Előfizetés

Ismét kikerülte a jachtozásáról szóló kérdéseket Szijjártó Péter

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.14. 18:12

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Nem tud újat mondani a kérdésben, de körülötte soha nem volt és nem is lesz korrupció, ezt bátran állítja.
"A családdal és a barátainkkal eltöltött szabadidőmet azt továbbra is a magánéletem részének tekintem.'

- jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter az RTL Klub kérdésére. Szijjártó Pétert a Liam Fox brit volt védelmi és kereskedelmi miniszterrel közös sajtótájékoztatón kérdezhette a csatorna. A tárcavezető jelezte, amióta a pályán van, mindig szétválasztotta a magánéletét és a közéleti munkát. Ezt a jövőben is így kívánja tenni. "Ez vonatkozik a nyilvánosságra és a döntéseimre is" - hangsúlyozta.  "Soha egyetlenegy magánéleti monumentum sem befolyásolt semmilyen munkában meghozott döntésemet és nem fog befolyásolni a jövőben sem." Majd ezt követően odaszúrt az RTL riporterének:  "A nyilvánosságra vonatkozó állításom akkor is így van, ha Önök konzekvensen a hat és kilenc éves gyerekeimnek a testét mutogatják fürdőnadrágban, igaz kitakart arccal is." Majd megismételte korábbi állítását, mely szerint a családjával és a barátaival töltött idejét a magánéletének részének tekinti. Emlékeztetett, hogy az elmúlt héten az ebben a kérdésben tett vizsgálatokat is elutasították, amelyek az igazát támasztják alá.    
"Soha, amióta itt dolgozom, semmiféle olyan döntést nem hoztam, amely korrupt szándékkal lett volna kikövezve."

- nyomatékosította. Ez igaz általánosságban is és erre a konkrét esetre is (az adriai luxusjachtozásra - a szerk.)  Állítása szerint soha nem engedett a maga közelébe korrupciót vagy ilyen szándékú embereket. Majd amikor az RTL munkatársa jelezte, nem válaszolt kielégítően a kérdésekre, a következőt mondta:  "Elmondtam, mindent, amit a magánéletemről Önre szeretnék bízni."  
Vagyis ez azt jelenti, továbbra sem válaszolt Szijjártó Péter arra, ki fizette az útját, illetve a ajándékként kapta, akkor az bekerül-e a vagyonnyilatkozatába.

A külgazdasági és külügyminiszter adriai jachtozásáról a Népszava is beszámolt. Míg a Facebook-oldalán Szijjártó Péter arról posztol, hogyan egyeztet a minszki helyzetről, vasárnap az Átlátszó a Lady MRD-en, vagyis a Szíjj László tulajdonában lévő hétmilliárd forintos luxusjachton fotózta le a külgazdasági és külügyminisztert az Adrián nyaralás közben. A politikust a mentelmi bizottság elé vitte volna egy jobbikos politikus, de az indítványt leszavazták. Szíjj László egy rövid tőmondat után bontotta a vonalat, amikor újságírók érdeklődtek nála az út részleteiről. Az ügyészségen is feljelentették a tárcavezetőt, de Polt Péter szerint semmi törvénytelenség nem történt.

Retteghetnek a fővárosi maszkellenesek

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.14. 18:12

Fotó: Béres Márton / Népszava
Akár 15 ezer forintra is büntethetik őket, ha bizonyos helyeken nem takarják el az arcukat.
Szigorodnak a koronavírus-járvány második hulláma miatt a maszkviselési szabályok Budapesten, a maszkviselési kötelezettség megsértőire 15 ezer forintig terjedő helyszíni bírságot is kiszabhatnak majd

- döntött a Fővárosi Közgyűlés hétfői rendkívüli ülésén. Karácsony Gergely főpolgármester javaslatára egyhangúlag támogatta a testület a szigorítást. A rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba, így várhatóan péntektől a mozikban és színházakban, hangversenyen és cirkuszi előadáson, valamint a hasonló intézmények zárt tereiben, illetve a társasházi közgyűléseken is kötelező lesz az orr- és szájnyílást eltakaró maszk használata.
Ha ezekben az intézményekben és helyszíneken valaki nem megfelelően vagy egyáltalán nem visel maszkot, akkor 15 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal sújtható. A hely tulajdonosa pedig 50 ezer forintig terjedő közigazgatási bírságot kaphat.

Mint arról a Népszava is beszámolt korábban, a BKV-járatain már szükséges volt eddig is a maszk hordása, mivel leszállítást és igen magas pótdíjat kockáztatott, aki nem takarta el az arcát. Ennek köszönhetően villámgyorsan erőteljes javulás állt be a fegyelemben: a BKK 2020. szeptember 9-én és 10-én végzett, nem reprezentatív felmérései szerint ismét 100 százalék közeli a maszkviselési hajlandóság a járatokon és a megállóhelyeken - idéztük a közlekedési cégközleményét. Azokat a vírustagadókat pedig, akik még utcára is vonultak a maszkhordás ellen, lehet még ez sem fogja meghatni. A jó ízléssel, szeptember 11-én tartott tüntetésükről szóló beszámolónkat ide kattintva olvashatják el.

A Fenyő-gyilkosság nyomozási ügyében megvádolt volt főügyész lett a DK igazságügyi szakértője

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.14. 16:45
Ihász Sándor, korábbi főügyész
Fotó: Népszava
Ihász Sándorra bízná az ellenzéki párt frakciója az elszámoltatást egy győztes választás után, sőt magát Polt Péter legfőbb ügyészt is felelősségre vonhatnák.
Ihász Sándor volt fővárosi főügyész lett szeptember elsejétől a DK igazságügyi szakértője – vette észre a 24.hu a Demokratikus Koalíció (DK) parlamenti frakciójának a közleményét. A párt honlapján olvasható, hogy a  Fővárosi Fellebviteli Főügyészség és a Fővárosi Főügyészség kiemelt ügyek osztályának volt vezetője, az egykori fővárosi főügyész feladatai „a kormányváltás utáni független igazságszolgáltatás helyreállításával, a Polt Péter által eltussolt bűncselekmények vizsgálatával, és kormányváltás utáni törvényes és jogszerű felelősségre vonással kapcsolatosak”. Arról a Népszava is beszámolt, hogy idén márciusban Ihász Sándor ellen hivatali visszaélés bűntette miatt emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF). Azzal vádolták meg, hogy a Fenyő-gyilkosság ügyében bizonyítékokat tárolt a hivatalában, amelyeket nem adott át a nyomozóhatóságnak. Ihász ügyvédje, Papp Gábor még két éve, a volt főügyész meggyanúsításakor az MTI-nek azt mondta: védence nem csupán visszautasítja a gyanút, „hanem olyan tényekkel is szolgál, amelyek önmagukban is cáfolják a gyanúsítást”. Az is tény, hogy Ihász Sándor a vádemelését megelőzően a Hírklikknek adott interjút, amelyet lapunk is szemlézett. Legfőbb állítását lapunk is idézte:
„Az ügyészség függetlensége teljesen formális. Ott mára igazodási vezérelv a feltétel nélküli lojalitás lett. A döntéseik, vagy azok elmaradása ellen érdemi, hatékony jogorvoslat sincs, hiszen egy-két kivételtől eltekintve, a felettes ügyész bírálja el az összes jogorvoslatot.”