Előfizetés

Nem lassul a járvány terjedése Ukrajnában, stabilan ötezer felett az új fertőzöttek száma Oroszországban

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.09.13. 12:49

Fotó: Maxym Marusenko / AFP / NurPhoto
Horvátországban elérte a 13 533-at az azonosított fertőzöttek száma.
Nem lassul a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában, vasárnapra is csaknem 2500 új beteget regisztráltak, velük együtt a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma pedig meghaladta a 154 ezret – derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi minisztérium is megerősített. Az elmúlt napon 2476 új esettel 154 335-re nőtt az eddig igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké harminc újabb halálos áldozattal 3178-ra, miközben eddig 68 893-an gyógyultak meg, közülük előző nap csak 547-en. Jelenleg már 82 264 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel, számuk 1899-cel nőtt egy nap alatt. A járvány kezdete óta a legtöbb új fertőzöttet, 3144-et két nappal korábban, csütörtökön jegyezték fel, az egy nap alatt elhunyt legtöbb beteget, 72-t, pedig pénteken. Területi bontásban előző nap a legtöbb új beteget, 310-et – továbbá három újabb halálos áldozatot – megint a fővárosban, Kijevben jegyezték fel. A főváros már az ország lefertőzöttebb területévé vált, megelőzve a korábbi listavezető, nyugat-ukrajnai Lviv megyét. Kijevben jelenleg az azonosított fertőzöttek száma 17 261, az elhunytaké 269, Lviv megyében pedig a járvány kezdete óta 16 914 beteget azonosítottak, közülük mostanáig 472-en haltak meg. A második legtöbb új beteget, 225-öt és két újabb elhunytat a nyugati országrészben lévő Ternopil megyében regisztrálták az elmúlt napon, a harmadik legtöbbet, 180-at és három halálesetet pedig a kelet-ukrajnai Harkiv megyében. Kárpátalján a jelenlegi adatok alapján eddig 8625 fertőzöttet azonosítottak, az elhunytak száma eggyel 283-ra nőtt, miközben a járvány kezdete óta 3697-en győzték le a kórt. A közegészségügyi központ által a hétvégén közzétett statisztika szerint Ukrajnában az elmúlt egy hét alatt, azaz szeptember 4-10. között az aktív koronavírusos betegek száma 11 098-cal nőtt és 305-en haltak bele a betegség szövődményeibe. Tízezer lakosra számítva a legtöbb az aktív beteg jelenleg három nyugat-ukrajnai régióban, Lviv, Ivano-Frankivszk és Csernyivci megyékben. Az említett időszakban 161 497 PCR-tesztet végeztek el az országban.
Nem mérséklődött jelentősen az új koronavírussal fertőzöttek számának napi növekedése Horvátországban és Szlovéniában – derült ki a válságstábok vasárnapi jelentéséből. Horvátországban a válságstáb jelentése szerint az elmúlt 24 órában 165-tel nőtt, és elérte a 13 533-at az azonosított fertőzöttek száma. Szombaton 261 esetről számoltak be. Szombaton hat idős, krónikus beteg hunyt el, így a járvány halálos áldozatainak száma 224-re nőtt. A betegek közül 309-en vannak kórházban, közülük 22-en lélegeztetőgépre kapcsolva. Járványügyi szakemberek aggódnak amiatt, hogy az elmúlt napokban nőtt a kórházi ellátásra szoruló betegek száma. Az aktív betegek száma 2410, és 8314-en vannak hatósági karanténban. A legtöbb új fertőzöttet továbbra is a fővárosban, Zágrábban és Split-Dalmát megyében regisztrálták: előbbiben 45, utóbbiban 21 embernél mutatták ki a koronavírust.
A szomszédos Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint szombaton 99-cel 3702-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Szombaton még 105 új esetről számoltak be, ugyanakkor kevesebb tesztet is végeztek, mint egy nappal korábban. Szlovéniában a héten két egymást követő napon emelkedett száz fölé az új fertőzöttek száma, ami rekordnak számít az országban. Egy hete nem történt új haláleset, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 135 maradt. A diagnosztizált betegek közül 31-en vannak kórházban, és közülük hatot ápolnak intenzív osztályon. Az aktív betegek száma 837. A legtöbb fertőzöttet, 19-et Mariborban, további 18-at a fővárosban, Ljubljanában regisztrálták. Szlovéniában a kormány döntése alapján vasárnaptól a 14 napos kötelező hatósági karantén időtartamát tíz napra csökkentik. A rendelettel enyhíteni akarják azokat a gazdasági károkat, amelyeket a vállalkozók szenvednek el a szigorítások miatt. A szlovén kereskedelmi kamara által készített augusztusi felmérés szerint leginkább a kisvállalkozásokat érintett a járvány. Tíz vállalkozásból hét szembesült likviditási problémákkal, és 36 százalékuk keresett hitellehetőséget a problémái megoldására. Sokan szembesülnek fizetési késedelmekkel, beszerzési nehézségekkel és a fogyasztók árcsökkentéssel kapcsolatos elvárásaival.
Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt nap alatt 5449-cel 1 062 811-re emelkedett a vasárnap közölt hivatalos adatok szerint. A terjedés üteme ugyanakkor 29. napja nem haladja meg a 0,5 százalékot, az új esetek 23,5 százaléka tünetmentes. Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott új koronavírus-fertőzöttek számát tekintve az Egyesült Államok (6 486 114), India (4 754 356) és Brazília (4 315 687) után. Az aktív Covid-19-esetek száma 2665-tel 168 008-ra nőtt. A halálozások száma 94-gyel 18 578-ra, a felépüléseké pedig 2690-nel 876 225-re emelkedett. Az országban a járvány kezdete óta több mint 40,6 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 355 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával mintegy 217 400 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Ismét rekordot döntött az új fertőzöttek száma Csehországban

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.13. 10:59
Illusztráció
Fotó: Maria Chourdari/NurPhoto / AFP
Jelenleg több mint 13 700 aktív esetet tartanak számon az országban.
Rekordsok, 1541 új koronavírusos fertőzöttet mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok szombaton Csehországban, majdnem százzal többet az eddigi legmagasabb, pénteken regisztrált esetszámnál – derült ki az egészségügyi tárca honlapján vasárnap reggel megjelent legfrissebb adatokból. A fertőzöttek napi száma annak ellenére emelkedett, hogy a munkaszüneti napokon általában jóval kevesebb tesztet végeznek, mint a munkanapokon. Egy munkaszüneti napon eddig a legmagasabb esetszám 507 volt, ezt most több mint ezerrel lépték túl. Az újonnan igazolt fertőzöttek napi száma kedden haladta meg első ízben az ezret, és azóta folyamatosan emelkedik. Az aktív esetek száma jelenleg meghaladja a 13 700-at. Többségüknél a betegség lefolyása problémamentes, enyhe. A szaktárca reggeli jelentése szerint
szombaton már 297-en voltak kórházban Covid-19 betegséggel, közülük 69 beteg állapotát súlyosnak minősítették az orvosok, és lélegeztetőkészüléken vannak.

Ezek az adatok is folyamatosan emelkednek. Az elhunytak száma szombaton hárommal 453-ra emelkedett. Március elsejétől, amikor az első fertőzést Csehországban kimutatták,
szombatig 35 401 koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki a laboratóriumi vizsgálatokon. Mintegy kétharmaduk már meggyógyult.

A munkanapi laboratóriumi tesztek száma az utóbbi időben 15 000 körül mozog. A pozitív esetek aránya hétfőn öt százalék, csütörtökön pedig már kilenc százalék volt. Ez a mutató pénteken nyolc százalékra esett vissza, valószínűleg a rekordszámú, 18 200 teszt függvényében. A koronavírus-járvány országszerte egyre gyorsuló ütemben terjed, ezért a szaktárca pénteken felülvizsgálta az úgynevezett szemaforrendszert, amelyben színekkel jelölik a járványhelyzetet az egyes régiókban.
  • Piros színű régió, amely a legsúlyosabb helyzetet jelenti, nincs a térképen.
  • A járvány közösségi terjedését jelző narancssárga régióból, amely a pirostól egy fokkal alacsonyabb szintű, azonban a korábbi egy (Prága) helyett már hat van, döntően a főváros környéki járások és a dél-morvaországi Uherské Hradiste.
  • A kisebb kockázatot jelző zöld színt az eddigi tíz helyett már 40 járás kapott, ezek az ország több mint felét lefedik.
Csehországban 70 járás van. A problémamentességet jelző, fehér színű járások száma így egyre kisebb. Százezer lakosra a Pilsen-déli járásban 162 fertőzött, a Kladnói járásban 142 fertőzött, Prágában pedig 137 fertőzött jutott szombaton. Ezen összefüggő terület mellett további öt járásban van száznál több százezer lakosonként. Csütörtöktől kezdve a zárt termekben az egész országban kötelező a védőmaszkok viselete. Eddig a maszkokat csak a tömegközlekedési eszközökben, egészségügyi intézményekben és hivatalokban volt kötelező viselni.
A narancssárga régiókban a szórakozóhelyeket és a bárokat ezentúl éjfélkor be kell zárni.

A kormány szerdán úgy döntött, hogy a leginkább veszélyeztetett, 60 év feletti állampolgároknak az állami tartalékalapból ingyen légzésvédőt (FFP2) és öt szájmaszkot küld. A belügyminisztérium közölte, hogy a küldeményeket a posta a jövő héten szállítja ki. A cseh külügyminisztérium honlapján közölt adatok szerint az egyre romló járványhelyzetre való tekintettel péntekig 11 ország – köztük Belgium, Dánia, Svájc, Írország – korlátozta a cseh állampolgárok beutazását, vagy friss negatív koronavírusteszttől tette függővé. Néhány további ország – köztük Szlovákia – jelezte, hogy mérlegelik a csehek beutazásának valamiféle korlátozását, szabályozását.

Kurz: Mindannyiunknak kemény lesz az ősz és a tél

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.13. 10:09
Sebastian Kurz osztrák kancellár
Fotó: GEORG HOCHMUTH / AFP
Az osztrák kancellár szerint különösen drámai a helyzet Bécsben, mert az új megbetegedések közül minden másodikat itt észlelnek.
Drámai szavakkal figyelmeztette az Ausztriában élőket a koronavírus-járvány második hullámára az osztrák kancellár. Sebastian Kurz vasárnap közzétett felhívásában azt írta, megkezdődött a járvány második hulláma Ausztriában, az új fertőzöttek száma napról napra emelkedik, szombaton már 850 volt, és hamarosan eléri a napi ezret. A kancellár szerint „különösen drámai a helyzet Bécsben”, mert az új megbetegedések közül minden másodikat itt észlelnek. Kurz ezért azzal a kéréssel fordult a lakossághoz, hogy
„minden intézkedést tartsanak be, korlátozzák a minimumra a társas érintkezést, viseljenek a szájat és az orrot eltakaró maszkot, és mindenütt tartsák meg egymástól a szükséges távolságot”.

A kancellár ugyanakkor azt írta, bízik benne, hogy jövő nyárra minden visszatérhet a rendes kerékvágásba,
„de addig mindannyiunknak kemény lesz az ősz és a tél”.

Mindenkit arra kért, hogy legyen ugyanolyan fegyelmezett, mint tavasszal volt, hogy „együtt leküzdjük” a következő hónapokban várható nehézségeket. Szombaton kicsivel meghaladta a 35-öt Ausztriában a 100 ezer főre jutó új megbetegedések számának hétnapos mozgóátlaga, ami magasnak számít az európai országok között.