Előfizetés

Bizonyíték egy budapesti iskolából: tömeges tesztnek tömeges fertőzésszám az eredménye

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.14. 19:54
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Saját protokollja is van a Lauder Javne Iskolának, amelyik a járványhelyzetre optimalizált védekezési és tanítási módszereket vet be.
Huszonegy gyerek és kilenc tanár koronavírustesztje lett pozitív a fővárosi Lauder Javne Iskolában – közölte a 24.hu megkeresésére Horányi Gábor, a zsidó közösségi iskola igazgatója. Az intézményben tömeges a tesztelés, méghozzá a szülőkkel a tanévkezdés előtt közösen létrehozott „Vissza az Iskolába” elnevezésű alap segítségével. Adományokból, közösségi finanszírozásban végzik a PCR-teszteket a gyerekeken és a pedagógusokon. Összesen csaknem kétszáz mintavételnél járnak, és a 30 koronavírus-fertőzöttből hárman vannak, akik már átestek a betegségen.
Az iskola közössége alapot hozott létre a közösség tesztelésére
Fotó: Facebook/Lauder Javne Iskola
Az igazgató elmondta, van kidolgozott protokolljuk arra vonatkozóan, milyen eseményekre hogyan reagálnak, az adományok révén pedig létrehoztak egy nagyon gyors szűrési rendszert. – Két szintje van a védekezésnek, a szűrés és a maszkviselés. Ha a szűrés százszázalékos lenne, és el tudnánk érni, hogy fertőzött ne jöjjön iskolába, akkor nem kellene maszkot viselni. Ha a maszk-típusú védekezés lenne százszázalékos, akkor nem kéne szűrnie az iskolának. De mivel egyik sem százszázalékos, így egyensúlyt kell kialakítani a kettő között – magyarázta Horányi Gábor. Hozzátette: a saját protokolljuk szerint már most is vannak olyan óráik, amikor a gyerekek bent ülnek a tanteremben, a tanár viszont otthonról, kivetítve tanít, vagy azért, mert életkora miatt veszélyeztetettnek számít, vagy azért, mert fertőzött, de az állapota engedi, hogy oktathasson.

Karácsony: orrba-szájba ezt a két mondatot ismételgetném, ha a Fidesz szintjén politizálnék

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.14. 19:53

Fotó: Béres Márton / Népszava
A főpolgármester mindössze egy kis komolyságot kér.
"A magyar kormánynak 12 ezer 713 milliárd forint van a számláján. Akkor miért nincs tömeges ingyenes szűrés? Ha a Fidesz és a kormánykommunikáció színvonalán politizálnánk, akkor nagyjából ezt a két mondatot ismételgetném orrba-szájba" - fakadt ki a Facebookon Karácsony Gergely. A főpolgármester arra reagált, hogy a miniszterelnök szerint a főváros költse el a számláján lévő megtakarított pénzt, ha intenzívebben akar küzdeni a járvány ellen, mint a kormány. (A számháborúba beszállt az Állami Számvevőszék is, természetesen a kabinet oldalán.)  Azonban, hangsúlyozza Karácsony, ő nem akar senkit félrevezetni. Mert tudja azt, amit a Fideszen kívül mindenki tud ebben az országban: ha egy folyószámlán pénz van, az nem jelenti azt, hogy szabadon lehet elkölteni a kötelezettségek teljesítése nélkül. A főpolgármester szerint ezzel a kommunikációval a Fidesz előre menekül, a járványkezelés kudarcait az emberekre hárítja azzal, hogy megfizetteti velük a teszteket. A gazdasági válságkezelés kudarcait pedig az önkormányzatokra akarja hárítani a kormány azzal, hogy Budapesttől olyan pénzt követel, amit épp maga vesz el a budapestiektől. "Akkor még egyszer, sokadjára: a fővárosnak nincsen szabad 100 milliárd forintja állampapírban. Mert 2020-2022 között a 3 csapás, vagyis a járvány, a kormány és a gazdasági válság együtt 150 milliárd forintot vesz el Budapesttől", nyomatékosít Karácsony.
  • a válság miatt az iparűzési adó 100 milliárd forintos kiesésével kell számolni
  • a kabinet Budapesttől 32 milliárdot von el
  • a járvány miatt a tömegközlekedés kiesése (szeptember eleji állapot szerint) 17 milliárd forint többletkiadást indokol
És mindezt megfejeli, hogy Budapest körülbelül 4 milliárd forintot költ védekezésre a kormány helyett. Ami pénz a város számláján van, a következőkből tevődik össze:
  • előre elutalt fejlesztési források: 31,3 milliárd forint
  • a kerületek iparűzési adóbevételei: 5,5 milliárd forint
  • a maradék 51 milliárd forint pedig lekötésre került a 2021-2023 időszak fejlesztéseire, illetve működési hiány kezelésére
  • EIB-hitelszerződés terhére elutalt források: 38,7 milliárd forint
Ha ez a pénz nincsen, akkor elmarad például Lánchíd felújítása; elmaradnak útépítések; elmarad a Blaha Lujza tér rendbetétele, sorolja a főpolgármester. "Én sem kérek mást, csak amit a miniszterelnök szokott: kellő komolyságot. A gyerekes számháború helyett felelősségvállalást. Ennek jegyében az egészségügyben és a közoktatásban dolgozók ingyenes szűrése 7-9 milliárdból megoldható lenne például a vadászati kiállításra szánt 50 milliárd, vagy a fegyvervásárlásokra szánt 500 milliárd átütemezésével", írja Karácsony. . 

Ismét kikerülte a jachtozásáról szóló kérdéseket Szijjártó Péter

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.14. 18:12

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Nem tud újat mondani a kérdésben, de körülötte soha nem volt és nem is lesz korrupció, ezt bátran állítja.
"A családdal és a barátainkkal eltöltött szabadidőmet azt továbbra is a magánéletem részének tekintem.'

- jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter az RTL Klub kérdésére. Szijjártó Pétert a Liam Fox brit volt védelmi és kereskedelmi miniszterrel közös sajtótájékoztatón kérdezhette a csatorna. A tárcavezető jelezte, amióta a pályán van, mindig szétválasztotta a magánéletét és a közéleti munkát. Ezt a jövőben is így kívánja tenni. "Ez vonatkozik a nyilvánosságra és a döntéseimre is" - hangsúlyozta.  "Soha egyetlenegy magánéleti monumentum sem befolyásolt semmilyen munkában meghozott döntésemet és nem fog befolyásolni a jövőben sem." Majd ezt követően odaszúrt az RTL riporterének:  "A nyilvánosságra vonatkozó állításom akkor is így van, ha Önök konzekvensen a hat és kilenc éves gyerekeimnek a testét mutogatják fürdőnadrágban, igaz kitakart arccal is." Majd megismételte korábbi állítását, mely szerint a családjával és a barátaival töltött idejét a magánéletének részének tekinti. Emlékeztetett, hogy az elmúlt héten az ebben a kérdésben tett vizsgálatokat is elutasították, amelyek az igazát támasztják alá.    
"Soha, amióta itt dolgozom, semmiféle olyan döntést nem hoztam, amely korrupt szándékkal lett volna kikövezve."

- nyomatékosította. Ez igaz általánosságban is és erre a konkrét esetre is (az adriai luxusjachtozásra - a szerk.)  Állítása szerint soha nem engedett a maga közelébe korrupciót vagy ilyen szándékú embereket. Majd amikor az RTL munkatársa jelezte, nem válaszolt kielégítően a kérdésekre, a következőt mondta:  "Elmondtam, mindent, amit a magánéletemről Önre szeretnék bízni."  
Vagyis ez azt jelenti, továbbra sem válaszolt Szijjártó Péter arra, ki fizette az útját, illetve a ajándékként kapta, akkor az bekerül-e a vagyonnyilatkozatába.

A külgazdasági és külügyminiszter adriai jachtozásáról a Népszava is beszámolt. Míg a Facebook-oldalán Szijjártó Péter arról posztol, hogyan egyeztet a minszki helyzetről, vasárnap az Átlátszó a Lady MRD-en, vagyis a Szíjj László tulajdonában lévő hétmilliárd forintos luxusjachton fotózta le a külgazdasági és külügyminisztert az Adrián nyaralás közben. A politikust a mentelmi bizottság elé vitte volna egy jobbikos politikus, de az indítványt leszavazták. Szíjj László egy rövid tőmondat után bontotta a vonalat, amikor újságírók érdeklődtek nála az út részleteiről. Az ügyészségen is feljelentették a tárcavezetőt, de Polt Péter szerint semmi törvénytelenség nem történt.