Előfizetés

Párzás nélkül rakott hét tojást egy királypiton az USA-ban

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.13. 19:31

Fotó: Shutterstock
A már 62 éves nőstény legalább két évtizede nem volt hím közelében.
Párzás nélkül rakott hét tojást egy királypiton egy állatkertben az egyesült államokbeli St. Louisban. A már 62 éves nőstény legalább két évtizede nem volt hím közelében. Mark Wanner, az intézmény herpetológiai – kétéltűekkel és hüllőkkel foglalkozó – menedzsere elmondta, ritka, de nem példa nélküli, hogy királypitonok (Python regius) ivartalanul szaporodjanak. A kígyók gyakran arra is képesek, hogy spermát tároljanak szervezetükben későbbi megtermékenyítés céljából. Maga a tojásrakás is különleges ebben az esetben, mivel a királypitonok jóval azelőtt abbahagyják ezt, hogy elérnék a 60-as éveiket – emelte ki Wanner. Az egyed az állatkert valaha dokumentált legidősebb kígyója, és valószínűleg a legmagasabb korban tojást rakó példány – mondta a szakértő. Az óriáskígyó július 23-án rakta le tojásait, melyek közül három inkubátorba került, kettőt genetikai mintavételekhez használtak, a maradék két tojásban növekvő kígyó azonban elpusztult. Az életben maradt utódok várhatóan egy hónapon belül kikelnek. A genetikai mintákból kiderül, hogy a tojások ivarosan vagy ivartalanul, úgynevezett fakultatív partenogenezis során termékenyültek-e meg. Az állatkert egyetlen másik pitonja egy 31 éves hím, mely azonban húsz éve nem volt a nőstény közelében. A nőstény óriáskígyót 1961-ben ajándékozta az állatkertnek egy magántulajdonos.

A fóliázott papír sem sokkal jobb a műanyag csomagolásnál

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.12. 10:10
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Bár csökkentheti a felhasznált műanyag mennyiségét, nehéz a szétválasztása, az osztályozása és az újrahasznosítása is.
A hűtőpultokba tett, többnyire félkilós adagokra porciózott húskészítmények műanyag tálcája és fedele rengeteg hulladék forrása, ezért a műanyagot egyre gyakrabban kartonpapírral helyettesítik, de ez sem igazán jó megoldás, ugyanis ezeket is fóliával vonják be – írta a G7
Ha a papír és a műanyag össze van dolgozva és egységes anyagot alkot, akkor a kompozit kategóriába tartozik. A felhasznált műanyagok mennyisége így 70 százalékkal csökkenthető, viszont a legtöbb esetben a papír és a műanyag fólia össze van ragasztva. Jobb esetben a terméken fel van tüntetve, hogy szemétbe dobás előtt az összetevőket szét kellene választani, de sokszor elmarad a tájékoztatás, és az is előfordulhat, hogy a vásárló papírnak nézi. Gyakori, hogy nem tudják eldönteni, hogy melyik kukába tegyék az anyagot, ami végül a vegyes kommunális hulladék között landol, amely vagy a lerakóba, vagy az égetőbe megy.
A kompozit anyagok ugyan nagyon hasznosak a műanyag hulladék csökkentésében, az újrahasznosítás szempontjából rémálomnak számítanak. Egy német szakértő a Die Weltnek azt mondta, a fóliával bevont papírt legjobb esetben is csak részben lehet újrahasznosítani, ráadásul külön berendezésekkel lehet kezelni.

Hatnaposan pusztult el egy súlyosan veszélyeztetett gorillabébi New Orleansban

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.11. 12:35
Illusztráció
Fotó: BERND WUSTNECK/dpa Picture-Alliance / AFP
Halálának okát még nem tudni, a boncolásnak hetek múlva lesz eredménye.
Alig egy héttel a születése után, hatnaposan kimúlt egy gorillacsecsemő a New Orleans-i állatkertben, a faj a súlyosan veszélyeztetettek közé tartozik. A nyugati síkvidéki gorillabébi (Gorilla gorilla gorilla) születését csak múlt pénteken ünnepeltük, szerdán pedig már gyászolnunk kell – mondta Katie Smith, az állatkert szóvivője csütörtökön.
Eleinte úgy tűnt, a csecsemő jól van, a gondozók távolról figyelték őket, nehogy megzavarják az anya-kölyök párost. Szerda este azonban a kölyök gyengének és fásultnak tűnt, ezért állatorvoshoz vitték, aki azonban már nem tudta megmenteni – áll a közleményben.
A halál okát még nem tudják, de az állatkert vezetői szerint elképzelhető, hogy Tumaninak, a 13 éves anyaállatnak nem képződött elég teje. "A gorillák születése kockázatokkal teli, és sajnos az sem ritka, hogy egy először ellő nőstény elveszíti a kicsinyét" – idézte az állatkert közleménye Robert MacLeant, az Audubont állatkert vezető állatorvosát. A boncolás eredményét hetek múlva kapják meg.
Ron Forman, az Audubon Nature Institute elnöke elmondta, sok éve kezdték a munkát a gorillákkal, míg a múlt heti utód születéséig eljutottak. Praline, egy 24 éves nőstény az egyetlen gorilla, amely az állatkertben született, apját, Okparát, és anyját, Alafiát más állatkertekből szállították az Audubonban. A csecsemő a hetedik nyugati síkvidéki gorilla volt idén, amelyik az Állatkertek és Akváriumok Szövetsége nevű világszervezet valamelyik intézményében világra jött – írta e-mailjében Rob Vernon szóvivő.
A gorillák általában tízévesen hozzák világra első kölyküket, de tudnak ötévesen és 41 évesen ellő anyaállatokról is.
A Közép-Afrikában honos fajt 2007-ben nyilvánították súlyosan veszélyeztetetté élőhelyük zsugorodása, az ebola pusztítása és az orvvadászat miatt. Noha 2016-ban mintegy 362 ezresre becsülték a vadon élő populáció nagyságát, számuk évente 2,7 százalékkal fogy. Ebben az ütemben 2082-re több mint 80 százalékkal csökkenhet a népességük a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) becslései szerint.