Előfizetés

Már a harmadik hullámról beszélnek a járványügyi szakértők Szerbiában

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.11. 13:16

Fotó: OLIVER BUNIC / AFP
A Nyugat-Balkánon csütörtökről péntekre 662-vel emelkedett az igazolt fertőzöttek és 16-tal a halálos áldozatok száma.
A koronavírus-járvány harmadik hulláma is elkerülhetetlen – vélik szerbiai járványügyi szakértők, akik szerint arról kell gondoskodni, hogy a téli hónapokban ne legyen egyszerre sok koronavírus- és influenza-fertőzött – közölte a szerbiai közszolgálati televízió pénteken. A Nyugat-Balkánon csütörtökről péntekre 662-vel emelkedett az igazolt fertőzöttek és 16-tal a halálos áldozatok száma. Péntekre a regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 58-cal 32 136-ra, Koszovóban 69-cel 14 446-ra, Észak-Macedóniában 121-gyel 15 414-re, Bosznia-Hercegovinában 286-tal 22 591-re, Montenegróban pedig 128-cal 6222-re nőtt. A halálos áldozatok száma Szerbiában eggyel 729-re, Észak-Macedóniában hárommal 637-re, Bosznia-Hercegovinában öttel 677-re, Koszovóban pedig héttel 581-re emelkedett. Montenegróban nem volt halálos áldozata a vírusnak az utóbbi 24 órában, így a halottak száma 114 maradt.

Nyolcvanöt beteg megölése miatt ítéltek el egy ápolót Németországban

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.11. 12:54
Niels H. és ügyvédje
Fotó: MOHSSEN ASSANIMOGHADDAM / AFP
Áldozatainál különböző gyógyszerek túladagolásával szívhalált idézett elő, hogy bizonyítsa az újraélesztés területén szerzett tudását.
Életfogytig tartó börtönbüntetést kapott Németországban egy ápoló 85 beteg megölése miatt, az ítélet pénteken emelkedett jogerőre. A szövetségi legfelsőbb bíróság elutasította a német kriminalisztika történetének egyik legnagyobb szabású sorozatgyilkossági ügyében 2019 júniusában hozott ítélet ellen benyújtott felülvizsgálati kérelmeket, a hatóságok által Niels H. néven azonosított egykori ápoló így élete végéig nem kapja vissza szabadságát. A 43 éves férfi megölt 62 beteget az Alsó-Szászország tartományi Oldenburg kórházában, további 35 beteget pedig az ugyancsak alsó-szászországi Delmenhorst kórházában. Mindkét intézményben az intenzív osztályon dolgozott, áldozatainál különböző gyógyszerek túladagolásával szívhalált idézett elő, hogy bizonyítsa az újraélesztés területén szerzett tudását. A perében ismertetett nyomozati adatok szerint ezekben a vészhelyzetekben igyekezett a középpontba kerülni, elismerésre vágyott. Az újraélesztés számos esetben nem sikerült, vagyis az ápoló megölte a beteget.
Michael Birkholz orvosszakértő, patológus
Fotó: CARMEN JASPERSEN / AFP
Niels H. 2000 és 2005 között követte el a bűncselekményeket. Az ápoló 2005-ben bukott le, amikor a delmenhorsti klinika intenzív osztályán egy kollégája rajtakapta, hogy halálos veszélyt okozó injekciót ad be egy betegnek, és leállít egy életfontosságú gyógyszert adagoló berendezést. Az ügyben 2008-ban jogerősen elítélték, majd 2015-ben egy másik ügyben életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték kétrendbeli emberölés és kétrendbeli emberölési kísérlet miatt. Az áldozatok hozzátartozóinak nyomására megvizsgálták a munkahelyein a tevékenysége alatt történt valamennyi halálesetet, aminek során exhumáltak 134 holttestet. Meglehet, hogy az ápoló még sokkal több ember haláláért felelős, mert számos holttestet elhamvasztottak, így nem lehetett elvégezni a gyógyszer-túladagolás nyomainak feltárására irányuló vizsgálatot.
Oldenburg kórház
Fotó: INGO WAGNER / AFP

Az orosz rendőrség is részt akar venni a Navalnij ügyében induló német nyomozásban

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.11. 11:18
Rendőrök őrzik Németországban Navalnijt
Fotó: JOHN MACDOUGALL / AFP
Jelen lennének a német orvosok és szakértők által elvégzendő nyomozati cselekményeknél, egyebek között a magyarázatok átadásakor.
Az orosz rendőrség azzal a kéréssel fordul a német hatóságokhoz, hogy részt vehessen az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus ügyében indítandó nyomozásban – közölte az orosz belügyminisztérium szibériai szövetségi körzetének közeledésrendészeti parancsnoksága. A közlemény szerint az orosz rendőrség a kölcsönös bűnügyi jogsegélyről szóló európai egyezmény, illetve az orosz büntető törvénykönyv 453. és 454. cikke alapján a német hatóságoknak szóló pótlólagos jogsegélykérést készít elő, miután Navalnij magához tért a kómából. Az ellenzéki politikust Berlin szerint Novicsok típusú idegméreggel mérgezték meg, ezzel szemben orosz orvosok szerint nem találtak méreganyagot a szervezetében. Az előkészületben lévő kérvény értelmében
orosz nyomozók és egy szakértő lehetőséget kívánnak kapni arra, hogy jelen legyenek a német orvosok és szakértők által elvégzendő nyomozati cselekményeknél, egyebek között a magyarázatok átadásakor.

Ez lehetőséget biztosít a pontosító kérdések feltevésére. A közlemény szerint folytatódik a Navalnij „kórházi kezelésének” ügyében augusztus 20-án elkezdett előzetes vizsgálat. A közlekedési rendőrség
rekonstruálta az ellenzéki politikus és kísérete tomszki és Tomszk megyei tartózkodásának kronológiáját, valamint azt, hogy milyen útvonalon hova utazott, hol tartózkodott, és kikkel érintkezett.

A rendőrség az átvizsgált helyszínek között nevezte meg a Xander Hotelt és annak Velvet éttermét, egy bérlakást, ahol Navalnij a követőivel tartózkodott, és a tomszki repülőtér Bécsi Kávézóját. A hatóságok a politikus hattagú kíséretéből öt embert – Vladlen Loszt, Georgij Alburovot, Ilja Pahomovot, Kira Jarmist és Pavel Zelenszkijt – kikérdeztek. A nagy-britanniai állandó lakhellyel rendelkező Marina Pevcsih augusztus 20-án nem kívánt válaszolni a kérdésekre, 22-én pedig Németországba repült. A rendőrség dolgozik Pevcsih és azon légiutasok tartózkodási helyének megállapításán, akik Navalnijjal együtt repültek a Tomszk-Moszkva járaton. Keresik továbbá a politikust Moszkvában kezelő orvost és klinikát. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának csütörtöki – a szíriai vegyi fegyverek likvidálásának ügyében megtartott – ülésén Vaszilij Nyebenzja orosz nagykövet azt hangoztatta, hogy a Navalnij-ügy
„egy piszkos, megrendezett játékhoz hasonlít”, és „akinek az érdekében áll, az tette ezt”.

Vaszilij Nyebenzja
Fotó: Nancy Siesel / AFP
Megismételte az orosz álláspontot, hogy Moszkvának nincs indoka bűnügyi nyomozást indítani, mert Oroszországban nem találtak mérget a politikus mintáiban, Németország pedig nem szolgáltatott semmilyen olyan bizonyítékot, amelynek alapján arra lehetne következtetni, hogy szándékos bűncselekmény történt. Hangsúlyozta, hogy a Berlinhez intézett moszkvai adatkérelem a bűncselekmény lehetőségével kapcsolatban éppen az igazság megállapítását szolgálja.