Előfizetés

Gulyás Gergely szerint az SZFE soha nem volt olyan szabad, mint most

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.11. 10:56

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Egyelőre nem tervez drasztikus szigorításokat a kormány.
Elérte a második hullám Magyarországot, az egészségügyet sikerült felkészíteni

– jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. Gulyás Gergely hangsúlyozta, rendelkezésre állnak az eredményes és hatékony védekezéshez szükséges eszközök. Mindenkit arra kért, tartsa be a másfél méteres védőtávolságot és hordjon maszkot. Biztosított a kórházi ágykapacitás, van elég maszk, kesztyű és lélegeztetőgép. A vírus nem teheti tönkre a hétköznapokat, az országnak működnie kell. Jelenleg a külföldről való behurcolás a legnagyobb veszély.  A PCR-tesztek hatósági áraival kapcsolatban azt mondta, napokon belül határozzák meg az árakat, de semmiképpen sem hozhat háromszoros-négyszeres hasznot a végeknek. 
Egy biztos: a jelenlegi 30 ezer forintnál kevesebbet kell majd fizetni.

A gazdasági adatokkal kapcsolatban azt mondta, a júliusi munkanélküliség az uniós átlag alatt maradt. Magyarország  az Unió tagállamai közül a legkisebb veszteséggel élte túl a válság első hullámát, ennek fenntartását célként tűzte ki. Rendkívül fontos a gazdaságélénkítés, mert csak így lehet megőrizni a munkahelyeket. Emiatt kérte a lakosságot arra, hogy fegyelmezetten viselkedjen. A gazdaság leállását az egészségügyi kockázatnál is nagyobb veszélynek tartja Gulyás Gergely.
A miniszter szavaiból az derül ki, hogy egyelőre nem tervez a kormány szigorításokat a védekezésben.

A politikus megjegyezte, az időseknek szóló bevásárlási sáv újbóli bevezetését a nemzeti konzultációra adott válaszoktól függ. Viszont könnyen lehet, hogy visszatérnek életünkbe az operatív törzs sajtótájékoztatói. Az RTL Klub kérdésére azt mondta, megfontolandó a kérdés, tekintve a napi fertőzésszámokat.  Kérdésre válaszolva beszélt a színművészetiről is. Szerinte mivel kivonul az állam, így a kormány is csak megfigyelője a történéseknek. Ugyanakkor reményét fejezte ki Gulyás Gergely, hogy elindul a párbeszéd a hallgatók és a fenntartó között és megkezdődhet a tanév. 
Az SZFE soha nem volt olyan szabad, mint most

– állította. Egyúttal jelezte, a kormány nem gondolkodik abban, hogy másik egyetemmel összeköltözteti vagy összevonja az intézményt, nem terveznek másik SZFE-t. 

Táppénzdilemma: fizetés vagy vírus?

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2020.09.11. 10:27

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Sok pedagógusnak az is gondot okozhat, ha karanténban a fizetésüknek csak 50-60 százalékát kapják meg.
Miután továbbra sincs egyértelmű központi utasítás arra vonatkozóan, mit kell tenniük a köznevelési intézményeknek, ha egy iskolában, óvodában megjelenik a koronavírus, az igazgatók, pedagógusok gyakran egymástól teljesen eltérő protokollok szerint kénytelenek megoldani a védekezést – állítja a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke. Totyik Tamás lapunknak elmondta, például egy Győr-Moson-Sopron megyei iskolában teljesen felfüggesztették a tanítást, miután az egyik pedagógusról kiderült, hogy fertőzött, ezzel szemben egy Hajdú-Bihar megyei iskolában „csak” néhány osztályt küldtek karanténba azt követően, hogy az egyik diák koronavírustesztje pozitív lett. De a PSZ tud olyan dunántúli iskoláról is, ahol az egyik osztályban bizonyítottan fertőzött lett egy diák, de az iskolavezetés a gyerekekre, illetve a szülőkre bízta, hogy továbbra is bemennek-e az iskolába. – Egyszerűen senki sem tudja, milyen elvek szerint kell dönteni az iskolai tanítás felfüggesztéséről, az Oktatási Hivatal pontosan milyen szempontok szerint rendel el rendkívüli tanítási szünetet vagy tantermen kívüli oktatást. De a védekezés mértéke is eltérő, van olyan iskola, ahol igyekeznek szigorúan betartani az ajánlásokat, máshol még lázmérő sincs. A védekezés a végletek között zajlik – fogalmazott a PSZ alelnöke. Arról már Müller Cecília országos tisztifőorvos számolt be egy szerdai egészségügyi szakmai konferencián, tudnak arról, hogy több esetben már tüneteket mutató pedagógus ment be az iskolába, ezért arra kérte a tanárokat, csak egészségesen vegyék fel a munkát. Totyik Tamás ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, az ilyen esetek mögött egzisztenciális okok is állhatnak: ha egy pedagógust hazaküldenek és karanténra köteleznek, fizetésüknek csupán 50-60 százalékát kapják meg táppénzben. – Ez sokaknak hatalmas kiesést jelenthet. Például egy gyermekét egyedül nevelő, 10 éve a pályán lévő pedagógus nettó jövedelmi szintje nem éri el a társadalmi minimum szintjét, vagyis a 180 ezer forintot sem. Akik ilyen helyzetben vannak, azt hiszem, háromszor is meggondolják, mi jelent számukra nagyobb kockázatot – mondta. A szakszervezet ezért levélben kérte Kásler Miklós emberi erőforrások miniszterét, hogy a koronavírus-fertőzést, ha azt bizonyítottan a munkahelyén kapta el valaki, tekintsék foglalkozási megbetegedésnek, az érintett pedagógusoknak pedig 100 százalékos táppénzt állapítsanak meg. 

Több mint 50 iskola érintett

Jelenleg nyolc óvodában és három iskolában van rendkívüli szünet, illetve 53 intézményben tantermen kívüli, digitális munkarendet rendeltek el - közölte lapunkkal az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön. Ugyanakkor a tantermen kívüli oktatásban nem mindenhol érintett az egész iskola, van, ahol csak egyes osztályok álltak át. Az Emmi közlése szerint összesen 10 intézményben kellett eddig teljesen felfüggeszteni a tantermi oktatást. A települések közül Budapesthez köthető a legtöbb eset.

Nyolc hennafestékben is túl sok penészgombát találtak

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.11. 10:25
Illusztráció
Fotó: Ajay Kumar Gautam/The Times of India / AFP
A határértéket meghaladó mennyiségű mikrobák, gombák bőrproblémákat, sérült bőrfelületen vagy az arra érzékenyeknél gyulladást okozhatnak.
Csaknem hatvan szépségápolási cikk esett át laborvizsgálaton az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által elrendelt fogyasztóvédelmi ellenőrzés során. Miközben minden egyéb termék megfelelt az előírásoknak, nyolc hennafesték a mikrobiológiai tisztaság szempontjából megbukott, ezek forgalmazását megtiltották – közölte a tárca pénteken.
Az ITM akkreditált vegyipari laboratóriuma összesen 59 női kozmetikumot és borotválkozás utáni balzsamot vizsgált. A folyékony rúzsok, szájfények, szemhéjtusok, alapozók és hennafestékek esetében a nehézfémtartalmat és mikrobiológiai tisztaságot ellenőrizték a szakemberek. A jogszabály a fogyasztók egészségének védelme érdekében egyértelműen rögzíti, hogy a szépségápolási termékekben a legkisebb mértékben sem fordulhat elő például arzén, kadmium vagy ólom. 
A nehézfémtartalom szempontjából a 49 női kozmetikum mindegyike megfelelt a vonatkozó előírásoknak.
A mikrobiológiai tisztaság vizsgálata során azonban 19-ből 8 henna tartalmú növényi haj- és testfesték megbukott az ellenőrzésen. A színezőporok kozmetikai termékekben meg nem engedett mennyiségben tartalmaztak penészgombát és egyéb mikrobákat, ezeknek csak egy része pusztul el a forró víztől, amellyel a hennát használat előtt össze kell keverni.
A határértéket meghaladó mennyiségű mikrobák, gombák bőrproblémákat, sérült bőrfelületen vagy az arra érzékenyeknél gyulladást okozhatnak. A fogyasztóvédelmi hatóság ezért megtiltotta a laborvizsgálaton kifogásolt hennafestékek forgalmazását, és arra kötelezte a gyártókat, hogy a továbbiakban csak az előírásoknak megfelelő termékeket árusítsanak.
A 10 borotválkozás utáni balzsam a mikrobiológiai tisztaság, a termékekben található tartósítószer mennyisége és a címkén található, kapcsolódó tájékoztatás megfelelősége szempontjából is kifogástalan volt.