Előfizetés

"Megbukott a házhoz járó mintavétel"

Danó Anna
Publikálás dátuma
2020.09.12. 06:00

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
Olcsóbb lesz a teszt, de kérdés, lesz-e, aki leveszi a mintát: a mentőszolgálat ötszáz dolgozóját látják vendégül az UEFA járványügyi kísérleti meccsén.
Kockázatos módon lazíthatnak a vírusttesztelések miatt az átlagosnál is jóval leterheltebb mentőszolgálat dolgozói. Az Országos Mentőszolgálat közösségi oldaláról ugyanis kiderül, hogy az UEFA ötszáz munkatársukat hívta meg a budapesti Szuperkupára, a jegyek pedig 21 óra alatt fogytak. Így, ha lesz meccs, akkor szeptember 24-én a Puskás Arénában 500 egészségügyben dolgozó is nézheti Bayern München és a Sevilla játékát. Annak ellenére is, hogy – mint arról többször beszámoltunk – az UEFA maga ismerte el, hogy a magyar kormánnyal együtt járványügyi szempontból „pilot” azaz kísérleti-, tesztmeccseként tekintenek a mérkőzésre. Kérdés, hogy mi történik például akkor, ha a teszt balul sül el, és a már most kifeszítve működő mentőszolgálat több száz dolgozójának karanténba kell vonulnia. A Magyar Orvosi Kamara szerint járványügyi szempontból kiemelt kockatattal jár az egészségügyi dolgozók csoportba szervezése, ez különösen egy tömegrendezvényen nem támogatható. A szakdolgozói kamara arra emlékeztet, hogy a jelenlegi járványhelyzetben mind több egészségügyi szolgáltató kéri munkavállalóit a tömeges rendezvények elkerülésére. A meccs lefújására a kormány még tegnap sem látott okot, pedig pénteken ismét hazai rekord dőlt meg, 718 új fertőzöttet regisztráltak, a vírus pedig tavasz után megint elérte az idősotthonokat. Mindezek miatt már a kabinet is indokoltnak látta több intézkedés bevezetését, így például hatósági árral tennék elérhetőbbé a vírusteszteket. Ez utóbbi nem lesz könnyű, a piaci szereplőket megdöbbentette a bejelentés – értesült a Népszava. 
Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a közrádióban arról beszélt, hogy a kórházakban és az idősotthonokban elrendelt látogatási tilalomnak akár rendőri erőkkel is érvényt szereznek. A kötelező maszkhasználat ellen vétőket pedig következetesen büntetni fogják. Továbbá elrendelték az iskolákba való belépéskor a testhőmérést – korábban ezt kérték a pedagógus szakszervezetek, de akkor a kabinet ezt még nem látta indokoltnak. Közölte azt is, hogy aki csak kéri, idén térítésmentesen kaphat a háziorvosi rendelőkben a szezonális influenza-oltásból. Ennek teljesítése – szakemberek szerint – nem okoz túl nagy anyagi terhet, mert az állam által évente megvásárolt 1,2-1,3 millió adag vakcinának rendre alig a fele szokott elfogyni. Még ha a koronavírus járvány hatására meg is nőne az idősek és a veszélyeztetett csoportok oltási hajlandósága, még akkor is bőven maradhat félmillió adag. Nem lesz könnyű teljesíteni viszont azt az ígéretet, miszerint hatósági árassá teszi a kormány a vírustesztet, és az Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szerint nem kerül majd többe 6-8 ezer forintnál. Mint magyarázta, hatósági árként olyan díjat akarnak meghatározni, amiért még beszerezhető a teszt, de nincs 3-4-5-szörös nyereség rajta. Gulyás szerint az üzleti érdeknek itt háttérbe kell szorulnia. „Bárki tesztelhet, csak a hasznot nem a koronavírus elleni teszteken kell megkeresnie.” – mondta. Gulyás által prognosztizált 6-8 ezer forintos árral szemben a piaci szereplők 29-35 ezer forint közötti áron kínálják a vizsgálatot. Maga a járványügyi hatóság 30500 forintot kér érte, ha pedig valaki 24 órán belül szeretne eredményt, annak 45700 forintot kell fizetnie. A piaci szereplők már a hatósági ár életbeléptetéséről szóló bejelentését is döbbenten fogadták. Egyesek szerint vizsgálatonként körülbelül 5-8 ezer forintos árréssel dolgoznak. A PCR-teszt önköltségi árát még a legügyesebbek sem tudják 14-15 ezer forint alá szorítani. Hozzáértők szerint ugyan létezik olyan technika, amivel ez leszorítható akár 6-8 ezer forintra is, de ez módszer csak akkor használható, ha nagyon kevés a fertőzött, most viszont sok van. – A múlt héten jelent meg Európában egy új teszt, ami a fertőzés után 7-9 nappal képes kimutatni fertőzöttséget, ez 97 százalékos biztonsággal jelzi a kórt, azzal valóban ki lehet hozni 6-8 ezer forintból egy vizsgálatot – mondta forrásunk. Falus Ferenc egykori tiszti főorvos szerint éppen járványügyi érdekből már mindenkit ingyen kéne tesztelni. Hiszen valamennyi adófizetőnek az az érdeke, hogy mielőbb felismerjék a fertőzötteket, különítsék el őket, hogy lehetőleg minél kevesebb embernek adják tovább a vírust. 
A teszteléssel más baj is van. Csütörtökön csúcsot döntött a mintavételek száma, 11637 tesztet végeztek országszerte, ennek 6,2 százaléka lett pozitív, és így jött ki a péntek reggeli 718 új eset. Lapunk kérdésre az Országos Mentőszolgálat is megerősítette, hogy az elmúlt napokban ugrásszerűen megnőtt a háziorvosok mintavétel rendelése. Ők napi 2500 mintát vesznek. A címekre rendszerint 24-48 órán belül megérkeznek. Mint írták: az úgynevezett „covid” egységek száma a napi, aktuális szükségletekhez igazodik, országosan most több mint 80 plusz autót használnak a háziorvosok által bejelentett gyanús esetek tesztelésére és ezen felül mintavételi állomásokat is működtetnek. Tekintettel a megnövekedett igényekre az Országos Tisztifőorvos kedden tovább erősítette a mintavételi kapacitást. Betegektől és a mintákat begyűjtő mentősöktől viszont úgy tudjuk, hogy gyakran a bejelentés után négy nap is eltelik, mire kiérnek egy-egy címre tesztelni. Csak a Közép-magyarországi Régióban 40 autó próbál a napi csaknem kétezer hívásnak eleget tenni. „Totális a káosz”- mondja az egyik mintagyűjtő. Szerinte be kéne ismerni, hogy ez a házhoz járó mintavétel megbukott. Inkább sátrakat kellene országszerte mintavételi pontként felállítani. Egyre több a beteg és az őszi időjárással ez a helyzet csak fokozódni fog – mondta.

Tízezermilliárdos ígéret

A kormány a következő hetekben egymás után hozza majd a járványügyi intézkedéseket és a jelentősebb gazdasági növekedést célzó intézkedéseket – ígérte Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban pénteken. Ezt a Kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter azzal egészítette ki: a járvány elleni védekezésre 10 ezer milliárd forint állt rendelkezésre, de ebből már elköltöttek közvetlen járványügyi intézkedésekre 790 milliárdot, gazdaságélénkítésre 1700 milliárdot, a fizetési moratórium bevezetésére pedig 3000 milliárdot. A kormány nem biztatja arra a munkáltatókat, hogy rendeljenek el otthoni munkavégzést, a termelés leállítására pedig kifejezetten nem kérnek senkit. A gazdaság leállásából fakadó veszély nagyobb lehet a járványügyi kockázatoknál – mondta Gulyás Gergely. 

Budapest is lép

Rendkívüli ülést tart hétfőn a fővárosi közgyűlés: kötelezővé tennék a maszkot például a mozikban és a színházakban, a renitensek pedig akár 50 ezer forintos bírságra is számíthatnának. A főpolgármester kezdeményezi, hogy – más európai államok mintájára – a lakosságnak is biztosítson lehetőséget a kormányzat az ingyenes koronavírus-szűrésen való részvételre. 

Megnevezte azt a „csekély súlyú mulasztást” a médiahatóság, amiért nem hosszabbították meg a Klubrádió frekvenciáját

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.11. 21:49

Fotó: Népszava
A rádió vezérigazgatója szerint csak ürügyet keresett a hatóság az utolsó független, szabad hang elnémítására.
A Klubrádió 7 éves médiaszolgáltatási jogosultsága alatt összesen 6 esetben követett el jogsértést. A frekvenciájának elvételét megalapozó megismételt konkrét jogsértés az volt, hogy a közösségi médiaszolgáltató 2016. szeptember 26. és december 31. között a hatóság határozatának szóhasználata szerint csekély súlyú mulasztást elkövetve a Médiatanács szerint megsértette a műsorkvótákra vonatkozó havi adatszolgáltatási kötelezettségét, illetve hasonló előfordult 2017-ben is – indokolta a döntést a médiahatóság a Media1 érdeklődésére.   A hatóság különféle adatközlésre kötelezi a szolgáltatókat arról, hogy mikor, milyen zenéket játszottak azért, hogy megállapíthassák: az adott rádió kellő arányban játszott-e magyar zenét, illetve mikor, milyen típusú műsort sugároztak. Az NMHH válaszában hangsúlyozta, hogy nem egyedülálló eset, hogy a Médiatanács törvényi kizáró okokra hivatkozva nem újítja meg valamely médiaszolgáltató médiaszolgáltatási jogosultságát. Így járt a Civil Rádió, és az egyik Rádió 1 is. Stock Richárd, a Klubrádió Zrt. vezérigazgatója péntek kora este a Media1 érdeklődésére elmondta: szerinte az NMHH válaszából az következik, hogy
a médiahatóság valójában csak ürügyet keresett, hogy az utolsó független, szabad hangot is elnémíthassák.

Stock Richárd hozzátette: keresik a jogi és egyéb megoldásokat annak érdekében, hogy a Klubrádió működése a 2021 februári médiaszolgáltatási jogosultságát lejáratát követően is biztosított legyen. A Médiatanács pénteken jelentette be, hogy „törvényi kizáró ok” miatt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa nem újította meg a Klubrádió Budapest 92,9 MHz frekvenciára szóló jogosultságát, és megkezdte a pályázati eljárás előkészítését. A döntés szerint a Klubrádió frekvenciája 2021. február 21-e után újra megpályázható lesz.
Kapcsolódó
Szabad préda lesz a Klubrádió frekvenciája

„Ne bántsuk azokat, akik maszkban jönnek!”

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2020.09.11. 21:24

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Mérsékelten jó ízlésre valló módon a New York-i ikertornyok elleni terrortámadás évfordulójára, szeptember 11-ére időzítettek tüntetésüket a „vírushisztéria” ellen tiltakozók.
A demonstráció elnevezése,  a „COVID 9.11.” arról tanúskodott, hogy az egybeesés nem a véletlen műve. Másfelől sikerült azt a napot kiválasztani, amikor Magyarországon minden eddigi negatív csúcsot megdöntött a 24 óra alatt beazonosított fertőzöttek száma.
A „normális élet érdekében” országszerte meghirdetett tüntetések „központi helyszíne” a fővárosi Szabadság tér volt, a főszervező pedig Dr. Gődény György „szakgyógyszerész”, azaz Doktor Gődény. Korábban ő egy pénznyelő kamupárt prominenseként mártózott meg a közéletben, mostanában pedig vírusrelativizáló nézeteivel iparkodik ismertségre és támogatókra szert tenni. A maga műfajában nem is csinálja rosszul: akad olyan videója, amelyre már több mint egymilliószor kattintottak rá.
A kopasz, nagy fekete szakállú, megnyerő stílusban beszélő Doktor Gődény a maszkviselést bohóckodásnak tartja, és nem hisz abban, hogy az új járvány nagyobb veszéllyel fenyegetne, mint egy átlagos influenza. A rivaldafényt arra is felhasználja, hogy egy cég táplálék- és étrendkiegészítő termékcsaládját reklámozza. Valamiből nyilván élni kell.
Amikor a Magyar Orvosi Kamara nemrég közleményben határolódott el a mind nagyobb publicitást és hangerőt elérő vírusszkeptikus vagy egyenesen vírustagadó személyektől, utalt rá, hogy közéjük sorolja Doktor Gődényt is. A vírustüntetések főszervezője előzetesen olyan „nagy érdeklődést” tapasztalt, hogy abban bízott, „Magyarország legkiterjedtebb megmozdulását fogjuk létrehozni”. Ehhez képest péntek délután, amikor kezdődnie kellett volna a demonstrációnak, csak pár százan lézengtek a Szabadság téren. Doktor Gődény nem látszott csalódottnak. A rendezvényt – számolt be lapunknak – 1200 főre jelentette be a rendőrségnek, de már akkor is elégedett lenne, ha csak három normális ember eljönne. „Az oroszokat is néhány száz ember űzte ki az országból!” – szólt közbe egy lelkesült hang. Ha mást nem is, azt Doktor Gődény javára írhatjuk, hogy szereti az amerikai focit. Érdeklődésünkre elmondta, hogy a Nyíregyháza Tigers csapatában játszott, majd egy szezont lehúzott a Debrecen Gladiatorsban is. Az NFL-ből a Seattle Seahawks a kedvence.
A szovjet katonai obeliszk előtt felállított színpadnál feliratok vezettek be a demonstráció szellemi tartományába: „A háttérhatalmat nem érdekli az ember”, „COVID=Gazdasági bűncselekmény és társadalmi megosztás”. Két férfi transzparenst hozott: „Le a vírusdiktatúrával!”. Egy fiatal férfi a CÖF, a békemenetes Civil Összefogás Fórum zászlaját terítette a hátizsákjára. Felbukkantak szélsőjobbos tüntetésekről ismert figurák is, tőlük eltekintve jellemzően konszolidált benyomást keltő – eltérő korosztályhoz tartozó – emberek gyűltek össze. Kérdésünkre egy idősebb nő közölte, hogy szeretné megismerné a hivatalostól eltérő álláspontokat is, de nem tartja magát vírustagadónak. „Valami biztosan van, de pandémia nincs, az biztos” – cáfolta aztán saját magát. Eltűnődött, amikor szerettük volna megtudni, igényt tartana-e gyógykezelésre, ha komoly tünetekkel mégis elkapná a koronavírust: „Jó kérdés. Nagyon félek a hagyományos orvoslástól…” A létszám már az ezerhez közelített, amikor jókora késéssel színpadra lépett Doktor Gődény. Felkérte a jelenlévőket, hogy „ne bántsuk azokat, akik maszkban jönnek”. Maszkot máskülönben főleg csak újságírók viseltek. A felszólalók sorában az Apaszív Egyesület alapítója 25 percen keresztül beszélt, többek között a tanárokat korholta, akik annak ellenére asszisztálnak az intézkedésekhez, hogy „pontosan tudják, nincs járvány”. Felolvasták a Magyar Trianon Társaság elnökének üzenetét is, aki az életösztönünk ellen való „pénzuralmi globalizmust” ostorozta. A tanú című filmben Pelikán József gátőr hiába várta Doktor Kotászt, az ítéletvégrehajtót. A Szabadság téren az átszellemült arcokat látva konstatálhattuk: Doktor Gődény viszont nagyon is köztünk van.