Előfizetés

710 újabb koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, meghalt kilenc beteg

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.17. 09:29

Fotó: Komka Péter / MTI
328 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 21-en vannak lélegeztetőgépen.
710 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 15170 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma - közölte csütörtök reggel a kormányzati tájékoztatási oldal. Elhunyt kilenc krónikus beteg - közülük nyolcan 70 év felettiek-, így az elhunytak száma 663 főre emelkedett, 4227-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 10280 fő. Az aktív fertőzöttek 43%-a, az elhunytak 58%-a, a gyógyultak 42%-a budapesti. 328 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 21-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 28 920-an vannak, a mintavételek száma 580 072. Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (6500) és Pest megyében (2138) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Fejér (802), Győr-Moson-Sopron (556), Hajdú-Bihar (546) és Komárom-Esztergom megye (533). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Békés (103). 
Felhívják a figyelmet arra, hogy  az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány második hulláma zajlik Magyarországon, a vírus már közösségben terjed. A kormány szerdai ülésén a beutazási korlátozások fenntartásáról és újabb szigorításokról döntött. Kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. 23 óta után a szórakozóhelyeket be kell zárni - írják.  Azt kérik, hogy a közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. Az iskolákban októbertől a tanároknak és a diákoknak csak testhőmérséklet-mérés után lehet belépni. Az időseket is kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. 

Vasárnap ismét időközi választások lesznek országszerte

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.17. 08:23
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Lemondások, halálozások miatt tartanak több településen voksolást, és van, ahol most pótolják a járvány miatt tavasszal elmaradtakat is.
Hat településen tartanak szeptember 20-án vasárnap időközi önkormányzati választásokat. A helyi választási irodák jelezték, járványügyi szempontokból is felkészültek: a szavazóhelyiségekben kézfertőtlenítő lesz, a szavazatszámláló bizottságok tagjai maszkot viselnek. Ugyanerre és sorban állás esetén a 1,5 méteres távolság betartására, továbbá saját toll használatára kérik a választópolgárokat.    A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szendrőben polgármestert választanak, mert a kisvárost eddig vezető független Dolányi János lemondott posztjáról. A választást eredetileg májusban tartották volna, de a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetben a voksolás elmaradt. Most vasárnap hét független jelölt indul a tisztségért. A szintén Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vattán polgármestert és négytagú képviselő-testületet választanak, miután a képviselő-testület júniusban feloszlatta magát. Ezt azzal indokolták, hogy a tavaly októberi önkormányzati választás előtt Korán István Attila polgármester-jelölt elhunyt, az egyedüli jelölt, Vas Béla nem lépett vissza, így elmaradt a „verseny”.  Az új választáson öt független jelölt pályázik a polgármesteri posztra, a négy képviselői helyért pedig 18-an indulnak. A Bács-Kiskun megyei Izsákon szintén polgármester választanak vasárnap, miután a település októberben megválasztott vezetője, Kutas Tibor (független) júniusban lemondott. Az időközi választás érdekessége – amint azt a Népszava is megírta –, hogy azon kormánypárti jelöltként újra indul Mondok József korábbi polgármester, aki ellen a helyi vadászház beruházása miatt jelenleg is büntetőper zajlik, költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt. Ellenfele lesz egy független jelölt is.   Ugyancsak Bács-Kiskun megyében, Kalocsa 7. számú önkormányzati egyéni választókerületében is időközi választás lesz. Az eddigi kormánypárti képviselő, Jánosi György márciusban lemondott. A pozícióért most négyen indulnak. 
A Pest megyei Ráckevén is helyi időközi képviselőválasztás lesz az 5. és a 6. számú önkormányzati egyéni választókerületben lemondás, illetve halálozás miatt. Előbbi helyen egy civil szervezet, utóbbiban pedig a kormánypártok adták a képviselőt. A veszélyhelyzet miatt májusról elhalasztott időközi voksoláson mindkét választókerületben hat-hat jelölt indul. A Hajdú-Bihar megyei Hajdúnánáson szintén önkormányzati képviselőt választanak, mert az 5. számú választókerület tavaly októberben egy civil szervezet színeiben megválasztott képviselője, Éles András júniusban meghalt. Helyéért most négyen versengenek.

Nemzetiségi választások: több településen nem akadt jelölt

Vasárnap két időközi települési nemzetiségi választást is tartanak: a Békés megyei Pusztaföldváron és a Baranya megyei Hetvehelyen roma képviselőket választanak. A szükséges számú jelöltek hiányában azonban elmarad a települési nemzetiségi választás Pest megyében Isaszegen és Bugyiban, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Szabolcsbákán és Tiszamogyoróson, Hajdú-Bihar megyében Biharnagybajomban és Tolna megyében Iregszemcsén.

Orbánék 2,5 milliárd forintból építenek lélegeztetőgép raktárbázist

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.17. 08:18
Illusztráció
Fotó: kormany.hu/Árvai Károly / MTI
A raktárban nem csak a magyar kormány által beszerzett több ezer lélegeztetőgépet tárolnák, hanem uniós központi bázis lenne.
November 30-ig 2,5 milliárd forintot szán a kormány egy lélegeztetőgép-készlet magyarországi raktárbázisának kialakítására - vette észre az mfor.hu. A kormány már júniusban bejelentette, hogy támogatja: európai uniós forrásból beszerzett lélegeztetőgép-készletnek legyen raktárbázisa Magyarországon. A legújabb Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat pedig már arról is rendelkezik, hogy ez egyelőre mennyibe fog kerülni.
A Kormány egyetért a COVID-19 világjárvánnyal összefüggő lélegeztetőgép-készlet magyarországi raktárbázisának rescEU pályázat keretében történő kialakításával kapcsolatos önrész finanszírozásával és a költségek részbeni megelőlegezésével

- szól a kormányhatározat.

A belügyi tárcának lesznek kiadásai a lélegeztetőgép-készlet raktárbázisával kapcsolatban, konkrétan az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak. A pénzügyminiszternek gondoskodnia kell november 30-ig:
  • a beruházást terhelő általános forgalmi adó fedezetéül 1,4 milliárd forint biztosításáról
  • a beruházáshoz kapcsolódó előfinanszírozás fedezetéül 1,1 milliárd forint biztosításáról
Ez összesen 2,5 milliárd forint. A raktárban nem csak a magyar kormány által beszerzett több ezer lélegeztetőgépet tárolnák, hanem uniós központi bázis lenne.