Előfizetés

Több vasúti szárnyvonalon is visszaáll az első hullám előtti menetrend

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.16. 14:50
Képünk illusztráció
Fotó: Béres Márton / Népszava
Az ideiglenes járványügyi menetrendek 14 regionális viszonylaton maradnak érvényben.
Újabb tíz vonalon lehet a régi menetrend szerint utazni – közölte a MÁV.
Mint írják, a június óta gyűjtött tapasztalatok alapján, a szaktárcával egyeztetve lép hatályba a korábbi menetrend az alábbi viszonylatokon:
  • Siófok–Tab
  • Vámosgyörk–Gyöngyös
  • Záhony–Mátészalka
  • Nyíregyháza–Vásárosnamény
  • Vésztő–Szeghalom–Gyoma
  • Püspökladány–Szeghalom–Kötegyán
  • Szentes–Hódmezővásárhely
  • Lakitelek–Kiskunfélegyháza
  • Orosháza–Szentes–Kiskunfélegyház
  • valamint a GYSEV által kezelt Csorna–Hegyeshalom vonalakon. Október elsejétől ismét naponta 2-11 pár vonat fog közlekedni ezen a szakaszon.
Hozzáteszik, hogy az ideiglenes járványügyi menetrendek 14 regionális viszonylaton maradnak érvényben, a tárca és a szolgáltatók ezek esetében is változatlanul vizsgálja az utasforgalom alakulását. Korábban a Népszava is beszámolt arról, hogy a járványra hivatkozva 34 vasúti szárnyvonalon csökkentette radikálisan a MÁV a járatok számát. Ekkortól huszonkét szakaszon 2-3 vonatpár mellett lényegében buszokkal kezdték el az utasokat szállítani. 

Szlávik: Súlyos szövődményeket hagyhat hátra a koronavírus

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.16. 14:37

Fotó: Kovács Tamás / MTI
A meggyógyult embereknél sok esetben szívbetegség, izomrendszert érintő fáradtság, különböző alvászavarok és általános gyengeség jelentkezik.
Súlyos szövődményeket hagyhat hátra a koronavírus, a kigyógyult embereknél sok esetben szívbetegség, izomrendszert érintő fáradtság, különböző alvászavarok és általános gyengeség jelentkezik – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa szerdán az M1-en. Szlávik János hozzátette:
az esetek körülbelül 40 százalékban jelentkeznek ilyen tünetek.

Ez is mutatja, hogy ez a vírus nemcsak a tüdőt támadja, hanem szinte valamennyi szervrendszert – hangsúlyozta. Az adatok szerint a koronavírusból felgyógyultak jelentős része még hónapokig fáradtságra panaszkodik – mondta, megjegyezve, hogy
a gyógyultak tüdőkapacitásának szintje gyakran nem áll vissza az eredetire.

Az intenzív osztályra került embereknél poszttraumás stressz szindróma is jelentkezhet – fűzte hozzá. Szlávik János kitért arra is, hogy Izraelben és Magyarországon már folynak kísérletek a vírus nyálból történő kimutatására. Egy sikeres fejlesztés hatása rendkívül pozitív lenne, mivel így gyorsabbá és kényelmesebbé válna a tesztelés folyamata – mutatott rá a főorvos.

Koronavírusos lett Liptai Claudia is

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.16. 13:26

Fotó: Népszava
A színésznő első PCR-tesztje pozitív lett, ezért családjával együtt otthon marad. Mint mondta, nincsenek tünetei, és jól van.
Pozitív lett Liptai Claudia első PCR-tesztje, azaz koronavírus-fertőzést mutattak ki nála – derült ki a színésznő Facebook-oldalára feltett szerdai videóközleményben. Elmondta, mindez úgy derült ki, hogy az összes produkcióban, amelyben mostanában dolgozik, rendszeresen tesztelik a résztvevőket. Így történt kedden, és egy nap alatt meg is lett az eredmény. 
– Sem nekem, sem a családom tagjainak nincs semmiféle tünete, egyikünk sem lázas, nincs hőemelkedésem, nem folyik az orrom, nem köhögök, nincs rossz közérzetem – hangsúlyozta. A korábbi években mellett műsorvezetőként és „celebként” is ismertté vált Liptai Claudia közölte, az előírásokat betartva családjával otthon marad, és várják a második teszt eredményét.