Előfizetés

Tovább romlik a vírushelyzet Ukrajnában

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.12. 15:54

Fotó: Sergii Kharchenko, NurPhoto via AFP
Egy nap alatt 72 áldozatot szedett a járvány.
Továbbra sem lassul a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában, szombatra újabb rekord dőlt meg; ezúttal az egy nap alatt elhunytak száma 72-vel nőtt, de új betegből is több mint 3100-at regisztráltak - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból. Az elmúlt napon a 3103 új esettel 151 859-re nőtt az eddig azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig a 72 újabb halálos áldozattal 3148-ra, miközben 68 346-an gyógyultak meg. A járvány kezdete óta a legtöbb új fertőzöttet, 3144-et csütörtökön jegyezték fel, az egy nap alatt elhunyt korábbi legtöbb beteget, 57-et pedig hétfőn. A legtöbb új beteget, 428-at a fővárosban, Kijevben jegyezték fel. Ezzel a főváros vált az ország legfertőzöttebb régiójává, megelőzve a listán eddig vezető nyugat-ukrajnai Lviv megyét. Kárpátalján a jelenlegi adatok alapján eddig 8532 fertőzöttet azonosítottak, az elhunytak száma kettővel 282-re nőtt, miközben a járvány kezdete óta 3690-en győzték le a kórt. Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter egy tévéműsorban elképzelhetőnek nevezte, hogy a Covid-betegek ilyen gyors ütemű növekedése mellett hamarosan nem lesz elég orvos az ellátásukra. A tárcavezető szavai szerint az azonosított fertőzöttek számát tekintve Ukrajna az európai országok között most a hetedik helyen áll, a világ országai közül pedig a 24.-en.

Élezik a feszültséget: hadgyakorlatot tart Törökország Észak-Ciprus partjainál

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.12. 13:55

Fotó: TURKISH ARMED FORCES / AFP
Tengeri manővereket kezdett Törökország Ciprus partjai előtt szombaton, a műveletek részeként lőgyakorlatokat tartanak.
Ankara közleménye szerint a hadgyakorlatot az egyedül Törökország által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság Sadrazamköy nevű városának magasságában hajtják végre, és hétfőig tart majd. A török haditengerészet az elmúlt hetekben több hadgyakorlatot is tartott a Földközi-tenger keleti medencéjében, noha emiatt Ciprus és Görögország is tiltakozott. A múlt héten Földközi-tengeri Vihar fedőnéven többnapos hadgyakorlat zajlott Ciprusnál a török hadsereg és az észak-ciprusi haderő együttműködésével, a műveletekben légi, haditengerészeti és szárazföldi egységek is részt vettek. Törökország és a szintén NATO-tag Görögország régóta vitatkozik a tengeri határokról, de az elmúlt években a Földközi-tenger alatt felfedezett hatalmas földgázmezők Ankara és Nicosia között is kiélezték a feszültséget. Törökország hajói augusztus első felében kezdték újra a kutatásokat a területen, amit nemcsak Görögország, hanem Ciprus is szuverenitása megsértésének tekint. Ráadásul Ankara harmadszor is meghosszabbította egyik kutatóhajója, az Oruc Reis küldetését a Földközi-tenger vitatott részén, ezúttal egészen szeptember 12-ig. Josep Borrell európai uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő az augusztus közepén tartott rendkívüli külügyi tanács keretében az EU teljes szolidaritásáról biztosította Görögországot és Ciprust. Emellett felszólította Törökországot, hogy azonnal szüntesse be a helyzet elmérgesedését okozó kutató tevékenységét, és kötelezze el magát a párbeszéd folytatása mellett. 

Elaludhatott a buszsofőr, 31 sérült Németországban

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.12. 12:53
A turistabusz az árokba dőlt
Fotó: JENS BUTTNER / dpa Picture-Alliance via AFP
Hárman súlyos, de nem életveszélyes állapotban vannak kórházban.
Harmincegy ember megsérült egy távolsági autóbusz balesetében szombat hajnalban a németországi Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományban – közölte a rostocki rendőrség. A busz Ludwigslusttól északra letért az országútról és árokba hajtott. A baleset oka egyelőre ismeretlen, de a gyanú szerint a sofőr egy pillanatra elaludhatott a volánnál. Három ember súlyos sérülést szenvedett, de nincsenek életveszélyben. Egy mentőhelikopter leszállt a helyszínen, de végül nem kellett igénybe venni. Az utasok különböző nemzetiségűek, gyerekek nincsenek köztük.
Helyszíni mentés a németországi buszbalesetnél 2020. szeptember 12-én
Fotó: Ralf Drefin / dpa Picture-Alliance via AFP
A Prága és Hamburg között közlekedő buszt üzemeltető Flixbus cég szerint a buszon utazó 30 utast és a két sofőrt óvintézkedésből kórházba szállították. A társaság azt állítja, hogy a sofőrök betartották a vezetési és pihenőidőt.