Előfizetés

Vidnyánszky elindítaná a tanévet, a tüntetők tanköztársaságot hirdettek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.14. 11:56

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Ugyanakkor arra kérik Orbán Viktort, hogy "pörgesse vissza az időt.
Tanévnyitó sajtótájékoztatót tartottak a tüntető diákok és az SZFE távozó vezetése. A leköszönő vezetőség nevében Novák Eszter oktatási rektorhelyettes arról beszélt, egy olyan tanévet nyitnak meg, amelyet egy világjárvány és egy 
"erőszakosan erőltetett menetben végrehajtott és végrehajtatott modellváltás fémjelez."

Szerinte a folyamatból hiányzott a szakértelem, a tisztesség és emberség. Az oktatók és diákok, akiknek ma az lenne a dolguk, hogy kipihenten belevessék magukat a munkába, kialvatlanok és dühösek, mert "át vannak verve és nem akarják befogni a szájukat. " Mivel ebben az intézményben a művészettel foglalkoznak, megítélése szerint a művészetnek az a dolga, hogy ne hallgasson. "Az egyetem száz sebből vérzik, jól finanszírozott hazugsággyár próbája hitelteleníteni" az intézményt. Novák Eszter szerint a maradottakban a "harag termékeny energiája van." Idézett a kormánypárti politikusok korábbi nyilatkozatából, amely szerint már nem az ő dolguk és felelősségük az, ami az egyetemen történik.  
Éppen ezért arra kérik Orbán Viktort, hogy "pörgesse vissza az időt.

"Hallgassa meg az egyetem képviselőit, hallja meg annak a 400 művésznek a hangját, amely a törvénymódosítás előtt tisztességes tárgyalást kért a hallgatók számára. Egyúttal azt kérte a miniszterelnöktől, függessze fel az SZFE kuratóriumát és "kezdjük elölről." Az egyetem másik - ugyancsak távozó rektorhelyettese Upor László pedig egy "kísérleti tanköztársaság" megalakulásáról beszélt. Ebbe a "tevékenységébe beleférnek a hagyományosnak számító oktatási egységek, zárt és nyitott kurzusok és az egyetem helyzetére reflektáló akciók."  Nyitott, szabad, folyton változó egyetem vagyunk és azok is akarunk maradni - jelentette ki.  A sajtótájékoztatót követően a tüntetők nem válaszoltak az újságírói kérdésekre.       Közben az egyetem kuratóriumi elnöke elszánt abban, hogy elindítsa az egyetemen az oktatást. Vidnyánszky Attila a Hír TV Bayer Show című műsorában arról beszélt, a testület elkötelezett a tanév elindítása mellett. 
"Ha a mostani vezetés nem képes rá, hogy elindítsa, mi elindítjuk. Lesz kinek."

- fogalmazott a műsorban az atv.hu szemléje szerint. Azt mondta: erre nagyon nehéz válaszolni, a lemondott oktatókkal még csak-csak lehet találkozni, de a diákok teljesen el vannak szeparálva, elzárták magukat. “Nem tudnák elviselni, hogy ott üljünk mellettük, hogy képviseljünk valamit vagy csak párhuzamosan létezni... de ezt sem tudják elképzelni." A sztrájkkal kapcsolatban azt mondta, egy előre megírt koreográfia szerint a tanári kar nem akart és nem akar most sem dolgozni. Szerinte őszintétlenek voltak és gyakorlatilag manipulálták a diákokat. A legújabb információi szerint már nyáron erre az eseménysorra készítették fel őket. Úgy véli, évtizedes, akut problémák vannak az intézményben. 
“A gyerekek, a diákok élete van föltéve a kártyaasztalra, és őket használják pajzsként ebben a történetben.

Gátlástalanul, senkit nem érdekel az, hogy mi lesz ezzel a félévükkel, miközben az összes diákot tekintve 85 százalékuk aktiválta a félévet, az elsősöknél szinte mindenki, 99 százalék. Magyarul: ők szeretnének tanulni, ők még mindig hisznek abban, hogy oktatás lesz és tanulni fognak" - állította Vidnyánszky Attila, aki szerint "megsanyargatott, összetört emberkék" vannak a rendszerben.  Mint, mondta, büszke, egyenes gerincű embereket kell képezni, akik büszkék arra, hogy ezt a népet, ezeket az embereket szolgálhatják vidéken és itt Budapesten is. Hangsúlyozta, a lényegi filozófiát tekintve másképp képzelik el az egész folyamatot és ami az egyetemen zajlik, az teljesen ellentétes azzal a filozófiával, amit ő maga gondol a színészképzésről.  Az, hogy a kormányzat régóta tervezi az egyetem átalakítását, nem újdonság. 2013-ban az azóta elhunyt Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott azt mondta az SZFE-ről, hogy 
"úgy elvenném ennek az egyetemnek a pénzét, mint a nyavalya, és áttelepíteném egy színházhoz. Aztán csináljanak amit akarnak."

Kerényi Imre a polgári körökkel csatlakozott a Fideszhez
Fotó: Népszava
Szerinte nemzeti szellemben kell nevelni ott a színészeket "és pont."   „Én arról álmodoztam pár éve, hogy itt megnyerik a választást, aztán egy alkirály odakerül, és kézbe veszi a színészoktatást” - fogalmazott. Majd hozzátette, "én úgy vettem észre, hogy kitűnő színészeket képeznek, de kis rabszolgák. Jól szót fogadnak, igen, rendező bácsi, minden nagyon jó, hú de nagyon balliberálisak, mert azt muszáj." Az érdekesség, hogy az ominózus pódiumbeszélgetésen Vidnyánszky Attila jelenlétében tette meg ezeket a kijelentéseket Kerényi Imre.

A sajtótájékoztatón a hallgatói képviselet vezetője az alábbi nyilatkozatot olvasta fel:

“Mi, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói tanulni akarunk. Eddig is ezt tettük és ezután is ezt fogjuk. Az átalakítással megfosztottak minket alapvető jogainktól, semmi sem biztosítja többé az egyetemi közösség számára az önrendelkezést – rajtunk kívül. Mi vagyunk az autonómia garanciája. Mi a hallgatók, és a sztrájkbizottság továbbra is tartjuk magunkat a követeléseinkhez: sem a ránkerőltetett új vezetőket, sem a fejünk felett meghozott döntéseket nem fogadjuk el; a blokádot fenn tartjuk.  A mai napon az elfoglalt egyetemen, tanárainkkal egyetértésben, az oktatás hagyományos keretrendszeréből kilépve köztársaságot alapítunk. A köztársaság valutája az „elfoglaltság” lesz, amiről mindenki önmaga dönthet, hogyan használja fel. Klasszikusnak számító oktatási egységek, zárt és nyitott kurzusok, kreatív és a társadalmi helyzetre reflektáló akciók, vagy a közösség szervezésében és a blokád fenntartásában végzett munka ugyanolyan értékes tevékenységeknek számítanak majd.  A feladatunk megragadni a rendelkezésünkre álló eszközöket, és újraértelmezni, hogy mire való a színpad, a kamera, a fény, a függöny, a díszlet, a jelmez, a báb, a nézőtéren a taps, és a saját hangunk. Hiszen a művészet természeténél fogva tükröt tart a mindenkori fennálló rendszernek – mindenképpen aktuális. A köztársaságunk egy kísérlet arra, hogy a tanszabadság jegyében, intézetek, szakok és órák kötelékei nélkül alkothassunk együtt. Önkifejezést tanulunk 155 éve: a választott hivatásainkon keresztül árnyaltan és őszintén beszélni arról, ami körülöttünk és velünk történik. Most ez történik velünk és körülöttünk, így erről tudunk és erről akarunk beszélni. Köszönjük az összes szellemi és anyagi támogatást, inspiráló és nélkülözhetetlen erőt biztosítotok nekünk ezzel. Igyekszünk annyit adni mi is, amennyit csak tudunk, a demokrácia és az alkotás jegyében, a demokrácia és az alkotás eszközeivel. Alkotóközösség vagyunk, így nincs szükségünk órarendre. Jelen vagyunk, így jelenléti ívekre sincs szükségünk.”

Karanténban van Kern András

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.14. 09:00
FOTÓ: MTVA/ZIH ZSOLT
A színművész kapcsolatba került egy koronavírusos beteggel.
Hatósági karanténba került Kern András – tudta meg a Blikk. A Kossuth-díjas művész veszélyeztetett korban van, és egy nyolc évvel ezelőtti nagyon súlyos betegsége miatt is sokkal jobban kell vigyáznia, nehogy elkapja a koronavírust.
– Sajnos való igaz, Andris került karanténba, mert kapcsolatba került egy covidos beteggel. Nem örülök ennek, hiszen nem jött jól, de ennek ellenére nagyon felelős döntésnek tartom, hogy le lettek mondva ezek az előadások, hiszen csak így akadályozható meg, hogy az egész színházi világban elterjedjen a betegség

– erősítette meg a lap értesülését az Orlai Produkció vezetője, Orlai Tibor.

A szerda esti, Valódi hamisítvány című kétszemélyes darabot kellett lemondani, mivel Kern András egyelőre nem hagyhatja el a lakását. Orlai Tibor reméli, hogy csütörtökre meglesz Kern András két negatív PCR-tesztje.
A Blikk úgy tudja, hogy Kern András a Vígszínházhoz tartozó Pesti Színházban próbált az utóbbi időben, ahol a múlt héten találtak egy Covid-pozitív munkatársat. A színházi évad kezdete óta egyébkén több magyar és vidéki színházban is találtak koronavírusos beteget. A fővárosban a Thália, az Átrium, a Budapesti Operettszínház és Vígszínház volt eddig érintett, vidéken pedig a debreceni Csokonai Színházban és a székesfehérvári Vörösmartyban találtak fertőzöttet.

Nyílt napot tartott az elfoglalt Színművészeti, néhány órára bárki hallgató lehetett

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.13. 17:56

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A résztvevőket a Titkos Egyetem tiszteletbeli polgárává fogadták.
Nyílt nap a Titkos Egyetemen címmel tartott vasárnap délelőtt tíz óra és délután három óra között rendezvényt a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Hallgatói Önkormányzata (HÖK).
programot azért hirdették meg, hogy bizonyítsák: a kormánypárti médiában zárt közösségként emlegetett SZFE valójában megismerhető, nyitott szellemiségű  intézmény – egy ironikus fordulattal pedig a Titkos Egyetem tiszteletbeli hallgatójává avatták a nyílt nap összes látogatóját.
A szervezők tartották magukat ahhoz, hogy az elfoglalt, vörös-fehér szalagokkal körbe kötözött Színművészeti területére csak az egyetemi polgárok léphetnek be – így próbálják távol tartani a Vidnyánszky Attila-féle kuratóriumot is az intézménytől.
A látogatókat ezért külső helyszíneken: a Vas utcában, a Szentkirályi utcában, az egyetemi parkolóban fogadták. 
A nyílt napon többek között Enyedi Ildikó, az Arany medve-díjas Testről és Lélekről rendezője, valamint Hajdu Szabolcs, az Ernelláék Farkaséknál és a Bibliotheque Pascal alkotója is előadást tartott.