koronavírus;fertőzöttek;tömeges tesztelés;

Bizonyíték egy budapesti iskolából: tömeges tesztnek tömeges fertőzésszám az eredménye

Saját protokollja is van a Lauder Javne Iskolának, amelyik a járványhelyzetre optimalizált védekezési és tanítási módszereket vet be.

Huszonegy gyerek és kilenc tanár koronavírustesztje lett pozitív a fővárosi Lauder Javne Iskolában – közölte a 24.hu megkeresésére Horányi Gábor, a zsidó közösségi iskola igazgatója. Az intézményben tömeges a tesztelés, méghozzá a szülőkkel a tanévkezdés előtt közösen létrehozott „Vissza az Iskolába” elnevezésű alap segítségével.

Adományokból, közösségi finanszírozásban végzik a PCR-teszteket a gyerekeken és a pedagógusokon. Összesen csaknem kétszáz mintavételnél járnak, és a 30 koronavírus-fertőzöttből hárman vannak, akik már átestek a betegségen.

Az igazgató elmondta, van kidolgozott protokolljuk arra vonatkozóan, milyen eseményekre hogyan reagálnak, az adományok révén pedig létrehoztak egy nagyon gyors szűrési rendszert.

– Két szintje van a védekezésnek, a szűrés és a maszkviselés. Ha a szűrés százszázalékos lenne, és el tudnánk érni, hogy fertőzött ne jöjjön iskolába, akkor nem kellene maszkot viselni. Ha a maszk-típusú védekezés lenne százszázalékos, akkor nem kéne szűrnie az iskolának. De mivel egyik sem százszázalékos, így egyensúlyt kell kialakítani a kettő között – magyarázta Horányi Gábor.

Hozzátette: a saját protokolljuk szerint már most is vannak olyan óráik, amikor a gyerekek bent ülnek a tanteremben, a tanár viszont otthonról, kivetítve tanít, vagy azért, mert életkora miatt veszélyeztetettnek számít, vagy azért, mert fertőzött, de az állapota engedi, hogy oktathasson.