Előfizetés

Húszezer rossz minőségű maszkot foglalt le a NAV (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.11. 11:51

Fotó: NAV
A vállalkozó nem tudta bizonyítani, hogy a szájmaszkok megfelelnek az alapvető egészségvédemi- és biztonsági követelményeknek. A szállítmányt megvizsgálta a fogyasztóvédelmi hatóság is.
Több mint 17 millió forint értékű, rossz minőségű maszkot vontak ki a forgalomból a pénzügyőrök. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Facebook-oldalán azt írja, Pest megyében jelentették be vámkezelésre azt a 20 ezer védőfelszerelést, amiről a tételes áruvizsgálatkor úgy tűnt, hogy egészségügyi felhasználásra alkalmatlanok. A vállalkozó sem tudta bizonyítani, hogy a szájmaszkok megfelelnek az alapvető egészségvédemi- és biztonsági követelményeknek. A védőfelszerelésből álló szállítmányt megvizsgálta a fogyasztóvédelmi hatóság is. A szakvélemény alapján a termékek nem felelnek meg a termékbiztonsági szabályoknak és megtiltották azok forgalomba hozatalát. A pénzügyőrök a több mint 17 millió forint értékű szállítmányt lefoglalták.

Az OLAF jelentését magyarázza az ügyészség

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.11. 11:48

Fotó: Népszava
Szerintük továbbra is az uniós átlagot meghaladó arányban emelnek vádat a hivatal ajánlásai nyomán.
Korábban a Népszava brüsszeli tudósítója is beszámolt az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) azon jelentéséről, amely szerint Magyarország kapta a legtöbb ajánlást a szabálytalanságok, illetve csalások kiküszöbölésére az EU korrupcióellenes szervezetétől. Az OLAF 2015 és 2019 között Magyarországnak címezte a legtöbb ajánlását az uniós kifizetésekkel kapcsolatos szabálytalanságok, csalások felszámolására. Ezek az ajánlások az uniós felzárkóztatási az agrártámogatások 4 százalékára vonatkoztak. A korrupciógyanús pénzfelhasználás mértéke tízszerese az EU-s átlagnak, ami a vizsgált időszakban 0,36 százalék volt. Ezzel a huszonhét tagállam abszolút listavezetője Magyarország. A Legfőbb Ügyészség ugyanakkor lapunkhoz is eljuttatott közleményében hangsúlyozza, az OLAF magyar ügyészséghez eljuttatott igazságügyi ajánlásainak a száma folyamatosan csökkent az elmúlt években. Ráadásul egyre többször olyan ügyben tesz igazságügyi ajánlást, amelyben már folyik Magyarországon nyomozás. Megjegyzik, az OLAF az uniós pénzekkel összefüggő adminisztratív szabálytalanságokat vizsgálja, büntetőjogi tényállást nem állapít meg, bűnügyi bizonyítást nem végez. Erre sem felhatalmazása, sem pedig eszköze nincsen.   
„A magyar ügyészség – bár erre nincs törvényi kötelezettsége – a mindig követett protokoll szerint az OLAF igazságügyi ajánlása nyomán valamennyi esetben elrendelte a nyomozást, illetve amennyiben már folyamatban volt a nyomozás, az OLAF ajánlását a nyomozás irataihoz csatolták és abban értékelték.

Az Elios LED-lámpái Hódmezővásárhelyen
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Az OLAF 2019-re vonatkozó éves jelentéséből kitűnik, hogy a magyar ügyészség az OLAF ügyek 47 %-ában emelt vádat. Ez a szám lényegesen magasabb, mint a 39 %-os uniós átlag.” Ugyanakkor ehhez érdemes hozzátenni a Népszava brüsszeli tudósítójának megállapítását is, amely szerint az OLAF nem azt vizsgálta, hogy Magyarország hogyan hajtotta végre a szervezet összes ajánlását, hanem csak azokat vette számításba, amelyek nyomán nemzeti eljárás indult. Másként a teljesítmény nem 47, hanem 21 százalékos lenne. A Legfőbb Ügyészség hozzáteszi, Polt Péter tavaly hivatalában fogadta az OLAF főigazgatóját, Ville Itälä-t, aki akkor elégedetten vélekedett a magyar vádhatósággal való együttműködéssel. 
A magyar ügyészség és az OLAF szorosan együttműködik, mind vezetői, mind szakértői szinten rendszeresek a találkozók

– zárul a tájékoztatás.

A Legfőbb Ügyészség az alábbiakban reagált tudósítónk megállapításaira:

"Az OLAF az éves jelentésében a 41. oldalon a 7. táblázatban tette közzé a 2015-2019. között az OLAF ajánlások kapcsán tett intézkedéseket országonként bontásban.  A magyar ügyészség az OLAF igazságügyi ajánlása nyomán valamennyi esetben elrendelte a nyomozást, vagy - ha folyamatban volt már a nyomozás - az ajánlást a nyomozás irataihoz csatolta. A befejeződött nyomozások 47 %-ában emelt vádat a magyar ügyészség. Amelyik ügyben még nem történt döntés a vádemelés kérdésében, ott valamennyi ügyben folyamatban van még a nyomozás. Az OLAF kimutatása szerint 15 ügyben zárult le a nyomozás, ennek a 47%-ában történt vádemelés, valamint 18 ügyben jelenleg is folyamatban van a nyomozás. Eszerint a cikkben szereplő 21 %-os „teljesítmény” téves és félrevezető megállapítás."

Gulyás Gergely szerint az SZFE soha nem volt olyan szabad, mint most

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.11. 10:56

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Egyelőre nem tervez drasztikus szigorításokat a kormány.
Elérte a második hullám Magyarországot, az egészségügyet sikerült felkészíteni

– jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. Gulyás Gergely hangsúlyozta, rendelkezésre állnak az eredményes és hatékony védekezéshez szükséges eszközök. Mindenkit arra kért, tartsa be a másfél méteres védőtávolságot és hordjon maszkot. Biztosított a kórházi ágykapacitás, van elég maszk, kesztyű és lélegeztetőgép. A vírus nem teheti tönkre a hétköznapokat, az országnak működnie kell. Jelenleg a külföldről való behurcolás a legnagyobb veszély.  A PCR-tesztek hatósági áraival kapcsolatban azt mondta, napokon belül határozzák meg az árakat, de semmiképpen sem hozhat háromszoros-négyszeres hasznot a végeknek. 
Egy biztos: a jelenlegi 30 ezer forintnál kevesebbet kell majd fizetni.

A gazdasági adatokkal kapcsolatban azt mondta, a júliusi munkanélküliség az uniós átlag alatt maradt. Magyarország  az Unió tagállamai közül a legkisebb veszteséggel élte túl a válság első hullámát, ennek fenntartását célként tűzte ki. Rendkívül fontos a gazdaságélénkítés, mert csak így lehet megőrizni a munkahelyeket. Emiatt kérte a lakosságot arra, hogy fegyelmezetten viselkedjen. A gazdaság leállását az egészségügyi kockázatnál is nagyobb veszélynek tartja Gulyás Gergely.
A miniszter szavaiból az derül ki, hogy egyelőre nem tervez a kormány szigorításokat a védekezésben.

A politikus megjegyezte, az időseknek szóló bevásárlási sáv újbóli bevezetését a nemzeti konzultációra adott válaszoktól függ. Viszont könnyen lehet, hogy visszatérnek életünkbe az operatív törzs sajtótájékoztatói. Az RTL Klub kérdésére azt mondta, megfontolandó a kérdés, tekintve a napi fertőzésszámokat.  Kérdésre válaszolva beszélt a színművészetiről is. Szerinte mivel kivonul az állam, így a kormány is csak megfigyelője a történéseknek. Ugyanakkor reményét fejezte ki Gulyás Gergely, hogy elindul a párbeszéd a hallgatók és a fenntartó között és megkezdődhet a tanév. 
Az SZFE soha nem volt olyan szabad, mint most

– állította. Egyúttal jelezte, a kormány nem gondolkodik abban, hogy másik egyetemmel összeköltözteti vagy összevonja az intézményt, nem terveznek másik SZFE-t.