Előfizetés

Kásler szerint csak ezrelékben mutatható ki, hány iskolát érint a koronavírus

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.16. 15:56

Fotó: Mónus Márton / MTI
De ott is csak egy-egy osztályban jelent meg.
Újabb – immáron a tizennegyedik – epizóddal bővült a Kásler Miklós imázsát javítani kívánó Facebook-videósorozat. Az alákérdezős, baráti légkörben zajló beszélgetésből kiderült, hogy "a nemzeti konzultáció alapján a nemzet akarata és a kormány döntései között teljes az összhang."  Kásler Miklós szerint számoltak azzal, hogy a vírus meg fog jelenni egyes osztályokban, de az teljesen kizárt, hogy mindegyikben felbukkanjon. 
„Hiszen Magyarországon több, mint 13 ezer helyszínen folyik az oktatás... jelen pillanatban ezrelékben mérhető az érintettség, ami általában egy-egy, vagy néhány osztályra vagy vonatkozik.”

Úgy véli, lehetséges uralni a fennálló helyzetet, részben a digitális oktatásra való átallással, részben az átmeneti szünetek bevezetésével. Hangsúlyozta, azok a pedagógusok, akik a munkahelyükön kapták meg a vírust, ők teljes táppénzre jogosultak. 
Ugyanakkor egyre több iskolában bukkan fel a vírus és sokszor egymásnak ellentmondók az intézkedések. A Népszava már többször beszámolt arról, hogy 
a járványügyi eljárásrendek gyakran bizonytalanságot okoznak, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által kiadott ajánlás pedig nem tartalmaz konkrét, átfogó utasításokat arra az esetre, ha egy intézményben megjelenik a vírus.

A helyzetet bonyolítja, hogy az Emmi, illetve a szakképző iskolákért felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) ajánlásai sincsenek összhangban: például míg az ITM lehetőséget ad arra, hogy egy-egy szakképző intézmény vezetése saját hatáskörben döntsön a digitális oktatásra való részleges átállásról, az Emmi alá tartozó iskolák esetében csak az operatív törzs dönthet erről.

Pest megyei szocialisták tüntettek az MSZP-székháznál

Unyatyinszki György
Publikálás dátuma
2020.09.16. 15:36

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Az MSZP feloszlatott Pest megyei szervezetének tagjai tartottak tiltakozást a párt Villányi úti székházánál szerda délelőtt.
A nagyjából 30 tüntető szerint az MSZP vezetése „politikai leszámolást” hajtott végre. Ezzel arra utaltak, hogy a pártvezetés a tisztújítás folyamatában történt alapszabály-ellenes esetekre hivatkozva feloszlatta a Pest megyei szervezetet. Ezzel pedig kizárták a megyei küldötteket az országos tisztújításból is. A Pest megyei szervezet feloszlatása azért is nagy vitákat váltott ki, mert egyes vélemények szerint itt magasabb volt a társelnöki posztra bejelentkező Mesterházy Attila támogatottsága. A szintén aspiráló Tóth Bertalan vezette pártelnökség szerint viszont súlyos szabálytalanságok történtek a megyében, és ezek befolyásolták volna a kongresszusi választás tisztaságát. – Lehet, hogy van néhány alapszervezet, amely nem küldött be minden papírt, ugyanakkor az elnökség kollektív büntetést alkalmazott, ami rossz időket idéz – mondta a megmozduláson Trenka István, az MSZP egyik alapító tagja. A tüntetők petíciót fogalmaztak a párt vezetésének, amelyben azt kérik, hogy a Tóth Bertalan vezette elnökség vonja vissza a szervezet feloszlatását. Az MSZP kongresszusa szombaton választ új társelnököket, a választásra Tóth Bertalan és Kunhalmi Ágnes adott le érvényes listát. A többi induló nem adott le ilyet: Mesterházy Attila kifogásolta, hogy csak a határidő előtt néhány nappal határozott a párt a választás listás módjáról, így nem volt lehetősége felkészülni. A szerdai tüntetéssel egy időben lemondott az MSZP elnökségi tagságáról Csendesné Murányi Ibolya. Mint mondta, nem ért egyet a párton belüli „kiszorítósdival”, és nem tudja elviselni azt a „szégyent”, hogy MSZP-tagok tüntetnek az elnökség ellen. Szerinte a szabálytalansággal vádolt szervezeteket meg kellett volna hallgatni, illetve az lett volna korrekt, ha csak az új elnökség felállása után hoznak döntést a Pest megyei ügyekről. Hozzátette: az új elnökségben nem vállal szerepet, de a szombati tisztújítás eredményét elismeri majd.

Több vasúti szárnyvonalon is visszaáll az első hullám előtti menetrend

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.16. 14:50
Képünk illusztráció
Fotó: Béres Márton / Népszava
Az ideiglenes járványügyi menetrendek 14 regionális viszonylaton maradnak érvényben.
Újabb tíz vonalon lehet a régi menetrend szerint utazni – közölte a MÁV.
Mint írják, a június óta gyűjtött tapasztalatok alapján, a szaktárcával egyeztetve lép hatályba a korábbi menetrend az alábbi viszonylatokon:
  • Siófok–Tab
  • Vámosgyörk–Gyöngyös
  • Záhony–Mátészalka
  • Nyíregyháza–Vásárosnamény
  • Vésztő–Szeghalom–Gyoma
  • Püspökladány–Szeghalom–Kötegyán
  • Szentes–Hódmezővásárhely
  • Lakitelek–Kiskunfélegyháza
  • Orosháza–Szentes–Kiskunfélegyház
  • valamint a GYSEV által kezelt Csorna–Hegyeshalom vonalakon. Október elsejétől ismét naponta 2-11 pár vonat fog közlekedni ezen a szakaszon.
Hozzáteszik, hogy az ideiglenes járványügyi menetrendek 14 regionális viszonylaton maradnak érvényben, a tárca és a szolgáltatók ezek esetében is változatlanul vizsgálja az utasforgalom alakulását. Korábban a Népszava is beszámolt arról, hogy a járványra hivatkozva 34 vasúti szárnyvonalon csökkentette radikálisan a MÁV a járatok számát. Ekkortól huszonkét szakaszon 2-3 vonatpár mellett lényegében buszokkal kezdték el az utasokat szállítani.