Előfizetés

Tompaorrú krokodilok keltek ki a Szegedi Vadasparkban

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.14. 13:13

Fotó: Lajos Endredi / Szegedi Vadaspark
Nemcsak az anya, Barbi védi két kicsinyét, az apa, Bobó is hevesen figyelmezteti a gondozókat is, ha túl közel merészkednének az ifjakhoz.
Két tompaorrú krokodil (Osteolaemus tetraspis) kelt ki a tojásokból a Szegedi Vadasparkban, a szüleik által nevelt kicsinyeket már a látogatók is megfigyelhetik – közölte Veprik Róbert igazgató. 
Bobó és Barbi igazi mintaszülők, már hosszú ideje sikerrel nevelik fel kicsinyeiket, a hüllőktől nem megszokott gondoskodással. A gondozók kezdetben kivették a tojásokat az infralámpa alá épített költődombból, hogy inkubátorban keltessék ki őket, aztán pedig a szülőkre bízták a feladatot. Idén két kis tompaorrú krokodilt fedezhetnek fel az éles szemű látogatók a medencéjükben, amelyek júliusban keltek ki a parton épített költődombban elhelyezett tojásokból.
A krokodilfélék anatómiájukat és ivadékgondozásukat tekintve is különböznek a többi hüllőtől. Bár még tojással szaporodnak, nem hagyják azokat magukra. A fészekrablóktól védik a tojásokat, a kikelésre kész fiókák kvartyogó hangjára felfigyelve segítenek a kelésben, majd akár egy-két évig is védik utódaikat. Sok kisebb-nagyobb ragadozó veszélyezteti az ekkor még védtelen krokodilokat, így az őrzésre szükség is van. A Szegedi Vadasparkban nemcsak Barbi, az anya, hanem az apa, Bobó is szerepet vállal ebben, hevesen figyelmeztetve a gondozókat is, ha túl közel merészkednének az ifjakhoz.
Bár a tompaorrú krokodil a legkisebbek közé tartozik családján belül - a legnagyobb egyedek sem nőnek kétméteresnél nagyobbra, tömegük 22-30 kilogramm - kifejezetten erőteljes testfelépítésű faj. A felnőtt krokodilok halakkal és kisemlősökkel, a kicsik még rovarokkal, például sáskával táplálkoznak, amelyet a vízbe szórnak gondozóik. Később térnek át etetésük során a kisebb gerincesekre, ahogy a krokodilok mérete és étvágya ezt lehetővé teszi.
A legtöbb krokodilt a bőréért irtják, jobb esetben tenyésztik. A tompaorrú krokodil erre a célra nem hasznosítható, azonban húsát szívesen fogyasztják, és emiatt élőhelyén, Közép- és Nyugat-Afrika trópusi esőerdeiben vadásszák is, veszélyeztetettségének ez az egyik fő oka. Számuk ma már a különböző becslések szerint csupán 25 és 100 ezer tehető. A világ állatkertjeiben mintegy kétszáz egyede él. A Szegedi Vadasparkban 2012 óta gondozzák a tenyészpárt a tompaorrú krokodilok európai törzskönyvi programjában.
A tompaorrú krokodilok többnyire két-három utódot nevelnek fel sikeresen, amelyek más állatkertbe kerülnek. A mostani szaporulatra is jelentkezett már egy állatkert, így valószínűleg pár hónapon belül el fogják hagyni szegedi otthonukat.

Hozzánk is elért a kaliforniai erdőtüzek füstje

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.14. 11:05
Műholdfelvétel a tüzekről
Fotó: AFP
Jól kivehető füstsávok láthatók a Kárpát-medence fölött.
Az USA nyugati partján pusztító, katasztrofális méreteket öltött erdő- és bozóttüzek hatalmas füstfelhőbe burkolták a Csendes-óceán partvidékét. A füstöt a magassági áramlatok egyre jobban szétterítik a légkörben, és a nyugatról kelet felé fújó futóáramlás következtében már Európába, így hazánkba is eljutott. A füstsávok jól kivehetőek voltak a szombat esti és a vasárnap reggeli műholdfelvételeken, de a felszínről is látható volt a füst jelenléte a felettünk lévő légkörben – írta az Időkép
A színesebbé váló napkeltéket és napnyugtákat a horizont alatt lévő Nap fényének apró szilárd részecskéken való szóródása okozza. Napkelte előtt kelet felé tekintve sárgás, a horizonthoz közelebb barnás, vöröses sávokat lehetett megfigyelni. Azonban a horizont feletti barnás, szürkés réteg, a légkör alsó három kilométer vastag rétegében felhalmozódó aeroszol részecskéknek köszönhetően jelenik meg. Az erdőtüzek füstje nagyobb magasságban, 6500 méter fölött utazik az erős magassági szelek szárnyán. A lepelszerű füstsávok már éjjel, a Hold fényénél is láthatóak a voltak.
A NOAA előrejelzései szerint újabb és újabb adag füst érkezhet az USA irányából a következő napokban is, így várhatóan hazánkban is egyre szembetűnőbben fog megjelenni a hajnali és alkonyati égbolton.

Lángokban a nyugati partvidék

Legalább huszonhatan meghaltak az Egyesült Államok nyugati partján tomboló erdőtüzekben az USA Today című amerikai napilap és a CNN amerikai hírcsatorna péntek esti beszámolója szerint. Kaliforniában 20, Oregonban 5 és Washington államban egy ember életét követelték a lángok. A hatóságok attól tartanak, hogy az áldozatok száma emelkedhet.
Szakértők szerint az éghajlatváltozás miatt egyre gyakoribb az aszály, a hőség és a szélsőséges időjárás, és ez az erdőtüzek számának növekedéséhez vezet. Az Egyesült Államok nyugati részén jelenleg 100 nagyobb tűz tombol több mint 18 ezer négyzetkilométeren.

Párzás nélkül rakott hét tojást egy királypiton az USA-ban

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.13. 19:31

Fotó: Shutterstock
A már 62 éves nőstény legalább két évtizede nem volt hím közelében.
Párzás nélkül rakott hét tojást egy királypiton egy állatkertben az egyesült államokbeli St. Louisban. A már 62 éves nőstény legalább két évtizede nem volt hím közelében. Mark Wanner, az intézmény herpetológiai – kétéltűekkel és hüllőkkel foglalkozó – menedzsere elmondta, ritka, de nem példa nélküli, hogy királypitonok (Python regius) ivartalanul szaporodjanak. A kígyók gyakran arra is képesek, hogy spermát tároljanak szervezetükben későbbi megtermékenyítés céljából. Maga a tojásrakás is különleges ebben az esetben, mivel a királypitonok jóval azelőtt abbahagyják ezt, hogy elérnék a 60-as éveiket – emelte ki Wanner. Az egyed az állatkert valaha dokumentált legidősebb kígyója, és valószínűleg a legmagasabb korban tojást rakó példány – mondta a szakértő. Az óriáskígyó július 23-án rakta le tojásait, melyek közül három inkubátorba került, kettőt genetikai mintavételekhez használtak, a maradék két tojásban növekvő kígyó azonban elpusztult. Az életben maradt utódok várhatóan egy hónapon belül kikelnek. A genetikai mintákból kiderül, hogy a tojások ivarosan vagy ivartalanul, úgynevezett fakultatív partenogenezis során termékenyültek-e meg. Az állatkert egyetlen másik pitonja egy 31 éves hím, mely azonban húsz éve nem volt a nőstény közelében. A nőstény óriáskígyót 1961-ben ajándékozta az állatkertnek egy magántulajdonos.