Előfizetés

Karanténban van Kern András

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.14. 09:00
FOTÓ: MTVA/ZIH ZSOLT
A színművész kapcsolatba került egy koronavírusos beteggel.
Hatósági karanténba került Kern András – tudta meg a Blikk. A Kossuth-díjas művész veszélyeztetett korban van, és egy nyolc évvel ezelőtti nagyon súlyos betegsége miatt is sokkal jobban kell vigyáznia, nehogy elkapja a koronavírust.
– Sajnos való igaz, Andris került karanténba, mert kapcsolatba került egy covidos beteggel. Nem örülök ennek, hiszen nem jött jól, de ennek ellenére nagyon felelős döntésnek tartom, hogy le lettek mondva ezek az előadások, hiszen csak így akadályozható meg, hogy az egész színházi világban elterjedjen a betegség

– erősítette meg a lap értesülését az Orlai Produkció vezetője, Orlai Tibor.

A szerda esti, Valódi hamisítvány című kétszemélyes darabot kellett lemondani, mivel Kern András egyelőre nem hagyhatja el a lakását. Orlai Tibor reméli, hogy csütörtökre meglesz Kern András két negatív PCR-tesztje.
A Blikk úgy tudja, hogy Kern András a Vígszínházhoz tartozó Pesti Színházban próbált az utóbbi időben, ahol a múlt héten találtak egy Covid-pozitív munkatársat. A színházi évad kezdete óta egyébkén több magyar és vidéki színházban is találtak koronavírusos beteget. A fővárosban a Thália, az Átrium, a Budapesti Operettszínház és Vígszínház volt eddig érintett, vidéken pedig a debreceni Csokonai Színházban és a székesfehérvári Vörösmartyban találtak fertőzöttet.

Nyílt napot tartott az elfoglalt Színművészeti, néhány órára bárki hallgató lehetett

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.13. 17:56

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A résztvevőket a Titkos Egyetem tiszteletbeli polgárává fogadták.
Nyílt nap a Titkos Egyetemen címmel tartott vasárnap délelőtt tíz óra és délután három óra között rendezvényt a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Hallgatói Önkormányzata (HÖK).
programot azért hirdették meg, hogy bizonyítsák: a kormánypárti médiában zárt közösségként emlegetett SZFE valójában megismerhető, nyitott szellemiségű  intézmény – egy ironikus fordulattal pedig a Titkos Egyetem tiszteletbeli hallgatójává avatták a nyílt nap összes látogatóját.
A szervezők tartották magukat ahhoz, hogy az elfoglalt, vörös-fehér szalagokkal körbe kötözött Színművészeti területére csak az egyetemi polgárok léphetnek be – így próbálják távol tartani a Vidnyánszky Attila-féle kuratóriumot is az intézménytől.
A látogatókat ezért külső helyszíneken: a Vas utcában, a Szentkirályi utcában, az egyetemi parkolóban fogadták. 
A nyílt napon többek között Enyedi Ildikó, az Arany medve-díjas Testről és Lélekről rendezője, valamint Hajdu Szabolcs, az Ernelláék Farkaséknál és a Bibliotheque Pascal alkotója is előadást tartott.

Meghalt a brit lakás- és éttermi kultúra forradalmasítója

R. Hahn Veronika (London)
Publikálás dátuma
2020.09.13. 14:34
Terence Conran
Fotó: CARL COURT / AFP
Sir Terence Conran 88 éves volt.
Szombaton pótolhatatlan veszteség érte a brit iparművészetet, amikor legeredetibb, legbefolyásosabb személyisége, Sir Terence Conran 88 éves korában elhunyt. A hírt a kiterjedt család, négy feleség és öt, egyaránt kreatív iparágakban tevékenykedő gyerek hozta nyilvánosságra, hangsúlyozva, milyen „nagy koncepciókban gondolkodott, rendkívüli élete és munkássága során forradalmasítva a britek életformáját”. A trademark középkék ingeitől és vastag szivaraitól előrehaladott korában sem elváló Sir Terence vívmányai közé tartozik az 1952-es Brit Fesztivál víziója, a még az Ikea Nagy-Britanniába érkezése előtt bevezetett, egyszerűségükben is tetszetős, modern, lapokból összeállítható bútorok és a hozzájuk illő praktikus konyhai eszközök megálmodása, valamint a nevét viselő, az ún. modern brit gasztronómiát ünneplő éttermi lánc kifejlesztése. Öröksége nem kevesebb, mint a háború utáni Nagy-Britannia imázsának, megjelenésének újraformálása. Kőbe vésett hagyatéka a saját fontmillióiból finanszírozott Dizájn Múzeum, amely 1989-es alapításakor egy a Tower Bridge-hez közeli volt banánraktárban kapott helyet, hogy azután 2016 óta az elegáns Kensington kerületben, a balsorsú Nemzetközösségi Múzeum helyén egy kifejezetten e célra épített hipermodern kultúrpalotában működhessen. Mint a nyitó sajtótájékoztatón e sorok írója számára feledhetetlenül, könnyekkel küzdve fogalmazott: „Ezzel a fontos és izgalmas pillanattal a múzeummal kapcsolatos minden álmom és vágyam megvalósult. Olyan világszínvonalú teret sikerült kialakítani, ahol méltó módon lehet terjeszteni és ünnepelni a brit dizájn és építészet hírnevét”.