Előfizetés

Szigorú pontrendszerrel döntenek a fesztiválok támogatásáról

Cs. E.
Publikálás dátuma
2020.09.11. 10:30

Fotó: Mónus Márton
További tárgyalásokat folytatnak a más műfajú események támogatása kapcsán is – mondta lapunknak Márta István.
700 millió forintos keretösszeggel megjelent a pályázat, amelynek célja a könnyűzenei fesztiválok szervezőinek működési célú támogatása. A keretösszeget a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az 1 milliárd forintos vis maior keret terhére bocsátja rendelkezésre – olvasható a csütörtökön kiadott közleményben. A kiírás szerint támogatásban azon 500 fő feletti alkalmi zenés, táncos szabadtéri rendezvények részesülhetnek, amelyek zenei programja kifejezetten könnyűzene központú, belépőjegy-kötelesek, és min. 3 egymást követő napon, legalább napi 2 könnyűzenei programmal rendezik meg őket. További feltétel, hogy a fesztiválok 2020. előtt legalább 3 egymást követő évben megvalósultak, azonban idén a COVID-járvány miatti tiltás következtében elmaradtak, vagy csak jelentősen csökkentett programmal valósultak meg. Az igényelhető támogatás összege minimum 1 millió, maximum a 2019. évi nettó fesztiváljegy-bevétel tíz százaléka, de legfeljebb 35 millió forint. A jelentkezési határidő: szeptember 24. A pályázat előkészítését az MTÜ fesztiválszervezők és zeneiparban dolgozó szakemberek bevonásával koordinálta: az e célra alakult munkacsoport vezetője Lobenwein Norbert, a Music Hungary Szövetség alelnöke volt, tagjai Borsa Kata, a Magyar Fesztivál Szövetség (MFSZ) alelnöke, Ernhaft Attila, a Művészetek Völgye Fesztivál ügyvezetője, Márta István, az MFSZ elnöke, Podlovics Péter, az XLNT Booking vezetője, Tóth Gergely, a Supermanagement alapító tulajdonosa, Szepesi Mátyás, a Fábián Juli Emlékalapítvány kuratóriumi elnöke, és Weyer Balázs, a Music Hungary Szövetség elnöke. Márta István lapunk megkeresésére elmondta, összetett pályáztatási rendszert alkottak meg, azzal a céllal, hogy transzparens, objektív módon valósulhasson meg a támogatás: az elbírálásnál szigorú pontrendszert alkalmaz majd a szakemberekből álló kuratórium. Pontot jelent, ha országos jelentőségű, vagy regionális eseményről van szó, és pártolják a minőségi könnyűzenét. Kitétel, hogy a kuratórium tagjai – sok esetben szintén fesztiválszervezők – nem nyújthatnak be pályázatot. A Népszavának adott korábbi interjújában a szakember elmondta, a MFSZ felmérései szerint a „bedőlés” miatt a fesztiváloknál 36 milliárd forint lesz a hiány, amely a „fesztiválkultúra” számos műfaját (színházi-komolyzenei és filmművészeti, közösségi, hagyományőrző, népművészeti, családi, gasztrokulturális) érinti. Most megjegyezte, a jelenlegi kiírás csak a könnyűzenei fesztiválokra vonatkozik, ezért további tárgyalásokat folytatnak a más műfajú események támogatása kapcsán is. Szintén megerősítette a korábban elhangzottakat, miszerint a Nemzeti Kulturális Alap Kulturális Fesztivál Kollégiuma – amelynek ő is tagja – szintén támogatni kívánja valamilyen formában az önhibájukon kívül nem megvalósuló minőségi fesztiválokat: a napokban tárgyaltak e pályázati lehetőségről, ennek részleteit hamarosan nyilvánosságra hozzák.

Palkovics nem hívja vissza Vidnyánszkyt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.11. 09:59

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Az innovációs miniszter úgy véli, semmi újat nem tudna mondani a sztrájkra készülőknek.
Nem látja indokát Palkovics László, hogy visszavonja Vidnyánszky Attila vagy a kuratórium megbízását –

– közölte az atv.hu érdeklődésére az innovációs és technológiai miniszter. Palkovics László hozzátette, mindenképpen válaszol a Színház-és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatóinak levelére. Korábban a Népszava is beszámolt arról a levélről, amelyet a tiltakozók a miniszternek intéztek. Ebben azt írják, illegitim Vidnyánszky Attila kinevezése és azt kérik a tárcavezetőtől, vonják vissza a kinevezését.   
„Ezt a döntést jól megfontoltuk, a kuratórium összetétele Vidnyánszky Attila vezetésével megfelel a célnak”

– nyilatkozta Palkovics László. Megítélése szerint nem neki kell tárgyalnia a hallgatókkal, ráadásul semmi újat nem tudna mondani. Sőt, nem gondolja úgy, hogy neki bármi dolga lenne a színművészetis hallgatókkal, mivel ezek szakmai viták, ezt szakmai körökben kell lefolytatni, „nem egy mérnökemberrel a minisztérium élén”. Ha egyet nem értés van, ha nem kezdődik el a tanév, annak azok a hallgatók látják kárát, akik ott tanulni akarnak.
„A felelősség azoké, akik a hallgatók mögé bújva, a hallgatói önkormányzatra nyomást gyakorolnak”

– jelentette ki Palkovics László.

Elmarad Az öreg hölgy látogatásának bemutatója Debrecenben, miután pozitív lett az egyik közreműködő koronavírus-tesztje

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.11. 07:48
Friedrich Dürrenmatt Az öreg hölgy látogatása című tragikomédiájának próbája a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
Lemondták a hétvégi előadásokat, és a próbákat megszakították.
Elmarad Az öreg hölgy látogatása című darab péntekre meghirdetett bemutatója a debreceni Csokonai Színházban, miután pozitív lett az egyik közreműködő koronavírus-tesztje – közölte a teátrum sajtóreferense csütörtök este az MTI-vel. Vajland Judit tájékoztatása szerint a szeptember 5-i Bánk bán-premier egyik közreműködőjének koronavírustesztje csütörtökön pozitívnak bizonyult, amiről azonnal tájékoztatta a Csokonai Színház vezetését.
Mivel a két produkció stábja mind művészeti, mind műszaki területen több ponton egyezik, a teátrum a járványügyi hatóságok iránymutatásával összhangban úgy döntött, hogy lemondja Az öreg hölgy látogatásának hétvégi előadásait, valamint megszakítja a próbákat

– írták.

A Csokonai Színház a nézői türelmét kéri, a járványügyi hatóságok tájékoztatását követően azonnal jelezni fogja a műsor változását, az elmaradt előadások pótlásának rendjét. A közlemény szerint a debreceni teátrum odaadóan készült Az öreg hölgy látogatásának előadásaira, amelyek az utolsók lettek volna a felújítás előtt álló történelmi épületben. A társulat egészségének védelme érdekében azonban az eredetileg idén márciusra tervezett bemutató újabb halasztása mellett döntött a színház vezetése.