Előfizetés

Kötelező iskolai lázmérésről és bő tízezer szabad kórházi ágyról beszélt Orbán (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.12. 11:07

Fotó: Fischer Zoltán / MTI/MTVA
Azt viszont csak jövő szerdán tudhatjuk meg, hogy hol húzzák meg a vírustesztek hatósági árát.
A kórházi kapacitások szinte korlátlanul rendelkezésre állnak: tízezer szabad ágy van, és ellátatlanul egyetlen magyar ember sem marad, ha elkapja a vírust – jelentette ki Orbán Viktor az operatív törzs szombati ülése után. A miniszterelnök a Facebook-oldalán közzétett videóban a koronavírus drasztikus terjedésével kapcsolatban azt mondta:
„Az egészségügy felkészült a járvány következő hullámának a kezelésére”

Mindezt épp aznap közölte, amikor kiderült: minden eddiginél több, 916 új koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon. Az operatív törzs ülésén a jövő szerdai kormányülésre készítettek elő jó néhány döntést. Mint a miniszterelnök fogalmazott: 
  • a maszkviselést a boltokban és közlekedési eszközökön is ki tudjuk kényszeríteni, és ha ezt nem tartják be, ahhoz most már szankciókat kötünk,
  • október 1-jétől kötelező lesz az iskolákba belépéskor a testhőmérséklet mérése,
  • közel vagyunk ahhoz, hogy a tesztek hatósági árát meghatározzuk, és hogy pontosan hány forint lesz, arról a szerdai kormányülésen döntünk,
  • az influenza elleni védőoltást, amit önkéntesen lehet kérni, ingyenessé tudjuk tenni az egész országban.
A lépések zömét egyébként Orbán Viktor már a Kossuth Rádióban a legutóbbi péntek reggeli interjújában is említette. Most hozzátette: eddig három iskolát és 16 óvodát kellett a járvány miatt bezárni.
„A többi helyen az oktatás többé-kevésbé a megszokott rend szerint zajlik”

– mondta.

Ülésezett az operatív törzs
Fotó: Fischer Zoltán / MTI/MTVA
A kormányfő ezt követően gazdasági szakemberekkel is tanácskozott, mert szerinte a védekezésnek csak egyik célja,hogy „mentsük az életet, a másik az, hogy megvédjük Magyaroszág működőképességét. Leszögezte: 
„Nem béníthat meg minket újra a vírus!”

A miniszterelnök egyébként az önmagával való elégedettséget is egyértelművé tette az Operatív Törzs ülésén. Ezuttal - például a két héttel ezelőttitől eltérően - a résztvevőkön maszk volt, és amint arra a hvg.hu felhívta a figyelmet, a kormányfő olyan maszkot húzott, amelyen fehér alapon magyar zászló látszott, illetve a rajta lévő szöveg azt üzente: “the coolest hungarian”, vagyis a legmenőbb magyar. 

Újabb rekord: már ezerhez közelít az igazolt új koronavírus-fertőzöttek száma

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.12. 09:17

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
916 új esetet találtak. Két idős beteg meghalt és péntekhez képest csaknem két tucattal nőtt a kórházban ápoltak száma is.
Rekordokat döntve tombol a járvány hazánkban: szombat reggelre 916 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 11 825 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma - derült ki a kormányzati tájékoztatási oldal legfrissebb adataiból. Meghalt két idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 633 fő, 4058-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 7134 fő. Az aktív fertőzöttek 42 százaléka, az elhunytak 59 százaléka, a gyógyultak 42 százaléka budapesti. Kórházban 282 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 15-en vannak lélegeztetőgépen. A mostani friss adat azt jelenti, hogy a héten már a harmadik napon döntött rekordot az igazolt új esetek száma.
– Ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány második hulláma hazánkat is elérte, az aktív fertőzöttek száma ismét emelkedik, ezért továbbra is nagyon fontos a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása – írták. Figyelmeztettek: a közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet, a maszkot viseljük az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be azt. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. Ha mindezeket betartjuk, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés terjedését és a további, a mindennapi életünket korlátozó intézkedések bevezetését.

Marad a Szabadság-szobor, épülhet a sikló

Szalai Anna
Publikálás dátuma
2020.09.12. 07:40

Fotó: Shutterstock
A siklóépítés, a Szabadság-szobor és a tervezett Mészáros utcai turistabusz parkoló is szóba került a Gellért-hegy jövőjéről szóló tegnapi lakossági fórumon.
Létesüljön urnatemető a Gellért-hegy alatti víztározóban. Vélhetőleg ez volt a tegnapi Gellért-hegy rendezéséről szóló lakossági fórum legmeghökkentőbb felvetése, de szóba került még az M1 és az M7-es autópályákról a Hegyalja úton leözönlő autóáradat és a Szabadság-szobor elbontása is. Utóbbira Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes azt válaszolta, hogy nincs ilyen fővárosi szándék. A szobor ugyanis Budapest egyik ikonikus jelképe, amelynek lehet egy olyan értelmezést is adni, amely nem a diktatúra kialakulásával azonosítja, hanem valóban a szabadsággal. Az urnatemető ötletét is udvariasan megköszönték, az erős autóforgalommal kapcsolatban pedig Kerpel-Fronius reményének adott hangot, hogy az M0-s körgyűrű rekonstrukciójának befejezése, illetve a fővárosi önkormányzat által elindított belvárosi forgalomcsillapítási program, amelynek része a nagykörúti kerékpársáv is, sokat enyhíthet ezen. A fórumon bemutatták a főváros által indított közösségi tervezés első lépésének, a Gellért-hegy parkhasználatára vonatkozó lakossági igények feltérképezésére indított online felmérés eddigi eredményeit. (A kérdőívet még jövő héten is kitölthetik az érdeklődők.) Az eddig beérkezett csaknem 5500 válaszból az derül ki, hogy a legfontosabb feladatnak a Gellért-hegy zöldfelületének rendbetételét tartják. Ennek fontos része a közvilágítás és a sétányok melletti korlátok javítása és a kilátópontok biztonságossá tétele. A válaszadók többsége egyébként nem a kerületiek közül került ki, mivel a többségük havonta, évente párszor keresi fel a Gellért-hegy-parkot, ahol megcsodálják a panorámát, sétálnak és találkoznak a barátokkal. Többségük gyalog vagy közösségi közlekedéssel érkezik, de azért szép számmal akadnak autósok is. A legtöbben azt kritizálták, hogy jelenleg nagyon rossz állapotban van a park, így az állagjavítást tartják a legfontosabbnak, de sokan várnának egy-két új funkciót is. A kérdőívet összeállító Budapest Főváros Városépítési Tervező (BFVT) Kft. arra is rákérdezett, hogy milyen funkciókat látnának itt szívesen az emberek. A legtöbb szavazatot a parkfejlesztés kapta, de sokan voksoltak a tanösvény, illetve egy rendezvénytér kialakítására, kutyafuttatókra. Jó ötletnek tartották az időszakos kültéri kiállításokat és vendéglátóhelyek építését a Hegyalja út feletti részen. A válaszadók ötöde örülne egy kültéri fitneszparknak és egy tájborokat bemutató múltidéző pincesornak is. A többség átalakítaná a Citadella díszkivilágítását a fényszennyezés csökkentése érdekében.
A Rác fürdőtől a Citadelláig vezető sikló megépítését a válaszadók 60 százaléka támogatja, míg 25 százaléka ellenzi. A fórumon két fő ellenérv hangzott el. Egyrészt sokan tartanak attól, hogy az új létesítmény nyomvonalán sok fát kellene kivágni. Ezt Bardóczi Sándor Budapest főtájépítésze sem tagadta, de hozzátette, hogy ezek a fák korábbi spontán erdősödés miatt javarészt értéktelen invazív fajok, bár zöldfelületi szempontból így is értéket képviselnek. A sikló megépítésével azonban kizárhatóak lennének a hegyről a turistabuszok, amely jelentősen csökkentené a környék légszennyezettségét és forgalmát. Kerpel-Fronius Gábor egy kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a jelenlegi tervek szerint nem zárnák le a Gellért-hegy parkolóit. A főpolgármester-helyettes szerint naponta 900 turistát kell feljuttatni a hegyre, ami a siklóval technikailag megvalósítható. A felvonó a jelenlegi tervek szerint a Hegyalja út alatt kialakított aluljáróból nyílna. Az Orom utcáig, mintegy 100 méteres szakaszon a föld alatt közlekedik, majd innen változó magasságú hídszerkezeten halad tovább a Citadella sétányig. A kormány júliusban határozatban jelezte támogatását. A Népszava úgy értesült, hogy erős a kormányzati szándék a siklóépítésre vállalkozó cég 75 százalékát birtokló magánszemélyek kivásárlására. Fürjes Balázs Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár azonban ezt lapunknak tagadta. A fennmaradó 25 százalék egyébként a Budapesti Közlekedési Központé. (A Citadella felújítására 20 milliárdot szán az állam, már meg is jelent a tervezői-kivitelezői közbeszerzés.) Abban már most teljes az egyetértés, hogy a siklóüzemeltetésből származó bevételt a Gellért-hegy fejlesztésére kell költeni. A turistabuszoknak a Mészáros utcánál, a Déli Pályaudvar nem használt üzemi területén alakítanának ki parkolót, ahonnan elektromos buszokkal szállítanák a siklóig a turistákat. A fóromon többen kételkedtek abban, hogy ennyi embert el tudnak vinni a sokkal kisebb kapacitású elektromos buszok, illetve a szűk Mészáros utcában hogyan tudnak majd megfordulni. A végén mindenki leszögezte, hogy sok idő, amíg a tervekből valóság lesz. Kivéve persze a Citadella megújítását, amelyet 2022-re befejezne a kormány. Ebbe egyébként, lévén kiemelt beruházásról van szó, nincs beleszólása az érintett kerületeknek és a fővárosnak.