Előfizetés

Palkovics nem hívja vissza Vidnyánszkyt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.11. 09:59

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Az innovációs miniszter úgy véli, semmi újat nem tudna mondani a sztrájkra készülőknek.
Nem látja indokát Palkovics László, hogy visszavonja Vidnyánszky Attila vagy a kuratórium megbízását –

– közölte az atv.hu érdeklődésére az innovációs és technológiai miniszter. Palkovics László hozzátette, mindenképpen válaszol a Színház-és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatóinak levelére. Korábban a Népszava is beszámolt arról a levélről, amelyet a tiltakozók a miniszternek intéztek. Ebben azt írják, illegitim Vidnyánszky Attila kinevezése és azt kérik a tárcavezetőtől, vonják vissza a kinevezését.   
„Ezt a döntést jól megfontoltuk, a kuratórium összetétele Vidnyánszky Attila vezetésével megfelel a célnak”

– nyilatkozta Palkovics László. Megítélése szerint nem neki kell tárgyalnia a hallgatókkal, ráadásul semmi újat nem tudna mondani. Sőt, nem gondolja úgy, hogy neki bármi dolga lenne a színművészetis hallgatókkal, mivel ezek szakmai viták, ezt szakmai körökben kell lefolytatni, „nem egy mérnökemberrel a minisztérium élén”. Ha egyet nem értés van, ha nem kezdődik el a tanév, annak azok a hallgatók látják kárát, akik ott tanulni akarnak.
„A felelősség azoké, akik a hallgatók mögé bújva, a hallgatói önkormányzatra nyomást gyakorolnak”

– jelentette ki Palkovics László.

Elmarad Az öreg hölgy látogatásának bemutatója Debrecenben, miután pozitív lett az egyik közreműködő koronavírus-tesztje

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.11. 07:48
Friedrich Dürrenmatt Az öreg hölgy látogatása című tragikomédiájának próbája a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
Lemondták a hétvégi előadásokat, és a próbákat megszakították.
Elmarad Az öreg hölgy látogatása című darab péntekre meghirdetett bemutatója a debreceni Csokonai Színházban, miután pozitív lett az egyik közreműködő koronavírus-tesztje – közölte a teátrum sajtóreferense csütörtök este az MTI-vel. Vajland Judit tájékoztatása szerint a szeptember 5-i Bánk bán-premier egyik közreműködőjének koronavírustesztje csütörtökön pozitívnak bizonyult, amiről azonnal tájékoztatta a Csokonai Színház vezetését.
Mivel a két produkció stábja mind művészeti, mind műszaki területen több ponton egyezik, a teátrum a járványügyi hatóságok iránymutatásával összhangban úgy döntött, hogy lemondja Az öreg hölgy látogatásának hétvégi előadásait, valamint megszakítja a próbákat

– írták.

A Csokonai Színház a nézői türelmét kéri, a járványügyi hatóságok tájékoztatását követően azonnal jelezni fogja a műsor változását, az elmaradt előadások pótlásának rendjét. A közlemény szerint a debreceni teátrum odaadóan készült Az öreg hölgy látogatásának előadásaira, amelyek az utolsók lettek volna a felújítás előtt álló történelmi épületben. A társulat egészségének védelme érdekében azonban az eredetileg idén márciusra tervezett bemutató újabb halasztása mellett döntött a színház vezetése.

Már Sigourney Weaver is az SZFE-t támogatja

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.10. 22:25
Sigourney Weaver
Fotó: VALERIE MACON / AFP
Cate Blanchett pedig most pólóján fejezte ki szolidaritását a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóival.
Miután Cate Blanchett a héten a tenyerébe írt üzenettel állt ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) mellett, a világhírű színésznőről ezúttal „Free SZFE” feliratú pólóban jelent meg – vette észre a hvg.hu.
Az elmúlt napokban több  világhírű művész, rendező, író állt ki az SZFE mellett. Így többek között támogatását fejezte ki például Salman Rushdie író, Helen Mirren és Eva Green színésznők is. A művészek nyílt levélben fordultak a magyar kormányhoz, azt kérve, hogy állítsa vissza az SZFE-nek a művészi kreativitás, az akadémiai kutatás és a tanítás érdekében nélkülözhetetlen intellektuális és irányítási autonómiáját.
Emellett a 24.hu arról számolt be, hogy 43 angolszász filmes áll ki az SzFE mellett az Érkezéssel Oscar-díjra is jelölt producer Aaron Ryder és magyar felesége, a szintén filmes Oblath Zsófi kezdeményezésére. Aláírásgyűjtésükhöz már 43-an csatlakoztak, többek között Sigourney Weaver színésznő.  Levelükben azt írták, hogy elítélik az egyetem szenátusának autonómiájának aláásására és megsemmisítésére tett kísérletet, és teljes szívvel elutasítják az új vezetőség legitimitását és betolakodását.