Előfizetés

Ismét rekordot döntött az új fertőzöttek száma Csehországban

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.13. 10:59
Illusztráció
Fotó: Maria Chourdari/NurPhoto / AFP
Jelenleg több mint 13 700 aktív esetet tartanak számon az országban.
Rekordsok, 1541 új koronavírusos fertőzöttet mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok szombaton Csehországban, majdnem százzal többet az eddigi legmagasabb, pénteken regisztrált esetszámnál – derült ki az egészségügyi tárca honlapján vasárnap reggel megjelent legfrissebb adatokból. A fertőzöttek napi száma annak ellenére emelkedett, hogy a munkaszüneti napokon általában jóval kevesebb tesztet végeznek, mint a munkanapokon. Egy munkaszüneti napon eddig a legmagasabb esetszám 507 volt, ezt most több mint ezerrel lépték túl. Az újonnan igazolt fertőzöttek napi száma kedden haladta meg első ízben az ezret, és azóta folyamatosan emelkedik. Az aktív esetek száma jelenleg meghaladja a 13 700-at. Többségüknél a betegség lefolyása problémamentes, enyhe. A szaktárca reggeli jelentése szerint
szombaton már 297-en voltak kórházban Covid-19 betegséggel, közülük 69 beteg állapotát súlyosnak minősítették az orvosok, és lélegeztetőkészüléken vannak.

Ezek az adatok is folyamatosan emelkednek. Az elhunytak száma szombaton hárommal 453-ra emelkedett. Március elsejétől, amikor az első fertőzést Csehországban kimutatták,
szombatig 35 401 koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki a laboratóriumi vizsgálatokon. Mintegy kétharmaduk már meggyógyult.

A munkanapi laboratóriumi tesztek száma az utóbbi időben 15 000 körül mozog. A pozitív esetek aránya hétfőn öt százalék, csütörtökön pedig már kilenc százalék volt. Ez a mutató pénteken nyolc százalékra esett vissza, valószínűleg a rekordszámú, 18 200 teszt függvényében. A koronavírus-járvány országszerte egyre gyorsuló ütemben terjed, ezért a szaktárca pénteken felülvizsgálta az úgynevezett szemaforrendszert, amelyben színekkel jelölik a járványhelyzetet az egyes régiókban.
  • Piros színű régió, amely a legsúlyosabb helyzetet jelenti, nincs a térképen.
  • A járvány közösségi terjedését jelző narancssárga régióból, amely a pirostól egy fokkal alacsonyabb szintű, azonban a korábbi egy (Prága) helyett már hat van, döntően a főváros környéki járások és a dél-morvaországi Uherské Hradiste.
  • A kisebb kockázatot jelző zöld színt az eddigi tíz helyett már 40 járás kapott, ezek az ország több mint felét lefedik.
Csehországban 70 járás van. A problémamentességet jelző, fehér színű járások száma így egyre kisebb. Százezer lakosra a Pilsen-déli járásban 162 fertőzött, a Kladnói járásban 142 fertőzött, Prágában pedig 137 fertőzött jutott szombaton. Ezen összefüggő terület mellett további öt járásban van száznál több százezer lakosonként. Csütörtöktől kezdve a zárt termekben az egész országban kötelező a védőmaszkok viselete. Eddig a maszkokat csak a tömegközlekedési eszközökben, egészségügyi intézményekben és hivatalokban volt kötelező viselni.
A narancssárga régiókban a szórakozóhelyeket és a bárokat ezentúl éjfélkor be kell zárni.

A kormány szerdán úgy döntött, hogy a leginkább veszélyeztetett, 60 év feletti állampolgároknak az állami tartalékalapból ingyen légzésvédőt (FFP2) és öt szájmaszkot küld. A belügyminisztérium közölte, hogy a küldeményeket a posta a jövő héten szállítja ki. A cseh külügyminisztérium honlapján közölt adatok szerint az egyre romló járványhelyzetre való tekintettel péntekig 11 ország – köztük Belgium, Dánia, Svájc, Írország – korlátozta a cseh állampolgárok beutazását, vagy friss negatív koronavírusteszttől tette függővé. Néhány további ország – köztük Szlovákia – jelezte, hogy mérlegelik a csehek beutazásának valamiféle korlátozását, szabályozását.

Kurz: Mindannyiunknak kemény lesz az ősz és a tél

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.13. 10:09
Sebastian Kurz osztrák kancellár
Fotó: GEORG HOCHMUTH / AFP
Az osztrák kancellár szerint különösen drámai a helyzet Bécsben, mert az új megbetegedések közül minden másodikat itt észlelnek.
Drámai szavakkal figyelmeztette az Ausztriában élőket a koronavírus-járvány második hullámára az osztrák kancellár. Sebastian Kurz vasárnap közzétett felhívásában azt írta, megkezdődött a járvány második hulláma Ausztriában, az új fertőzöttek száma napról napra emelkedik, szombaton már 850 volt, és hamarosan eléri a napi ezret. A kancellár szerint „különösen drámai a helyzet Bécsben”, mert az új megbetegedések közül minden másodikat itt észlelnek. Kurz ezért azzal a kéréssel fordult a lakossághoz, hogy
„minden intézkedést tartsanak be, korlátozzák a minimumra a társas érintkezést, viseljenek a szájat és az orrot eltakaró maszkot, és mindenütt tartsák meg egymástól a szükséges távolságot”.

A kancellár ugyanakkor azt írta, bízik benne, hogy jövő nyárra minden visszatérhet a rendes kerékvágásba,
„de addig mindannyiunknak kemény lesz az ősz és a tél”.

Mindenkit arra kért, hogy legyen ugyanolyan fegyelmezett, mint tavasszal volt, hogy „együtt leküzdjük” a következő hónapokban várható nehézségeket. Szombaton kicsivel meghaladta a 35-öt Ausztriában a 100 ezer főre jutó új megbetegedések számának hétnapos mozgóátlaga, ami magasnak számít az európai országok között.

Boszniában is újrafertőződött egy gyógyult beteg

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.13. 09:28

Fotó: Mauro Ujetto / AFP / NurPhoto
A Nyugat-Balkánon szombatról vasárnapra 731-gyel emelkedett az igazolt fertőzöttek és 15-tel nőtt a halálos áldozatok száma.
Bosznia-Hercegovinában először vettek nyilvántartásba olyan személyt, aki a gyógyulás után ismét megfertőződött az új típusú koronavírussal – közölte a Nezavisne Novine című boszniai napilap az internetes oldalán vasárnap. Az orvosok felhívták a figyelmet arra, hogy a most regisztrált betegek csak néhány hónapja gyógyultak fel, vagyis rövid időn belül is el lehet kapni ismét a fertőzést. A Nyugat-Balkánon szombatról vasárnapra 731-gyel emelkedett az igazolt fertőzöttek és 15-tel nőtt a halálos áldozatok száma. Vasárnapra a regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 72-vel 32 300-ra, Koszovóban 70-nel 14 566-ra, Észak-Macedóniában 140-nel 15 696-ra, Bosznia-Hercegovinában 304-gyel 23 184-re, Montenegróban pedig 145-tel 6530-ra nőtt. A halálos áldozatok száma Szerbiában eggyel 731-re, Észak-Macedóniában néggyel 646-ra, Bosznia-Hercegovinában néggyel 687-re, Koszovóban hárommal 589-re, Montenegróban pedig hárommal 118-ra emelkedett.