Előfizetés

Októberre ígér vakcinát az egyik amerikai gyógyszergyár

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.15. 14:25

Fotó: John Nacion / AFP/NurPhoto
A Pfizer vezérigazgatója szerint hatékony és biztonságos lesz.
Októberre ígért vakcinát a koronavírus okozta Covid-19 betegség ellen a Pfizer amerikai gyógyszergyár vezérigazgatója, Albert Bourla egy hétfői televíziós interjúban. A CNBC-nek adott interjújában Bourla elmondta: az oltóanyaggal folytatott kísérletek sikeresek, és ezeket most a sérülékenynek mondott – tehát idősekből vagy krónikus betegséggel küszködőkből álló – csoportokra is kiterjesztik. A szakember szerint a vakcina október végére várható. Hangsúlyozta, hogy hatékony és biztonságos lesz. A Pfizer a német BioNTech gyógyszergyártóval együtt dolgozik a vakcinán. A cég már szombaton bejelentette, hogy kiterjeszti a klinikai kísérleteket, és az eddigi 30 ezer ember helyett 44 ezer emberen végez majd kísérleteket.
Közben - szintén hétfőn - az indianapolisi székhelyű Ely Lilly azt jelentette be, hogy a reumatoid artritisz nevű immunbetegségre alkalmazott egyik gyógyszere alkalmas a Covid-19-cel kezelt betegek lábadozási idejének rövidítésére. Közleményében a gyógyszergyár tudatta: több mint ezer betegen végzett kísérleteik szerint az általuk forgalmazott gyógyszerrel kezelt betegek lábadozási ideje egy nappal rövidebb, mint azoké, akiket remdesivírrel kezelnek. Az Ely Lilly bejelentette: az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelethez (FDA) fordul a készítmény Covid-19-re történő engedélyezése érdekében.
Az Egyesült Államokban jelenleg három gyógyszergyár folytat szakemberek által érdemlegesnek minősített vakcinakísérleteket, és Donald Trump elnök kormányzata több milliárd dollárt fektetett a kutatásokba.
A The New York Times című lap hétfői számában ismertetett egyik felmérés szerint azonban az amerikai közvélemény egyre növekvőbb mértékben szkeptikus a várható vakcinák megbízhatóságával kapcsolatban. A Kaiser Family Foundation – amely a Kaiser Permanente egészségbiztosító egészségpolitikai elemzésekkel foglalkozó intézménye – múlt héten készített elemzése szerint az amerikaiak csaknem kétharmada – 62 százaléka – aggódik amiatt, hogy az FDA túl gyorsan engedélyez vakcinát, anélkül, hogy az bizonyítottan hatékony és biztonságos lenne.

Nyálból kimutatható koronavírus-teszten dolgoznak a Semmelweis Egyetemen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.15. 12:49

Fotó: FRANK MAY / AFP
Az előzetes eredmények szerint hatékony alternatívája lehet az orrból és garatból való mintavételnek.
Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) nyálból való kimutatásán dolgozik a Semmelweis Egyetem Orálbiológiai Tanszéke több egyetemi klinikával együttműködésben. A diagnosztizálásra jelenleg használt PCR-tesztekhez az orrból és a garatból kell mintát venni. Ennél jóval egyszerűbb és gyorsabb, beavatkozást nem igénylő módszer lenne a nyálminta begyűjtése és vizsgálata, amelynek hatékonyságát június óta Covid-19 betegek bevonásával teszteli a Semmelweis Egyetem. 
A nyálminta begyűjtése, amelyhez sem érintkezés, sem szakszemélyzet nem szükséges, optimálisabb lehet a széleskörű szűrővizsgálatok gyors elvégzésére – idézi az intézmény honlapja Varga Gábort, az Orálbiológiai Tanszék vezetőjét. Az előzetes eredmények azt mutatják, hogy a nyálból történő vírusmeghatározás egyenértékű a felső légúti kenetekből származó vírusmérések eredményeivel – tette hozzá Varga Gábor.
Az Orálbiológiai Tanszék munkatársai korábban 102 darab, 2020. január 1-je és április 25-e között megjelent publikációt tanulmányoztak és 19 nemzetközi, regisztrált klinikai vizsgálatot elemeztek. Az ezekben szereplő adatok alapján készített összegzésük eredménye a Frontiers in Medicine című tudományos lapban jelent meg, együttműködésben a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetemmel. Ez az elemzés is azt mutatta, hogy a nyálmintából való tesztelés hatékony és ígéretes alternatívája lehet a jelenleg alkalmazott orrból, garatból való mintavételnek. 
A nyállal kapcsolatos kutatásoknak komoly hagyománya van az Orálbiológiai Tanszéken, az pedig az elmúlt 15 évben vált világossá a kutatók számára, hogy a nyálmirigy betegségein túl a nyálból szisztémás kórképek, vírusfertőzések is azonosíthatók.

Megfejtették, hogyan veszi át az irányítást a koronavírus a megfertőzött sejt felett

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.15. 12:12

Fotó: HANDOUT / AFP
A SARS-CoV-2 hatására termelődött vírusfehérjét legyengítve gyógyszerekben, de akár oltóanyagokban is lehetne alkalmazni svájci tudósok szerint.
Svájci kutatók megfejtették, hogyan veszi át az irányítást a SARS-CoV-2 nevű új koronavírus a megfertőzött sejt fölött. A Zürichi Műszaki Egyetem (ETH) és a Berni Egyetem tudósai által felfedezett mechanizmus azt idézi elő, hogy a sejtek a sajátjuk helyett szinte csak a vírusfehérjét állítják elő. 
Miután a vírus meglékelte az emberi sejtet, termelődni kezd az egyik első, Nsp1 jelű első vírusprotein. Más koronavírusokról már tudni lehetett, hogy ez akadályozza a sejt saját proteinjeinek az előállítását. A tudósok most azt találták meg, ez pontosan hogyan zajlik.
A riboszóma nevű sejtszervecskék olvassák le a genetikai információt, és ennek alapján állítják elő a proteineket. A leolvasáskor a felépítési terv a riboszóma egy csatornáján fut keresztül. A kutatók kimutatták, hogy az Nsp1 fehérje ezen a csatornán belül kötődik meg és blokkolja a riboszómát. 
Krio-elektronmikroszkóp segítségével atomi felbontásban mutatkozott meg az Nsp1 kötésének helye. "A részletes ábrázolás fontos információkat szolgáltat egy lehetséges jövőbeli gyógyszer tervezéséhez, amely megakadályozza az Nsp1 kötését, de nem befolyásolja a riboszóma működését" – mondta Nenad Ban, az ETH molekuláris biológusa, a tanulmány társszerzője.
Kísérleteik során a kutatók előállították az Nsp1 egy változatát is, amelyiknek már nem volt gátló hatása. A SARS-Cov-2 ezzel az inaktív variánssal annyira meggyengülne, hogy nem lenne képes súlyos betegséget okozni. Ilyen legyengített vírusok oltóanyagokban is alkalmazhatók a tudósok szerint.
A svájci tanulmány a Nature Structural & Molecular Biology című szaklap aktuális számában jelent meg.