Előfizetés

Pest megyei szocialisták tüntettek az MSZP-székháznál

Unyatyinszki György
Publikálás dátuma
2020.09.16. 15:36

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Az MSZP feloszlatott Pest megyei szervezetének tagjai tartottak tiltakozást a párt Villányi úti székházánál szerda délelőtt.
A nagyjából 30 tüntető szerint az MSZP vezetése „politikai leszámolást” hajtott végre. Ezzel arra utaltak, hogy a pártvezetés a tisztújítás folyamatában történt alapszabály-ellenes esetekre hivatkozva feloszlatta a Pest megyei szervezetet. Ezzel pedig kizárták a megyei küldötteket az országos tisztújításból is. A Pest megyei szervezet feloszlatása azért is nagy vitákat váltott ki, mert egyes vélemények szerint itt magasabb volt a társelnöki posztra bejelentkező Mesterházy Attila támogatottsága. A szintén aspiráló Tóth Bertalan vezette pártelnökség szerint viszont súlyos szabálytalanságok történtek a megyében, és ezek befolyásolták volna a kongresszusi választás tisztaságát. – Lehet, hogy van néhány alapszervezet, amely nem küldött be minden papírt, ugyanakkor az elnökség kollektív büntetést alkalmazott, ami rossz időket idéz – mondta a megmozduláson Trenka István, az MSZP egyik alapító tagja. A tüntetők petíciót fogalmaztak a párt vezetésének, amelyben azt kérik, hogy a Tóth Bertalan vezette elnökség vonja vissza a szervezet feloszlatását. Az MSZP kongresszusa szombaton választ új társelnököket, a választásra Tóth Bertalan és Kunhalmi Ágnes adott le érvényes listát. A többi induló nem adott le ilyet: Mesterházy Attila kifogásolta, hogy csak a határidő előtt néhány nappal határozott a párt a választás listás módjáról, így nem volt lehetősége felkészülni. A szerdai tüntetéssel egy időben lemondott az MSZP elnökségi tagságáról Csendesné Murányi Ibolya. Mint mondta, nem ért egyet a párton belüli „kiszorítósdival”, és nem tudja elviselni azt a „szégyent”, hogy MSZP-tagok tüntetnek az elnökség ellen. Szerinte a szabálytalansággal vádolt szervezeteket meg kellett volna hallgatni, illetve az lett volna korrekt, ha csak az új elnökség felállása után hoznak döntést a Pest megyei ügyekről. Hozzátette: az új elnökségben nem vállal szerepet, de a szombati tisztújítás eredményét elismeri majd.

Több vasúti szárnyvonalon is visszaáll az első hullám előtti menetrend

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.16. 14:50
Képünk illusztráció
Fotó: Béres Márton / Népszava
Az ideiglenes járványügyi menetrendek 14 regionális viszonylaton maradnak érvényben.
Újabb tíz vonalon lehet a régi menetrend szerint utazni – közölte a MÁV.
Mint írják, a június óta gyűjtött tapasztalatok alapján, a szaktárcával egyeztetve lép hatályba a korábbi menetrend az alábbi viszonylatokon:
  • Siófok–Tab
  • Vámosgyörk–Gyöngyös
  • Záhony–Mátészalka
  • Nyíregyháza–Vásárosnamény
  • Vésztő–Szeghalom–Gyoma
  • Püspökladány–Szeghalom–Kötegyán
  • Szentes–Hódmezővásárhely
  • Lakitelek–Kiskunfélegyháza
  • Orosháza–Szentes–Kiskunfélegyház
  • valamint a GYSEV által kezelt Csorna–Hegyeshalom vonalakon. Október elsejétől ismét naponta 2-11 pár vonat fog közlekedni ezen a szakaszon.
Hozzáteszik, hogy az ideiglenes járványügyi menetrendek 14 regionális viszonylaton maradnak érvényben, a tárca és a szolgáltatók ezek esetében is változatlanul vizsgálja az utasforgalom alakulását. Korábban a Népszava is beszámolt arról, hogy a járványra hivatkozva 34 vasúti szárnyvonalon csökkentette radikálisan a MÁV a járatok számát. Ekkortól huszonkét szakaszon 2-3 vonatpár mellett lényegében buszokkal kezdték el az utasokat szállítani. 

Szlávik: Súlyos szövődményeket hagyhat hátra a koronavírus

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.16. 14:37

Fotó: Kovács Tamás / MTI
A meggyógyult embereknél sok esetben szívbetegség, izomrendszert érintő fáradtság, különböző alvászavarok és általános gyengeség jelentkezik.
Súlyos szövődményeket hagyhat hátra a koronavírus, a kigyógyult embereknél sok esetben szívbetegség, izomrendszert érintő fáradtság, különböző alvászavarok és általános gyengeség jelentkezik – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa szerdán az M1-en. Szlávik János hozzátette:
az esetek körülbelül 40 százalékban jelentkeznek ilyen tünetek.

Ez is mutatja, hogy ez a vírus nemcsak a tüdőt támadja, hanem szinte valamennyi szervrendszert – hangsúlyozta. Az adatok szerint a koronavírusból felgyógyultak jelentős része még hónapokig fáradtságra panaszkodik – mondta, megjegyezve, hogy
a gyógyultak tüdőkapacitásának szintje gyakran nem áll vissza az eredetire.

Az intenzív osztályra került embereknél poszttraumás stressz szindróma is jelentkezhet – fűzte hozzá. Szlávik János kitért arra is, hogy Izraelben és Magyarországon már folynak kísérletek a vírus nyálból történő kimutatására. Egy sikeres fejlesztés hatása rendkívül pozitív lenne, mivel így gyorsabbá és kényelmesebbé válna a tesztelés folyamata – mutatott rá a főorvos.