Előfizetés

Látszik, hogy tarolni fog a vírus

Danó Anna
Publikálás dátuma
2020.09.15. 19:46
Védőfelszerelést vesz magára egy ápoló az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben 2020. május 4-én
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
A halálesetek száma heteken belül erőteljesen emelkedni fog – véli Jakab Ferenc virológus, aki szerint a fiatalok elviszik a fertőzést az idősebbeknek.
Magyarországon Európa többi részéhez képest tombol a járvány, ez a fekete igazság! – értékelte a közelmúlt folyamatait Jakab Ferenc virológus, a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezetője a Nyitott Egyetem Extra – COVID-19: Tanulságok és aktualitások című online eseményen. Kedden már a levett mintáknak 8,3 százaléka volt pozitív, 726 új fertőzöttet regisztráltak és 306 beteget ápoltak a kórházakban. Jakab Ferenc szerint senkit ne tévesszen meg, hogy most a fiatalok között van a legtöbb új eset. A napi adatok szerint már 17-en vannak lélegeztető gépen. Aki odakerül, azok 80 százaléka sohasem jön le onnan. Arra is figyelmeztetett, hogy a halálesetek száma heteken belül erőteljesen emelkedni fog. Megjegyezte: a vírussal semmi nem történt, nem gyengült és nem is mutálódott, ebből az is következik, hogy semmi jót nem jósolhat – mondta. Hiába a harminc év alattiak most az új betegek, mert ezek a fiatalok elviszik a fertőzést korosabb ismerőseiknek, családtagjaiknak. Nekik viszont már komolyabb tüneteik lesznek, és több lesz a fatális kimenetelű eset is. A terjedés dinamizmusából, a vírus fertőzőképességéből, a sejtekre gyakorolt hatásából egyértelműen lehet látni azt, hogy tarolni fog. Hozzátette azt is, hogy a járványt pillanatnyilag csak az egyszerű járványügyi intézkedésekkel – a szigorú és következetes maszk-használattal, gyakori kézmosással, megfelelő fizikai távolság megtartásával – lehet kordában tartani. A vírust csak az oltással lehet majd eredményesen megfékezni – mondta. Pillanatnyilag 130 féle vakcinafejlesztési projekt fut, ezekből 6-8 tart a III-as, tehát az utolsó klinikai vizsgálati fázisban. Becslése szerint legkorábban jövő év tavaszán lehet kész oltás. Korábban lehetett hallani az orosz vakcináról, amely akár jó is lehetne, de már a fázis II. vizsgálat után törzskönyvezték. A virológus üzent a vírustagadóknak is. Fehér köpenyes sarlatánoknak nevezte őket, és szerinte tevékenységükkel nagyobb kárt okoznak, mint maga a vírus.       

Kiürítették a Szent János Kórház egyik épületét

Ugyancsak keddi hír, hogy kiürítették a fővárosi Szent János Kórház hármas belgyógyászatának épület, miután Dél-pesti Centrum Kórháznak (egykori Szent László) és az Országos Korányi és Pulmonlógiai Intézetnek már nincsen szabad lélegeztető kapacitása. Az akut kardiológiai eseteket, illetve az infarktussal ellátásra szorulókat a Szent Imre, az Irgalmasrendi, az Uzsoki, a Szent Margit, és a Nyírő Gyula kórház fogja ellátni a Szent János helyett.   

A rendőrök között is megjelent a koronavírus

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.15. 18:50

Fotó: Béres Márton / Népszava
A múlt heti adat szerint a rendőrség állományában 34 embernél igazolták a fertőzést.
A rendőrség állományában és a Teve utcai rendőrpalotában is volt, akinél beigazolódott a koronavírus – írja a Magyar Hang. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálata részben elismerte a lap értesülését, de a közölt szám múlt heti állapotot mutat.
„Szeptember 8-án a rendőrség állományából aktuálisan 34 kollégát tartottunk nyilván COVID-19 igazolt fertőzöttként”

– válaszolta az ORFK a lap érdeklődésére.

A lap megkérdezte a rendőrséget arról, hogy milyen óvintézkedéseket tettek, hány érintett munkatárs került karanténba és mennyit teszteltek. Az ORFK azt válaszolta, hogy egyedi esetekről nem adnak tájékoztatást, ezért a kérdéseket „kiterjesztően értelmezik”.   Azt elárulták, hogy a fertőzés tüneteit mutató kollégákat és a vélelmezett munkahelyi szoros kontaktjaikat a PCR-teszt eredményéig elkülönítik, illetve a munkavégzés alól mentesítik. Amennyiben a teszt pozitív eredményt mutat, mind a beteg, mind a szoros kontakt hatósági karanténba kerül. Megjegyezték, hogy a szolgálati okból külföldön tartózkodó kolléga hazatérését követően a rendőrség saját költségvetéséből biztosítja az érintett PCR tesztjének elvégzését.  Tájékoztatásuk szerint a rendőrség szakemberei folyamatosan figyelemmel kísérik az állomány egészségi állapotát, és „minden racionális intézkedést” megtesznek a munkatársai, valamint az állampolgárok egészségének megóvása érdekében.

Rendkívüli mértékben elégedett Pintér az Alkotmányvédelmi Hivatal leléptetett vezetőjével

Árpási Bence
Publikálás dátuma
2020.09.15. 18:35
Kiss Zoltán
Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Továbbra sem tudni, miért kellett mennie a szervezet éléről Kiss Zoltánnak.
Mint ahogy hétfő este a Népszava elsőként megírta, Orbán Viktor – Pintér Sándor javaslatára – leváltotta a polgári elhárításért felelős Alkotmányvédelmi Hivatal vezetőjét. Kiss Zoltán 2015 óta, főigazgatóként vezette a szervezetet.  Ugyancsak beszámoltunk arról, hogy a miniszterelnök személyesen adta át az AH új, Fehérvári úti épületegyüttesét 2019-ben. Itt azt mondta, minden mérhető szempontból jól, sőt kiválóan teljesítettek a titkosszolgálatok. Külön kiemelte, ebben nagyon is egyetértenek a titkosszolgálatokért felelős belügyminiszterrel, Pintér Sándorral. Az elégedettség mindenesetre még mindig megvan – legalábbis ez derül ki a Belügyminisztérium válaszából, amelyet lapunknak küldtek. Szerettük volna megtudni, mi vezetett a leváltáshoz, de kérdéseinkre nem érkezett válasz. A tájékoztatásban az áll,
„Kiss Zoltán nb. vezérőrnagy úr és az általa korábban irányított Alkotmányvédelmi Hivatal tevékenységével Pintér Sándor belügyminiszter úr rendkívüli mértékben elégedett.”

Sőt, Pintér Sándor még gratulált is az Alkotmányvédelmi Hivatal elért eredményeihez, a főigazgató irányításával végzett munkájához. Ugyanakkor továbbra is kérdés, miért kellett elbúcsúztatnia a főigazgatót, ha ennyire jól végezte a munkáját és azt a belügyminiszter is problémamentesnek találja. 
A Népszava arra a kérdésre sem kapott választ, vajon a Kaleta-ügy miatt kellett-e távoznia Kiss Zoltánnak. Korábban lapunk is beszámolt az Index azon írásáról, mely szerint 
legalább két hazai titkosszolgálatnak – többek között az Alkotmányvédelmi Hivatalnak is – ellenőriznie kellett a pedofilbotrányba keveredett, Peruból tavaly hazahozott magyar nagykövetet,

hiszen Kaleta Gábor közel húsz éve dolgozik a külügyben, de megfordult az igazságügyi tárcánál is. Sokat elárul az ellenőrzések alaposságáról, hogy végül egy külföldi bűnüldöző szerv „fogta meg”, ráadásul még az ellene folyó titkos külföldi nyomozást sem szúrta ki az Információs Hivatal.