Előfizetés

Szlávik: Súlyos szövődményeket hagyhat hátra a koronavírus

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.16. 14:37

Fotó: Kovács Tamás / MTI
A meggyógyult embereknél sok esetben szívbetegség, izomrendszert érintő fáradtság, különböző alvászavarok és általános gyengeség jelentkezik.
Súlyos szövődményeket hagyhat hátra a koronavírus, a kigyógyult embereknél sok esetben szívbetegség, izomrendszert érintő fáradtság, különböző alvászavarok és általános gyengeség jelentkezik – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa szerdán az M1-en. Szlávik János hozzátette:
az esetek körülbelül 40 százalékban jelentkeznek ilyen tünetek.

Ez is mutatja, hogy ez a vírus nemcsak a tüdőt támadja, hanem szinte valamennyi szervrendszert – hangsúlyozta. Az adatok szerint a koronavírusból felgyógyultak jelentős része még hónapokig fáradtságra panaszkodik – mondta, megjegyezve, hogy
a gyógyultak tüdőkapacitásának szintje gyakran nem áll vissza az eredetire.

Az intenzív osztályra került embereknél poszttraumás stressz szindróma is jelentkezhet – fűzte hozzá. Szlávik János kitért arra is, hogy Izraelben és Magyarországon már folynak kísérletek a vírus nyálból történő kimutatására. Egy sikeres fejlesztés hatása rendkívül pozitív lenne, mivel így gyorsabbá és kényelmesebbé válna a tesztelés folyamata – mutatott rá a főorvos.

Koronavírusos lett Liptai Claudia is

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.16. 13:26

Fotó: Népszava
A színésznő első PCR-tesztje pozitív lett, ezért családjával együtt otthon marad. Mint mondta, nincsenek tünetei, és jól van.
Pozitív lett Liptai Claudia első PCR-tesztje, azaz koronavírus-fertőzést mutattak ki nála – derült ki a színésznő Facebook-oldalára feltett szerdai videóközleményben. Elmondta, mindez úgy derült ki, hogy az összes produkcióban, amelyben mostanában dolgozik, rendszeresen tesztelik a résztvevőket. Így történt kedden, és egy nap alatt meg is lett az eredmény. 
– Sem nekem, sem a családom tagjainak nincs semmiféle tünete, egyikünk sem lázas, nincs hőemelkedésem, nem folyik az orrom, nem köhögök, nincs rossz közérzetem – hangsúlyozta. A korábbi években mellett műsorvezetőként és „celebként” is ismertté vált Liptai Claudia közölte, az előírásokat betartva családjával otthon marad, és várják a második teszt eredményét.

Bemutatták a kormányzati koronavírus-appot

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.16. 13:22

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Palkovics László szerint életeket menthet.
A kormány által fejlesztett mobilapplikációk - például a VírusRadar - életeket menthet az innovációs és technológiai miniszter szerint. Palkovics László szerint mivel a fiatalabb korosztályok tagjai között egyre több a fertőzött, 
a kontaktkutatást segítő VírusRadar használata talán még fontosabb most, mint tavasszal volt, ezért azt kéri: minél többen töltsék le.

A miniszter felidézte: a tárca 25 kutatási projektet indított a vírus terjedésének megakadályozása érdekében. Ezek egyike a VírusRadar applikáció, amelynek márciusban kezdődött a fejlesztése. Az applikációt május óta 35 ezren töltötték le.    A miniszter elmondta: az alkalmazás segítségével beazonosíthatóak azok az ismeretlenek, akikkel egy fertőzött huzamosabb ideig egy helyiségben tartózkodott, ám adataikat, elérhetőségeiket nem tudta megadni. A VírusRadar jelenleg androidos készülékeken, Magyarországon több mint 4 millió eszközön futtatható (IOS-rendszereken szeptember közepéig volt hozzáférhető.) Az alkalmazás (a mobiltelefonok rádiójeles, bluetooth-kapcsolatát felhasználva) a háttérben folyamatosan rögzíti azoknak a készülékeknek az egyedi, titkosított azonosítóit, amelyekkel legalább negyed órán át, kétméteres közelségben van. 
Egy fertőzés esetén a felhasználó eldöntheti, megosztja-e a járványügyi szakemberekkel a telefon által gyűjtött információkat.

Kérdés persze, mennyien használják majd az applikációt akkor, amikor - a maszkhordáson, a kézfogás kerülésén és a kézmosáson kívül - egyre kevésbé tartják be az emberek a megelőző óvintézkedéseket. A Népszava is beszámolt arról a kutatásról, amelyet az Ipsos készített. Az adatfelvételből az derült ki, hogy a tavaszi, első hullámhoz képest kevésbé óvatosak a magyarok.