Előfizetés

Thiem még épp időben eszmélt

Korom Milán
Publikálás dátuma
2020.09.14. 18:22
THIEM, Dominic; ZVEREV, Alexander
Fotó: Seth Wenig / Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.
Az osztrák kétszettes hátrányból fordítva 2:6, 4:6, 6:4, 6:3, 7:6 (8-6)-ra legyőzte Alexander Zverevet az amerikai nyílt teniszbajnokság férfi egyesének döntőjében.
Az már a finálé előtt eldőlt, hogy – 2014 óta először – Dominic Thiem vagy Alexander Zverev személyében új Grand Slam-bajnokot avatnak New Yorkban. A második helyen kiemelt osztrák a negyedik GS-döntőjére készült, míg az orosz származású, de Hamburgban született és német színekben induló Zverev az idén Melbourne-ben került először a négy közé Grand Slamen, ahol éppen Thiem állította meg őt.
A 27 éves osztrákot a korábbi GS-fináléi alkalmával nem nyomta az esélyesség terhe, lévén mindannyiszor Novak Djokovic vagy Rafael Nadal állt a háló túl oldalán, ezúttal viszont látványosan idegesen teniszezett. Defenzíven játszott, mélyen valódi tudása alatt teljesített, ezzel szemben a 23 esztendős német – aki az elődöntőben kétszettes hátrányból fordított – azt az arcát mutatta, mint amikor 2018-ban két nap alatt legyőzte Roger Federert és Djokovicot, és világbajnok lett.
Zverev egy óra múltával 6:2, 5:1-re vezetett, Thiem pedig már húsz rontott ütésnél tartott. Az osztrák 5:4-ig fel tudott zárkózni, de fordítani már sikerült neki. A harmadik felvonásban Zverev ismét hamar lépéselőnybe került, ám az egyre inkább magára találó Thiem szépíteni tudott. Jöhetett a negyedik szett: Zverev 3:5-nél egy gyenge szervagémet játszott, így riválisa kiegyenlített.
Az osztrák lendületben maradt, rögtön brékelt, ám az ismét erőre kapó német visszakapaszkodott, de 5:3-nál nem tudta kiszerválni a meccset, tie-breakbe torkollt a küzdelem. A döntőt lezáró rövidítésben Thiem már fizikai problémákkal küzdött, húzta a lábát, de Zverev megtette azt a szívességet, hogy kétszer is kettős hibát ütött, mindez pedig túl sokba került. Összességében elmondható, hogy mindkettőjükben túl nagy volt a félelem a vereségtől, ami megbénította a meccset, amely 4 óra 3 percig tartott. „Bárcsak két győztes lehetne, mindketten megérdemeltük volna a sikert. Amikor 2014-ben megismertük egymást mindketten azért küzdöttünk, hogy a világranglistán beférjünk a top százba. Ekkor vette kezdetét egy fantasztikus barátság. A 2018-as madridi döntőben legyőztél, akkor azt mondtad egyszer én is nyerni fogok egy ilyen tornát, és most ugyanezt mondom neked. Biztos vagyok benne, hogy te is felérsz a csúcsra” – mondta Thiem, aki Thomas Muster 1995-ös Roland Garros-győzelme után a második osztrák GS-bajnok. Ráadásul az open éra 1968-as kezdete óta az első, aki 0-2-ről megfordított egy US Open-finálét. „Ha Thiem kicsit többet hibázott volna, most enyém lenne a trófea, de nem így lett. Egy nap viszont sikerülni fog, s összehozom a Grand Slam-sikert” – tekintett már a jövőbe Zverev, aki csak magának tehet szemrehányást, mert kétszettes előnyben volt, majd az ötödikben 5:3-nál esélye volt adogatóként befejezni a mérkőzést. A US Open végeztével Romában már zajlik az ATP 1000-es, salakos torna, mindez pedig amolyan főpróba a szeptember 21-én kezdődő Roland Garros előtt.

Sztárkapitány a válogatottnál

Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.14. 18:10

Fotó: JONATHAN NACKSTRAND / AFP
Sean Simpson volt már második is csapatával a világbajnokságon.
A svájci válogatottal világbajnoki ezüstérmes kanadai Sean Simpson lesz a magyar nemzeti együttes új szakvezetője. A szakemberrel két évre szóló szerződést kötött a Magyar Jégkorong Szövetség. „Klub- és válogatott szinten is sikereket ért el, ez döntött mellette. Szimpatikus, nagy tudású, jól felkészült szakemberről van szó, akitől azt várjuk, hogy építsen fel újra egy harcias, nyerni akaró, magyar virtusú csapatot” – mondta az új kapitányról Vas Márton, a szövetség általános igazgatója. Az 1960-ban Nagy-Britanniában született tréner Kanadában nőtt fel, húsz éves volt, amikor a játékjogát megszerezte az észak-amerikai profiligában, az NHL-ben szereplő Chicago Blackhawks. Simpson sosem játszott a legerősebb bajnokságban, Európában szerepelt Hollandiában, Svájcban, Ausztriában és Olaszországban is. Közel harminc éve, 1991 óta edzősködik, Svájcban a Lyss és a Zug korosztályos együttesét vezette, aztán utóbbi felnőttcsapata mellett volt másodedző, megbízott, majd kinevezett vezetőedző. 1998-ban irányításával a Zug története első és azóta is egyetlen bajnoki címet szerezte meg. 1999-ben Németországba költözött, a München Barons vezetőedzője lett, és rögtön az első évében DEL-aranyérmet akasztottak a nyakába. Három müncheni év után következett a Hamburg, majd 2003-ban visszatért korábbi sikerei színhelyére, ismét a Zug trénere lett. Időközben a kanadai válogatottnál is bekerült az edzői stábba Lotto- és Spengler-kupákon. A 2007-es vb-n a fehérorosz válogatott másodedzőjeként dolgozott. A következő szezonban szövetségi kapitányként nyerte meg a Spengler-kupát Kanadával. Öt idény után Svájcon belül váltott, a Zürich Lions vezetőedzője lett, rögtön első évében BL-győzelmet aratva, ekkor a svájci liga legjobb edzőjének is megválasztották. Pályafutása legnagyobb sikerét a svájci válogatottal érte el, amellyel 2010-2014 között dolgozott együtt és 2013-ban második lett csapatával a világbajnokságon. 

Karanténban a Szeged teljes kézilabdacsapata, az edzéseket is törölték

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.14. 16:43

Fotó: Ujvári Sándor / MTI
A klub „szűkebb környezetébe” tartozó ember lett koronavírusos, a Szegeddel nemrég játszott Budakalász, Csurgó és Veszprém csapatát is értesítették.
Felnőtt csapatunk teljes kerete, a stáb tagjai, valamint a velük érintkezésben lévő munkatársaink jelenleg hatósági karanténban tartózkodnak – írta a MOL-Pick Szeged kézilabdacsapata abban a közleményben, amelyet a 444.hu vett észre. Az egyesület honlapján kiemelték: a keret edzéseit és egyéb hivatalos eseményeit  felfüggesztették. Az előzményekről annyit közöltek, hogy egy, a klub szűkebb környezetébe tartozó személy koronavírus-tesztje hétfőn pozitív lett. A járványügyi előírásoknak megfelelően pedig mindenkit elkülönítettek, aki a fertőzöttel érintkezett, és letesztelik a teljes stábot. Egyben értesítették a Szegeddel a közelmúltban mérkőzést játszott a Budakalász, a Csurgó, a Veszprémi KKFT csapatait, a hazai és az európai kézilabda szövetséget, és folyamatos kapcsolatban állnak az illetékes hatóságokkal is.