Előfizetés

Meg akarta ölni az őt elítélő bírót, börtönbe megy a nő

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.16. 14:54
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Kést vásárolt, fenyegető leveleket írt és többeket is megbízott a gyilkossággal.
Emberölés előkészületének bűntette miatt jogerősen két év nyolc hónap fegyházbüntetésre ítélt a másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla szerdán egy nőt, aki több embernek is megbízást adott az őt korábban elítélő bíró megölésére

– tájékoztatta a táblabíróság szóvivője az MTI-t.    Az állami hírügynökség tájékoztatása szerint Ferenczy Tamás elmondta, hogy az ítélettel helybenhagyta a másodfokú bíróság az első fokon eljáró Győri Törvényszék ítéletét. A nő feltételesen sem bocsátható szabadlábra.  A nőt korábban vagyon elleni bűncselekmények miatt ítélték el. Legutolsó börtönbüntetéséből tavaly februárban szabadult. Ekkor határozta el, hogy a jogerős büntetést kiszabó bírói tanács elnökét megöli. A nő tavaly augusztusban többször is megfigyelte a bírót, majd szeptemberben fenyegető levelet küldött neki a törvényszékre. 
A vádlott egy 9,6 centiméter pengehosszúságú kést is vásárolt és több embernek is megbízást adott Veszprémben a bíró életének kioltására.

A vádlott végül tavaly szeptember 14-én bejelentette a rendőrségen emberölési szándékát. A Győri Ítélőtábla bírói tanácsa egyetértett a törvényszék bizonyíték értékelésével, azzal, hogy a fenyegető levél megírása, a kés vásárlása, a sértett megfigyelése és mások emberöléssel való megbízása megvalósítja az emberölés előkészülete bűntettet. Az indoklás szerint a vádlott elszánta magát a bűncselekmény elkövetésére, szándékának komolyságát pedig a sértett szemszögéből kell megítélni. Alaptalanul védekezett azzal a vádlott, hogy elállt volna az elkövetéstől, mert még az első gyanúsítotti kihallgatása során is az emberölési szándékát hangsúlyozta. Nem fogadta el a másodfokú bíróság azt az érvet sem, hogy a vádlott csak börtönbe akart kerülni a gyógykezelése folytatása érdekében, mert többszörös visszaesőként ezt egy bolti lopással is megtehette volna. Ráadásul a letartóztatása ellen is tiltakozott. A Büntető Törvénykönyv szerint előkészület miatt büntetendő, aki a bűncselekmény elkövetése céljából az ehhez szükséges vagy ezt könnyítő feltételeket biztosítja, az elkövetésre felhív, ajánlkozik, vállalkozik, vagy a közös elkövetésben megállapodik. 
Vagyis olyan hétköznapi magatartások kerülnek adott esetben - a szándék miatt - büntetőjogi hatály alá, amelyekért alapvetően nem lehetne senkit sem lehet felelősségre vonni.

Jelen esetben az emberölés előkészületéért akár öt év börtönt is kaphatott volna.

Felpörgette magát az ügyészség: vádat emeltek egy hét éve húzódó 84 milliós költségvetési csalási ügyben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.16. 12:10
Képünk illusztráció
Fotó: Sutterstock
A Magyarországot elmarasztaló OLAF-jelentés nyomán hirtelen egy tanácsadó cég két emberét is rács mögé juttatná a vádhatóság.
Négy ember ellen is vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy – 84 millió forintos – vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt – tették közzé a hivatalos ügyészségi oldalon. A közlemény  bőszen hivatkozik az Európai Csalás Elleni Hivatalra (OLAF), illetve arra, hogy az uniós szervezet főigazgatójának ajánlására, illetve „az OLAF által megfogalmazott megállapítások és kifogások vizsgálata érdekében” rendelték el a nyomozást.   A vádlottak egy konzorcium tagjaiként az egykori Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) közbeszerzési pályázatán nyertek megbízást közbeszerzési, jogi és műszaki-szakmai szakértői tanácsadásra. A KNYF vádiratának lényege szerint 2011 és 2013 között fiktív számlákkal csökkentették a konzorcium egyik alvállalkozójának társasági adó-, illetve áfa-befizetési kötelezettségét. Ezzel összesen 84 millió forint vagyoni hátrányt okoztak. 

Fiktív tanácsok

Az ügyészség azt indítványozta a Fővárosi Törvényszéknek, hogy az érintett cég ügyvezetőjét és egy társát – aki több mint 70 millió forint adótartalommal állított ki valótlan számlákat – végrehajtandó szabadságvesztésre, és közügyektől eltiltásra, a másik két vádlottat pedig felfüggesztett szabadságvesztésre ítélje. A vádlottakra pénzbüntetést is kérnek, valamint azt, hogy a bíróság tiltsa el őket attól, hogy bármely gazdasági társaságban vezető tisztségeket tölthessenek be.  Amint arról a Népszava beszámolt, Magyarország kapta a legtöbb ajánlást a szabálytalanságok, illetve csalások kiküszöbölésére az EU korrupcióellenes szervezetétől. A legfrissebb éves jelentéséből az derült ki: az OLAF 2015 és 2019 között Magyarországnak címezte a legtöbb ajánlását az uniós kifizetésekkel kapcsolatos szabálytalanságok, csalások felszámolására. A korrupciógyanús pénzfelhasználás mértéke tízszerese az EU-s átlagnak, ami a vizsgált időszakban 0,36 százalék volt. Ezzel a huszonhét tagállam abszolút listavezetője Magyarország.

Könyvet ír Bróker Marcsi arról, hogy leleplezze: nem csalt el milliárdokat, sőt ő az áldozat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.16. 09:38

Fotó: Mészáros János / MTI
D. Sándornét 12 milliárdos csalással vádolják, de szerinte rossz a vádirat.
Magyarországon szándékosan tették tönkre a brókercégeket, és ennek lett áldozata a vállalkozása – jelentette ki a Szolnoki Törvényszéken még keddi tárgyalásán a Bróker Marcsi néven elhíresült D. Sándorné.  A Blikk beszámolója szerint a 12 milliárd forintos csalással vádlott nő azt állította: hamarosan kiderül az igazság, mert könyvet ír, amiben mindent őszintén elmond.
„Rossz a vádirat, mert nem csaltam, legfeljebb jogosulatlan pénzintézeti tevékenységért vonhatnak felelősségre”

– próbálta tettének következményeit enyhíteni.

Bróker Marcsi, aki három évet ült előzetes letartóztatásban, és ahogy korábban a Népszava megírta, jelenleg is bűnügyi felügyelt alatt áll, leszögezte: „A bíróság korrekt, de a tárgyalóteremben színjáték zajlik. Vicc, hogy egy nyugdíjas követel tőlem 1 milliárd forintot. Összességében nem okoztam kárt, hiszen több volt a kifizetésem, mint a bevételem. Megbántam, hogy annak idején belevetettem magam az üzleti életbe.” – Időközben nyugdíjas lettem, 260 ezer forintot kapok. Ennek a felét levonja a NAV, mert állítólag 30 milliós adótartozásom van – panaszkodott a vádlott. D. Sándornét különösen jelentős kárt okozó, több mint tizenkétmilliárd forintos csalással vádolja a Szolnoki Törvényszék. Ellene 767 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás, jogosulatlan pénzügyi tevékenység, kétrendbeli sikkasztás és számvitel rendjének megsértése miatt indult büntetőeljárás.