Politika;Fidesz;járványkezelés;

2020-09-12 06:20:00

Félelmekre és vágyakra épít a Fidesz

Először mér, utána hoz döntéseket – így fogalmazható meg az a stratégia, amelyet a kormánypárt követ még a járványkezelésben is.

Ha teheti, kerül minden olyan intézkedést a kormánypárt, amelyek érdemben csökkentené népszerűségét, s ezáltal a 2022-es választási esélyeit. Így zajlik forrásaink szerint a járvány kezelése is: bár a Magyar Orvosi Kamara, a kabinetnek is dolgozó matematikusok, virológusok, a baloldali pártszimpátiával egyáltalán nem vádolható Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora is szigorításokat szorgalmaz már hetek óta, a kormány sokáig a határzár bevezetésével, majd lazításával volt elfoglalva.

Sőt, Gulyás Gergely miniszter pénteki bejelentése szerint azt mérlegelik éppen, hogy 14-ről 10 napra csökkentsék a hatósági karantén idejét. Orbán Viktor a szokásos pénteki rádiónyilatkozatában pedig arról beszélt, a második hullám idején „az emberek azt akarják, hogy Magyarország működjön”. Oka van annak, hogy a kabinet nem vállalja a korlátozások visszahozatalát. Úgy tudjuk, a kormánypárt számára készült nem nyilvános felmérések szerint a magyarok nagy többsége ma már sokkal jobban fél a járvány gazdasági következményeitől, munkája elveszítésétől, családja egzisztenciájának megrendülésétől, mint attól, hogy megbetegszik – erről beszélt több forrásunk is. Egy informátorunk szerint a méréseikben nagyságrendileg kétharmad-egyharmad a két csoport nagysága.

Több fideszes politikustól is azt hallottuk, „majd' minden nap mérik, hogy állnak az emberek járványhelyzethez”. – Mindig egy lépéssel az emberek mögött: figyelni a reakcióikat, nézni, hogy milyen intézkedéseket várnak és aszerint cselekedni – mondta forrásunk. A kormány stratégiája tetten érhető a mindennapi működésében is. Szeptember 1-én például arra hivatkozva zárták le a határokat, hogy a vírust külföldről hurcolják be, csakhogy az Információs és Technológiai Minisztérium saját számai mást mutattak: a nyár végére már csak a fertőzések tizedét „importáltuk”, alapvetően idehaza terjedt a kór. Ám a közvélemény-kutatások azt mutatták, a tavaszi bezárkózás után az emberek a szabadba vágynak, így aztán a kormány megvárta, hogy kinyaralják magukat.

– A Fideszt nemcsak a népszerűségi, hanem a gazdaság életben tartásának szempontja is vezényli: ebben nem igazán különbözik más európai országoktól, amelyekben a kormányok szintén nem akarnak olyan nagy leállást, mint amilyen a tavaszi időszakban volt – mondta a Népszavának Nagy Attila Tibor, A Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa. Ezt egyébként nemcsak a Fidesz két nagy közvélemény-kutatója, a milliárdos állami megrendelésekkel kitömött Századvég és Nézőpont látja így. A Publicus Népszava számára készített friss mérése szerint a lakosság 78 százaléka tart attól, hogy a második hullám jelentős mértékben érintheti a családjuk egzisztenciáját. És még csak nem is a kormánypárti választók félnek a legjobban: míg körükben "csak" 69 százalékos azok aránya, akik tartanak a pandémia gazdasági következményeitől, az ellenzéki táborban 84 százalék ez a szám.