Előfizetés

Elmaradnak a Vígszínház és a Pesti Színház hétvégi előadásai

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.12. 17:17

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A Mágnás Miska egyik szereplőjének pozitív lett a tesztje.
„Sajnálattal tájékoztatjuk nézőinket, hogy a Vígszínház és a Pesti Színház hétvégi Mágnás Miska és Anna Karenina előadásai járványügyi okok miatt elmaradnak" – számolt be az Index a Vígszínház Facebook-oldalára hivatkozva. A színház azt írta: A Mágnás Miska stábjának egyik szereplője péntek délelőtt jelezte, hogy hőemelkedése van, ezért mindent megtettünk, hogy soron kívül csináltathasson egy garatos gyors COVID, illetve egy PCR tesztet.
Az első eredmény negatív lett, ezért bizakodóak voltunk, hogy a hétvégi előadások nincsenek veszélyben. Sajnos ma délelőtt érkezett meg a PCR teszt eredménye, ami azonban pozitív lett - írták.

A Vígszínház tudatta, hogy a jelenlegi ismereteik szerint ez a helyzet nem érinti a további előadásokat.

SZFE: Nyílt vasárnap a zárt egyetemen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.12. 16:43
Az egyetemet a nyílt napon is őrzik, de a Vas utcába mindenkit várnak
Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Az érdeklődők tiszteletbeli hallgatóvá válhatnak a demonstráción. Eközben özönlenek a támogató bejegyzések a színművészetisekhez.
Nyílt nap a Titkos Egyetemen címmel tart szeptember 13-án vasárnap délelőtt tíz óra és délután három óra között demonstrációt a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Hallgatói Önkormányzata (HÖK) – jelezték az eseményt Facebook-oldalukon.
„Azt állítják rólunk, hogy egy zárt közösség vagyunk – szeretnénk meghívni egy nyílt napra, és ezzel a Titkos Egyetem tiszteletbeli hallgatójává avatni minden érdeklődőt”

– írta a hallgatói önkormányzat.

Hozzáfűzték: továbbra sem kaptak érdemi reakciót a két héttel ezelőtt kihirdetett követeléseikre az illetékes minisztériumtól. Leszögezték: 
„az antidemokratikus módon kinevezett kuratórium tagjai viszont gőzerővel folytatják az ellenünk indított lejáratókampányt”.

Éppen ezért szervez a HÖK nyílt napot, amelynek ideje alatt ugyan az SZFE épületébe továbbra is csak az egyetemi polgárok léphetnek be, az előadások és kurzusok azonban néhány óra erejéig kiköltöznek a Vas utcába és környékére. A szervezők arra kérnek mindenkit, hogy a demonstráción feltétlenül viseljen maszkot, és a távolságot, a lehetőségekhez mérten, tartsa.
Vasárnap bárki a „Titkos Egyetem” tiszteletbeli tagja lehet
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Mindeközben folyamatosan érkeznek az egyetemük autonómiájáért és az oktatás szabadságáért két hete küzdő hallgatókkal és oktatókkal szolidaritást vállalók Facebook-bejegyzései. Deák Kristóf Oscar-díjas filmrendező, az SZFE egykori hallgatója is megosztotta gondolatait közösségi oldalán. – Ennek a kis országnak nincs pénze sok, egymással versengő színház- és filmművészeti képzésre. Egy maroknyi majdnem-monopólium képzőhely verseng a tehetséges hallgatókért – hangsúlyozta, és leszögezte:
„Ha a magyar kultúra erején felül teljesít, van jelen a világban és viszi az ország hírét, az leginkább annak köszönhető, hogy egy jól működő rendszer, jó arányban vonzza be és képzi ki az ifjú tehetségeket. Na, ez az, amit sikerül (sőt, sajnos asszem sikerült) elrontani most.”

Deák Kristóf szerint a következő felvételi időszakban már nem lesz akkora az intézmény vonzereje, mert elveszítette legnagyobb tekintélyű tanárait. – Egy 17 éves pályaválasztó számára is egyértelmű lesz: ez már nem az a hely, itt már nem lehet úgy, azt tanulni.  
„Ha pedig ez csak az első az állami egyetemek sorában, amelyekkel ez történik, akkor a baj még sokkal nagyobb: akkor nemsokára lehúzhatjuk a vécén a magyar tudományt és művészetet, mert nem lesz utánpótlás...”

– fűzte hozzá.

A filmrendező egyetért a tiltakozó diákokkal, akinek követelései szerinte nem teljesíthetetlenek: 
„Például igazán könnyedén meg lehetne oldani, hogy alapítványi formában is megmaradjon az egyetem önrendelkezése, attól még ugyanúgy lehetne campust építeni, nemzetközivé tenni az oktatást (...) Csak ehhez hátra kellene lépni egyet. Korrigálni. (...) Aki ennyi kompromisszumra sem hajlandó, az csak arra alkalmas, hogy felrobbantson, elpusztítson egy 155 éves múlttal rendelkező intézményt. Persze, így is be lehet vonulni a magyar kultúra történetébe.”

Nemzetközi és hazai kiállások

Nyílt levélben fejezték ki támogatásukat az SZFE hallgatóival és tanáraival a romániai színházi és zenei előadó-művészeti szervezetek igazgatói.
„Szomorúan és aggodalommal tekintünk arra a durva beavatkozásra, amely a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem szervezeti felépítésében történt, és amely által az Egyetem vezetését egy olyan alapítványra ruházták át, amelynek a kuratóriumát politikai szempontok alapján nevezték ki.”

– írták.

A romániai, köztük a székelyföldi, így a marosvásárhelyi, sepsiszentgyörgyi, gyergyószentmiklósi, csíkszeredai színházak vezetői, szám szerint 45-en írták alá a nyílt levelet, amely szerint az SZFE „életébe történt ilyen mérvű beavatkozás károsan érinti a teljes kulturális életet”.    Free SZFE – írta tenyerére a Facebookra feltett fényképén Seth Fisher, az Emmy jelölt és Budapesten forgatott „The Alienist” című televíziós sorozat írója és ügyvezető producere.
Így tettek a Staatstheater Nürnberg (Nürnbergi Állami Színház), a bécsi, Burgteather (Várszínház), a varsói Teatr Powszechny színház, valamint az öt olasz városban is működő Emilia Romagna Színház társulatának tagjai, sőt a németországi „filmgyár”, a  Kundshafter Filmproduction munkatársai is. Szintén kiállt az egyetemisták mellett a szombathelyi Weöres Sándor Színház 5 fiú című előadásának szlovén alkotócsapata, ahogyan ezt tették a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház színészei.
„Szolidárisak vagyunk a Színház-és Filmművészeti Egyetem polgáraival, hiszünk az oktatás és a művészet szabadságában”

 – írta a Budapest Bábszínház társulata.

Csak éppenhogy nem sorosozik Vidnyánszky

Az Amnesty International a nyáron egy táborban készítette fel a tiltakozó diákokat – idézte a 24.hu Vidnyánszky Attila Origónak adott nyilatkozatát. A hosszú interjút szemléző portál szerint a kormány által a SZFE kuratóriumának élére kinevezett, majd az egyetem szenátusát minden fontos jogkörétől megfosztó Vidnyánszkynak sem az egyetemi autonómiáért kiálló diákokról, sem a tanárokról nincs jó véleménye. – Döbbenetesnek tartom, hogyan használják a hallgatókat, mennyire manipulálják őket. Hihetetlen politikai játszma ez az első pillanattól kezdve. Ezt követi majd a fájdalmas kijózanodás és felismerés, hogy eszközként használta őket a politika – tette hozzá a kuratóriumi elnök azzal a magyarázattal, hogy mindez azért történik, mert „az ellenzék nem tud fogást találni a kormányon, ezért inkább feláldozzák a diákok jövőjét”. Kifejtette azt is: „a szakma egy része pedig nem a tanulni akarókat biztatja, hanem táplálja a tüzet. Az egészen groteszk, hogy a gyűlöletem milyen szinten hozza össze az embereket. Összeálltak, hogy közösen, együtt gyűlölhessenek engem.” Végül megerősítette, hogy eszébe sem jutott a lemondás gondolata.

Robert Wilson is kiállt az SZFE mellett

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.12. 10:36

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Korunk egyik legnagyobb színházrendezője arra bátorítja a világ egyetemeit, őrizzék meg a szabad közeget.
A Színház- és Filmművészeti Egyetemet elfoglaló hallgatóknak írt levelet korunk egyik legnagyobb színház- és vizuális művészének számító Robert Wilson – számolt be a hvg.hu. “Remélem, hogy Magyarországon és a világ többi részén a fiatalság és minden színű és korú ember kiáll, és békésen menetel. A harag nem segít a szabadság elérésében” – fogalmazott hozzátéve, hogy a művészet segít hozzá a közös nyelv megtalálásához. „Egy olyan közeg megőrzésére bátorítom a világ egyetemeit, amelyben megengedett a párbeszéd, ahol fel lehet tenni kérdéseket, ahol mindenki megnyilvánulhat”. A már alapvető színházi tananyagnak számító rendező idézetekkel zárta levelét: “Ahogy a hernyó mondta Alice-nak: Minden, amit elgondolsz, igaz. (...) Arra gondolok, amit Robert Chef mondott, mielőtt leomlott a Fal: Csak óvatosan. Történelmünk feljegyez titeket. (…) Arra gondolok, amikor Martin Luther King azt mondta: Van egy álmom. (…) Barack Obamára gondolok és első beiktatási beszédére, amikor újra és újra elmondta, Igen, meg tudjuk csinálni. Beszéde a reményről szólt.”