Előfizetés

Meghalt a brit lakás- és éttermi kultúra forradalmasítója

R. Hahn Veronika (London)
Publikálás dátuma
2020.09.13. 14:34
Terence Conran
Fotó: CARL COURT / AFP
Sir Terence Conran 88 éves volt.
Szombaton pótolhatatlan veszteség érte a brit iparművészetet, amikor legeredetibb, legbefolyásosabb személyisége, Sir Terence Conran 88 éves korában elhunyt. A hírt a kiterjedt család, négy feleség és öt, egyaránt kreatív iparágakban tevékenykedő gyerek hozta nyilvánosságra, hangsúlyozva, milyen „nagy koncepciókban gondolkodott, rendkívüli élete és munkássága során forradalmasítva a britek életformáját”. A trademark középkék ingeitől és vastag szivaraitól előrehaladott korában sem elváló Sir Terence vívmányai közé tartozik az 1952-es Brit Fesztivál víziója, a még az Ikea Nagy-Britanniába érkezése előtt bevezetett, egyszerűségükben is tetszetős, modern, lapokból összeállítható bútorok és a hozzájuk illő praktikus konyhai eszközök megálmodása, valamint a nevét viselő, az ún. modern brit gasztronómiát ünneplő éttermi lánc kifejlesztése. Öröksége nem kevesebb, mint a háború utáni Nagy-Britannia imázsának, megjelenésének újraformálása. Kőbe vésett hagyatéka a saját fontmillióiból finanszírozott Dizájn Múzeum, amely 1989-es alapításakor egy a Tower Bridge-hez közeli volt banánraktárban kapott helyet, hogy azután 2016 óta az elegáns Kensington kerületben, a balsorsú Nemzetközösségi Múzeum helyén egy kifejezetten e célra épített hipermodern kultúrpalotában működhessen. Mint a nyitó sajtótájékoztatón e sorok írója számára feledhetetlenül, könnyekkel küzdve fogalmazott: „Ezzel a fontos és izgalmas pillanattal a múzeummal kapcsolatos minden álmom és vágyam megvalósult. Olyan világszínvonalú teret sikerült kialakítani, ahol méltó módon lehet terjeszteni és ünnepelni a brit dizájn és építészet hírnevét”.

56-osok ismernek magukra az SZFE hallgatóiban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.13. 13:39

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
„Hatvannégy évvel ezelőtti magunkra ismerünk bennetek” – írja rokonszenvnyilatkozatában öt egykori, az 1956-os forradalomban egyetemistaként szerepet játszó személy.
András Sándor, Gömöri György és Márton László az egykori Egyetemi Ifjúság napilap szerkesztői, Pomogáts Béla, az egykori Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége (MEFESZ) elnöke, valamint Unger László az emigráns MEFESZ elnöke nyilatkozatában úgy fogalmaz: „Aggódva figyeljük a történteket, Európa szerte ismert és elismert egyetemetek szétverésének kísérletét. Figyeljük küzdelmeteket az egyetem autonómiájáért, mert hatvannégy évvel ezelőtti magunkra ismerünk bennetek. Tudjuk, természetesen, hogy a helyzet más. Mi – többek között – a marxizmus-leninizmusnak nevezett áltudomány-ideológia egyeduralma ellen lázadtunk, rátok »nemzetinek» csúfolt centralizációt és bólogatójános kurátorokat akarnak erőltetni. Bennünket szovjet megszállók fegyveres erőszaka fenyegetett, benneteket választott hivatásotok gyakorlásától próbálnak megfosztani, egy független művészi intézmény elfoglalásával és ideológiai »megtisztításával« fenyegetnek.
Az SZFE hallgatóihoz címzett nyilatkozat így fejeződik be: „Nem adhatunk tanácsokat, nem ígérhetünk többet, mint szolidaritást, nem kérhetünk mást, mint, hogy fogadjátok el baráti kézszorításunkat, abban a reményben, hogy a hatalom végül is – kemény ellenállásotoknak eredményeképpen – visszakozik.

Arany Oroszlánt kapott a Mundruczó-film főszereplője

Csákvári Géza, Velence
Publikálás dátuma
2020.09.12. 20:53

Fotó: ASAC/Jacopo Salvi
Magyar szempontból szenzációval zárult a 77. Velencei filmfesztivál: Vanessa Kirby angol színésznő kapta a legjbb női alakításért járó Arany Oroszlánt Mundruczó Kornél Pieces of a Woman című drámájában nyújtott alakításáért.
A Wéber Kata által írt műben Kirby egy fiatal anyát, Marthát alakítja, aki egy otthonszülés után néhány perccel elveszíti a gyermekét és szembe kell néznie a váratlan gyásszal. Kirby, aki a korona című Netflix-sorozat kapcsán méltán világhírű, első mozis főszerepével most nyerte el a patinás Arany Oroszlánt.
A színésznő a szombat este, a velencei Lidón tartott zárógálán megjegyezte: kellőképpen megilletődött, hiszen az Oscar-díjas Cate Blanchett zsűrielnök ikonikus példaképe, illetve elképesztő megtiszteltetés azon a színpadon állni, ahol a filmművészet óriásai megfordultak előtte.

Az aktor kiemelte, hogy a mozi maga a csoda, a fesztiválok pedig az életvonalat jelentik – ezzel utalva arra, hogy az olaszok a COVID-19 járvány ellenére megtartották a rendezvényt, teljes biztonságban, ami maga volt a csoda ezekben a baljós időkben. Ezután Mundruczó Kornélnak, a „félelmet nem ismerő vezérnek, vizuális történetmesélőnek” köszönte meg, hogy eljátszathatta Martha szerepét, illetve Wéber Kata forgatókönyvírónak a csodálatos dialógusait, illetve azt, hogy megosztotta a saját drámáját a világgal, amit még nem mondott el senki, de már épp itt volt az ideje.  Kirby kiemelte annak a londoni nőnek a segítségét, aki megengedte, hogy végigkísérje a szülését, mivel a színésznő még nem szült korábban. Mindemelett megemlítette Kelly Danielt és Lucianát, a pontosan ugyanilyen helyzetet megélő anya és lánya nevét – előbbi nagyon sokat segített neki a felkészülésben. 
„Létezel, Luciana, itt vagy, ez a te filmed” – mondta könnyivel küszködve Kirby.

A beszédben Vanessa Kirby kiemelte Jancsó Dávid vágó munkáját, aki éjjel-nappal dolgozott nem csak a Mundruczó-filmen, hanem a színésznő másik versenyfilmjén, a The World to Come-on, mely két nő szerelmi kapcsolatát elbeszélő western. „Csodálatos, hogy ezeknek az ismeretlen női sorsoknak most nyilvánosságot adtunk” – húzta alá a színésznő. Végül a Mundruczó-műben a férjet alakító, kreatív táncpartnernek, Shia LaBeoufnek és az anyát megformáló Oscar-díjas Ellen Burstynnek mondott köszönetet, akik bizalommal és intimitásokkal segítették. Bár Vanessa Kirby-t ezen a ponton már „lekongatták” a szervezők, még elmondta: azoknak a bátor anyáknak dedikálja a filmet, akik elvesztették újszülött gyermeküket, illetve azoknak az embereknek, akiknek véget ért az életük, mielőtt elkezdődhetett volna. „Remélem, hogy ez a film minden, tragédiával szembenéző szülőnek segíteni fog” – fejezte be mondandóját Vanessa Kirby. Már csak az a kérdés: mit fog mondani jövőre az Oscar-díjkiosztón?