Előfizetés

Koronavírusos lett Liptai Claudia is

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.16. 13:26

Fotó: Népszava
A színésznő első PCR-tesztje pozitív lett, ezért családjával együtt otthon marad. Mint mondta, nincsenek tünetei, és jól van.
Pozitív lett Liptai Claudia első PCR-tesztje, azaz koronavírus-fertőzést mutattak ki nála – derült ki a színésznő Facebook-oldalára feltett szerdai videóközleményben. Elmondta, mindez úgy derült ki, hogy az összes produkcióban, amelyben mostanában dolgozik, rendszeresen tesztelik a résztvevőket. Így történt kedden, és egy nap alatt meg is lett az eredmény. 
– Sem nekem, sem a családom tagjainak nincs semmiféle tünete, egyikünk sem lázas, nincs hőemelkedésem, nem folyik az orrom, nem köhögök, nincs rossz közérzetem – hangsúlyozta. A korábbi években mellett műsorvezetőként és „celebként” is ismertté vált Liptai Claudia közölte, az előírásokat betartva családjával otthon marad, és várják a második teszt eredményét.

Bemutatták a kormányzati koronavírus-appot

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.16. 13:22

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Palkovics László szerint életeket menthet.
A kormány által fejlesztett mobilapplikációk - például a VírusRadar - életeket menthet az innovációs és technológiai miniszter szerint. Palkovics László szerint mivel a fiatalabb korosztályok tagjai között egyre több a fertőzött, 
a kontaktkutatást segítő VírusRadar használata talán még fontosabb most, mint tavasszal volt, ezért azt kéri: minél többen töltsék le.

A miniszter felidézte: a tárca 25 kutatási projektet indított a vírus terjedésének megakadályozása érdekében. Ezek egyike a VírusRadar applikáció, amelynek márciusban kezdődött a fejlesztése. Az applikációt május óta 35 ezren töltötték le.    A miniszter elmondta: az alkalmazás segítségével beazonosíthatóak azok az ismeretlenek, akikkel egy fertőzött huzamosabb ideig egy helyiségben tartózkodott, ám adataikat, elérhetőségeiket nem tudta megadni. A VírusRadar jelenleg androidos készülékeken, Magyarországon több mint 4 millió eszközön futtatható (IOS-rendszereken szeptember közepéig volt hozzáférhető.) Az alkalmazás (a mobiltelefonok rádiójeles, bluetooth-kapcsolatát felhasználva) a háttérben folyamatosan rögzíti azoknak a készülékeknek az egyedi, titkosított azonosítóit, amelyekkel legalább negyed órán át, kétméteres közelségben van. 
Egy fertőzés esetén a felhasználó eldöntheti, megosztja-e a járványügyi szakemberekkel a telefon által gyűjtött információkat.

Kérdés persze, mennyien használják majd az applikációt akkor, amikor - a maszkhordáson, a kézfogás kerülésén és a kézmosáson kívül - egyre kevésbé tartják be az emberek a megelőző óvintézkedéseket. A Népszava is beszámolt arról a kutatásról, amelyet az Ipsos készített. Az adatfelvételből az derült ki, hogy a tavaszi, első hullámhoz képest kevésbé óvatosak a magyarok. 

Megkezdődött Mészáros Lőrinc és felesége válópere

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.16. 12:11
Mészáros Lőrinc és felesége a parlamentben
Fotó: Népszava
Egy átlagember számára felfoghatatlan, 270 milliárdos vagyon felosztása a tét. A harmadik leggazdagabb magyar nem engedte magát fotózni.
Szerda reggel a Budai Központi Kerületi Bíróságon megkezdődött Mészáros Lőrinc és Mészárosné Kelemen Beatrix válópere – tudósított a helyszínről a 24.hu. Mint arról beszámoltak, a bíróságra – ahol zárt tárgyalást tartanak – elsőként az asszony érkezett meg egy tűzpiros, nyitott tetejű Mercedesszel, nem sokkal később a felcsúti milliárdos konvoja is befutott. Mészáros Lőrincet a lap munkatársa hiába próbálta megkérdezni a 270 milliárdosra saccolt vagyon megosztásának módjáról, a „harmadik leggazdagabb magyar”  kísérői pajzsként védték az üzletembert. Ügyvédje azt is közölte, ügyfele nem tekinti magát közszereplőnek, ezért nem járul hozzá a róla készült képek közzétételéhez. 

Vélhetően nem bíztak semmit a bíróságra

Miként a Népszava is megírta, a felcsúti milliárdos és felesége szeptember 4-én – magánszemélyektől szokatlan módon – MTI-közleményben jelentette be, hogy felbontják házasságukat. A pontos megfogalmazás szerint kezdeményezik a bíróságnál a házasság egyezséggel történő lezárását. A közleményben azt is állították, hogy a döntést teljes egyetértésben hozták meg, és a váláshoz szükséges döntésekben nem volt köztük vita. Mészárosné a bejelentés előtt elköltözött Felcsútról. Az Opten cégadatbázis szerint a nevén lévő vállalkozásokban már szeptember 2-án átvezették a lakcímváltozást, eszerint az asszony Budapesten, egy XII. kerületi társasházban lakik.  A 24.hu megemlítette: azóta az is kiderült, hogy Kelemen Beatrix nemcsak mint tulajdonos, hanem mint cégvezető is megszüntette a kapcsolatát a férje vállalataival. Az egyetlen olyan vállalkozás, amely Mészárosné Kelemen Beatrix nevén maradt, a Media Vivantis Zrt., amely két televíziócsatornát, a Life és az Ozone Tv-t üzemelteti.