Előfizetés

Vonat gázolt halálra egy embert Paloznaknál

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.16. 16:34
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A helyszínelés ideje alatt a szerelvények nem közlekednek a Déli pályaudvar és Tapolca között.
Halálra gázolt egy embert a Déli pályaudvarról Tapolca felé tartó sebesvonat Paloznaknál, az észak-balatoni vonalon utazóknak hosszabb menetidőre kell számítani – közölte honlapján a Magyar Államvasutak Zrt. Tájékoztatásuk szerint a helyszínelés ideje alatt a vonatok nem közlekedtek a Déli pályaudvar és Tapolca között, az utasokat pótlóbuszok szállították ezen a szakaszon. A forgalom már újraindult Alsóörs és Balatonfüred között, az észak-balatoni vonalon fokozatosan áll helyre a közlekedés.

Közel kétszáz rendőr csapott le a Pécset dizájnerdroggal elárasztó bandára

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.16. 16:11
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Tucatnyi helyszínen tartottak rajtaütést a Baranya megyei nyomozók és a TEK egységei, profin szervezett, óriási drogterjesztő hálózatot kapcsoltak le.
Dizájner drogfogyasztók jelentek meg Pécs keleti városrészét az év első hónapjaiban: a szerhasználók seregére a Baranya megyei rendőrök is felfigyeltek, és kiterjedt nyomozást indítottak, hogy felderítsék a fogyasztók ellátói körét. A droghálózat felszámolására mintegy három hónapos megfigyelés után, augusztus 26-án került sor. 
A szakzsargonban „ütésnek” nevezett akcióban közel 200 rendőr csapott le a gyanúsítottakra egyidőben, 13 helyszínen – az elfogásokban a baranyai, tolnai, Somogy megyei nyomozók, a TEK, a Nemzeti Nyomozó Iroda, valamint Készenléti Rendőrség bevetési egységei vettek részt.

A feltárt terjesztői láncolat jellemzően családtagokból, közeli és távoli rokonokból szerveződött piramisszerűen – derül ki a police.hu beszámolójából. A banda feltételezett csúcsvezetője a 45 éves K. Zoltán volt, aki az irányítással, illetve az új pszichoaktív anyagok összetételét adó adalékok beszerzésével foglalkozott.  

A főnökök nem érintkeztek a vásárlókkal, a dílerek osztalékot kaptak

A lánc főnöke a részfolyamatokat további szereplőknek osztotta le: K. Zoltán fia, a 29 éves K. Renátó Zoltán, valamint néhány hozzá közel álló rokon például az anyag előállításában, illetve a nagybani kereskedelemben kapott szerepet. A következő szinten a dílerek voltak, ők érintkeztek közvetlenül a fogyasztókkal. A gyanú szerint a 28 éves M. Márk a feleségével közösen vitte a boltot, melybe bevonta 18 éves sógorát is. Az értékesítésnél ügyeltek a konspirációra - csakis szűkebb környezetükben adták a tiltott portékát. 
A felsőbb szinten lévők, akiknek az előállításban is szerepük volt, igyekeztek minél kevésbé érintkezni a vevőkörrel, olyannyira, hogy amikor náluk jelentkezett a vásárló, továbbküldték a dílerekhez.

Csak addig volt náluk az anyag, amíg feltétlenül szükséges volt, minél gyorsabban igyekeztek a közvetlen értékesítőkhöz eljuttatni. Éppen ezért történhetett úgy a rendőrség szerint, hogy K. Renátó Zoltánnál elfogásakor csak minimális mennyiségű szintetikus kannabinoidot találtak. A befolyt összeget viszont teljes egészében beszedte a vezetői gárda, majd az alkalmazottaik osztalék formájában részesültek a pénzből.

Este tíz után nincs varázsdohány

 Az árusítás körülményeit is szigorú szabályok kötötték: 10 órakor kezdtek, majd 22 órakor „lehúzták a redőnyt”. Aki zárás után érkezett, az lemaradt. A banda vezetői napról napra tehetősebbé váltak, a nyomozók több nagyobb értékű autót, multimédiás eszközöket, porcelánokat, cirádás ülőgarnitúrát és több mint 500 ezer forintot foglaltak le otthonaikban. A hozzájuk köthető 27 éves K. Szabina egyedi eset – a gyanú szerint főprofilja a tudatmódosító előállítása volt, mégis több mint 8 millió forintot és 1000 eurót meghaladó pénzt találtunk nála. Állítása szerint a nagyobb összeg egy részét szerencsejátékon nyerte. 

A teljes keleti városrészt ellátták

Az alsóbb szintek ehhez hasonló vagyont nem tudtak felmutatni. A dílerek a beszerzett adatok alapján a biofüvet adagonként 1500–2000 forintért adták el a használóknak.
Hetente több száz grammot értékesítettek a fogyasztói kör számára, ezzel pedig az egész keleti városrész piacát az uralmuk alatt tartották.

 A zsaruzsargon szerinti „ütésnél” esélyük sem volt elmenekülni a terjesztőknek. Az egyik díler, a 31 éves V. Arnold és társa megpróbálkozott egy elterelő mozdulattal. Amikor érezték, hogy szorul a hurok, az emeleti lakásuk erkélyéről kihajítottak 560 gramm fogyasztásra kész új pszichoaktív anyagot, de így sem kerülték el a felelősségre vonást. A rendőrök augusztus 26-án végül 23 főt állítottak elő a rendőr-főkapitányságra, közülük tizenkettőt gyanúsítottként hallgattak ki bűnszövetségben elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés miatt. A vallomásokban mindenki tagadta a bűncselekmény elkövetését, a bíróság azonban elfogadta a bizonyítékok hitelességét, augusztus 28-án elrendelte a gyanúsítottak letartóztatását.

Jogerősen életfogytiglant kapott a csengelei gyilkosság elkövetője

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.16. 15:18
Rendőrök dolgoznak a csengelei gyilkosság helyszínén
Fotó: Police.hu
Az M5-ös autópálya egyik pihenőjénél három éve történt kivégzéskor egy osztrák állampolgár is életveszélyes lövést kapott, de ő túlélte a támadást.
Életfogytiglani fegyházbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla szerdán azt a német állampolgárt, aki az M5-ös autópálya csengelei pihenőjénél lelőtte egy ismerősét, egy másik férfit pedig életveszélyesen megsebesített 2017-ben. A táblabíróság ezzel a döntésével helybenhagyta az első fokon eljáró Szegedi Törvényszék ítéletének a bűncselekményekre és a büntetésre vonatkozó részét. Az 55 éves, török származású férfit több ember sérelmére, előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettének kísérletével és lőfegyverrel visszaélés bűntettében mondta ki bűnösnek a bíróság. A jogerősen elítélt  férfi legkorábban 30 év letöltése után bocsátható feltételes szabadságra. A bíróság a szabadságvesztés mellett tíz évre kiutasította a férfit Magyarország területéről.

A visszafizetetlen kölcsön volt az indíték

Az ítéletet megalapozó tényállás szerint a vádlott évekkel korábban ismerte meg a későbbi sértettet, segített a bolgár állampolgárságú, szintén török nemzetiségű férfinak Ausztriába költözni, elhelyezkedni és kölcsön is adott neki. Mivel a pénzt nem kapta vissza, a viszonyuk megromlott, és a vádlott mikor megtudta, hogy a sértett hazaindul Bulgáriába, elhatározta, hogy követi és egy alkalmas pillanatban megöli őt. A gyilkosságra 2017. december 4-én nyílt alkalom, amikor bulgáriai illetőségű honfitársát, és a vele együtt az M5-ös autópálya csengelei pihenőjénél autójukban alvó osztrák állampolgárságú munkatársát a török férfi követte, felébresztette, majd rájuk lőtt.   Ötször ismerősét, kétszer az osztrák férfit találta el: bulgáriai török férfit érő lövések egyike a szívbe hatolt, de még annyi ereje maradt, hogy az autót elindítsa, és azzal kihajtson a pihenőből, de a helyszínen meghalt. Utastársa életveszélyes sérüléseket szenvedett, de még időben tudott segítséget hívni, kórházba szállítása után életmentő műtétet hajtottak végre rajta. A helyszínről elhajtó elkövetőt másnap este kommandósok fogták el az otthonában.