Előfizetés

Mintegy 1600 szociális intézményt zártak le az országban a járvány miatt

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.14. 10:22

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Az intézkedés körülbelül 100 ezer embert érint.
Mintegy 1600 szociális intézményt zártak le a koronavírus-járvány miatt, és ez 100 ezer embert érint – mondta Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Az államtitkár elmondta, az országos tisztifőorvos által elrendelt látogatási és intézményelhagyási tilalom a bentlakásos, idős emberek, fogyatékkal élők, pszichiátriai vagy szenvedélybetegek ápolásával foglalkozó intézményeket érinti.
– Az 1600 ilyen intézmény 3 százalékát érintette szeptember 1-ig a járvány, tehát 100 intézményből 97-ben még csak fertőzött sem volt

– emelte ki az államtitkár.

– Tehát országosan nyugodtan mondhatjuk, hogy a szociális ellátó intézményi rendszer – köszönhetően az ott dolgozók munkájának – jól vizsgázott – tette hozzá. Fülöp Attila szerint ebből egyetlen terület „lóg ki”, mégpedig a főváros, ami mintegy 30 ilyen intézményért felel, mégis itt volt a gócpontja a problémáknak: a halállal végződött fertőzések kétharmada a budapesti intézményekhez köthető, vagyis ezekben nem volt jó a kezelés, sőt sokszor jogszabályt sértettek. Hangsúlyozta, nem az a kérdés, hogy a fertőzés bejut-e egy adott intézménybe, hanem az, hogy mit tettek a megelőzésért, ha pedig felüti a fejét a járvány, akkor, miként kezelik azt. Müller Cecília országos tisztifőorvos először szeptember 7-től Magyarország minden szakosított ellátást nyújtó szociális intézményében intézmény elhagyási és látogatási tilalmat rendelt el, a hajléktalanszállók kivételével. Egy nappal később pedig az összes kórházban is teljes látogatási tilalom lépett érvénybe.  

Öt beteg meghalt, 844 újabb fertőzöttet találtak az országban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.14. 09:08

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Az elhunytak száma 642-re emelkedett.
Újabb 844 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 13 153 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt öt idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 642 fő – írja a kormányzati tájékoztató oldal. 4117-en már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 8394 fő. Az aktív fertőzöttek 42 százaléka, az elhunytak 58 százaléka, a gyógyultak 42 százaléka budapesti.  Kórházban 287 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 16-an vannak lélegeztetőgépen.  Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (5640) és Pest megyében (1852) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Fejér (748), Komárom-Esztergom (469), Hajdú-Bihar (491) és Győr-Moson-Sopron megye (442). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Békés (85). 
Ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány második hulláma zajlik Magyarországon, a vírus már közösségben terjed. Kérik, hogy az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön a kötelező maszkviselés szabályait mindenki szigorúan tartsa be. Hangsúlyozták, hogy a közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.    Az időseket is arra kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért.

Nagy különbséggel nyert az időközin a független jelölt Hajdúszoboszlón

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.14. 07:59
Illusztráció
Fotó: Népszava
Többségében függetlenként induló jelöltek nyertek országszerte a vasárnapi voksolásokon.
Vasárnap több településen időközi választást tartottakHajdúszoboszló önkormányzatának honlapján a Helyi Választási Bizottság (HVB) jegyzőkönyve alapján a szavazásra jogosult 2597 választópolgár közül 750-en (28,9 százalék) éltek szavazati jogukkal, közülük 5-en adtak le érvénytelen szavazatot. Jónás Kálmán (független) az érvényes szavazatok 47 százalékát (350 szavazatot) megszerezve jelentős különbséggel nyerte meg a választást. A második helyre befutó Nagy Balázs (Fidesz-KDNP-Hajdúszoboszlói Gazdakör-MI Hajdúszoboszlóért) 36,5 százalékot (272 szavazatot) kapott. Az MSZP és a Párbeszéd támogatását is élvező Kovács Tibor (Momentum) pedig 16,5 százalékot (123 szavazatot) szerzett – írja a debreciner.hu.
Jónás Kálmán 2014 és 2019 között a Jobbik kompenzációs listáról mandátumot szerzett önkormányzati képviselője volt, a tavalyi önkormányzati választást megelőzően azonban – több korábbi párttársával együtt – kilépett a pártból. Jónás civilben zenészként dolgozik, emellett a legnagyobb helyi közéleti Facebook-oldal, a Hajdúszoboszlói Panaszláda egyik alapítója és adminja.  Hajdúszoboszlón a 8. számú egyéni választókerületben azért kellett képviselőt választani, mert a körzet tavaly októberben megválasztott képviselője, Török Péter Endre januárban lemondott. A HVB a voksolást előbb április 26-ra írta ki, ezt azonban a koronavírus-járvány miatt nem lehetett megtartani, így szeptember 13-ra tűzték ki az új időpontot.  A Vas megyei Egyházasrádócon Derks Wilhelmus Josephus független jelöltet választották meg polgármesternek. Az előző faluvezető egészségi okokra hivatkozva májusban mondott le tisztségéről. A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a jelöltek mind függetlenként indultak az időközi választáson. Derks Wilhelmus Josephus 310 szavazatot kapott, Sőre Zoltánra 216-an voksoltak, Szvoboda Tamásra 197-en szavaztak, Dobronics Gábor Sándorra pedig 11-en. A Somogy megyei Istvándiban Bereczkiné Pavelka Jolán független jelölt nyerte a polgármester-választást. A Szigetvár és Barcs között található község 373 választópolgárából 243 járult az urna elé. Az időközi választásra azért volt szükség, mert Istvándi korábbi polgármesterét márciusban jogerősen letöltendő szabadságvesztésre ítélte a bíróság egy, a megválasztása előtt elkövetett bűncselekmény miatt. Balogh Miklós (független) lett a polgármester a Baranya megyei Alsószentmártonban. A négy független jelölt közül Balogh Miklós 315, Petrovics Tibor 279, Gligulics Olivér 68, míg Acél Péter 21 szavazatot kapott. A 824 választásra jogosult közül 697-en voksoltak, 16 választó érvénytelenül szavazott. A község tavaly októberben megválasztott független polgármestere, Budai László februárban mondott le tisztségéről. Őt a Pécsi Törvényszék januárban felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés miatt jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.  A szintén független Sándor József lett a Nógrád megyei Vizslás polgármestere, mellette a hat önkormányzati képviselőt is megválasztottak, 18 jelölt közül. Az időközi önkormányzati választást azért kellett kiírni, mert a község képviselő-testülete június 25-én feloszlatta magát. (A hvg.hu nyomán.)