Előfizetés

Deutsch Tamás a közrádióban dicsérte az Európai Bizottság elnökét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.17. 12:35

Fotó: Laurie DIEFFEMBACQ / Európai Parlament
A Fidesz EP-képviselője szerint Ursula von der Leyen „liberális mainstream mantra” helyett kiegyensúlyozottan értékelte az unió helyzetét.
Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő úgy látja, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke sok kérdésben szakít azzal a gyakorlattal, amelyet Jean-Claude Juncker volt bizottsági elnök képviselt - írja az MTI. A képviselő csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt mondta, hogy Ursula von der Leyen szerdai, az unió helyzetét értékelő beszéde a "harcos, brüsszeli liberális, mainstream mantra helyett centralista és kiegyensúlyozottabb" volt. Nyilatkozata nem meglepő, hiszen Deutsch 2019 júliusában az elsők között gratulált von der Leyen EB-elnöki kinevezéséhez, és vélhetően a Fidesz képviselői is támogatták a képviselő asszony korábbi jelölését.

Méltat és szomorkodik

Azt viszont Deutsch szomorúnak nevezte, hogy az EB elnöke kizárólag nyugat-európai kérdésekkel, a nyugat-európai polgárokat érintő témákkal foglalkozott, "mintha elfeledkezett volna arról", hogy az Európai Unió 27 tagot számlál, és tagjai között "szép számban" vannak közép-, kelet- és dél-európai országok sajátos regionális problémákkal és azokra várt megoldásokkal. Deutsch, elmondása szerint az EB-elnök beszéde után javaslatot tett arra, hogy az unióra jellemző belső megosztottság felszámolásáért az EB és az EP szakítson azzal, hogy kettős mércét alkalmazva "politikai és ideológiai hidegháborút" folytat a tagállamok ellen. A fideszes képviselő itt a 7-es cikkely szerinti eljárásokra gondolhatott, amit a jogállami normák. köztük a kisebbségi jogok megsértése miatt indítottak el Magyarországgal és Lengyelországgal szemben. Ursula von der Leyen a fentiekkel kapcsolatban mindenesetre eléggé egyértelműen nyilatkozott szerdán:   határozott szavakkal ítélte el az LMBTI közösség elleni fellépéseket, a “melegmentes” zónák létrehozását Lengyelországban, és jelezte, hogy olyan jogszabályt fognak az asztalra tenni, amely a családi kapcsolatok kölcsönös elismerésére kötelezné a tagországokat. Kitért arra is, hogy az unió forrásait  meg fogják óvni "a csalások, az összeférhetetlenség és a korrupció ellen". Utóbbiban a magyar kormány is magára ismerhetett, hiszen az OLAF jelentése szerint Magyarországon  2015-2019 között a korrupciógyanús uniós forrásfelhasználás mértéke tízszerese  volt az EU-s átlagnak, ami a vizsgált időszakban 0,36 százalék volt. 

Azonnal vegyenek be három országot a schengeni övezetbe

A politikus Javasolta azt is, hogy valamennyi uniós állampolgár egyformán hozzáférhessen a szabad munkavállalás lehetőségéhez más tagországokban, hogy a kelet- és közép-európai kis- és közepes vállalkozásokat ne érje versenyhátrány, valamint hogy azonnal szülessen döntés Románia, Bulgária és Horvátország schengeni csatlakozásáról - mondta. A képviselő Ursula von der Leyen klímavédelmi bejelentéseivel kapcsolatban arról beszélt: ő is támogatja, hogy a célkitűzések ambiciózusak legyenek, de ezek mellett világméretű közös lépésekre kell elszánnia magát az EU-nak, a világ üvegházhatású gázkibocsátásának ugyanis csak 9 százaléka kapcsolódik az Európai Unióhoz, a 91 százalék, amely a globális problémák okozza, EU-n kívüli. 

Kamupártok aktivistái ellen emelt vádat a Fővárosi Főügyészség

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.09.17. 12:26

Fotó: Népszava
A két nő valahogy hozzájutott a 2014-es választások ajánlóíveinek adataihoz, és nagyüzemi másolásba fogtak az ügyészség szerint.
Választás rendje elleni bűntett miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség két nő ellen, akik három – az Országgyűlésen kívüli – párt jelöltjeit segítették törvénytelen módon.
A vádirat szerint egy negyvenhét éves nő ismeretlen körülmények között hozzájutott a 2014. évi országgyűlési választás jelentős számú ajánlóívének másolatához. Az asszony bérelt egy irodát a IX. kerületben és egy harminckilenc éves nő segítségével megszervezte, hogy futárok és másolók az ajánlóívek másolatáról a választópolgárok adatait a 2018. évi országgyűlési választás ajánlóíveire másolják és azokat leadják. A cél az volt, hogy három – akkor és most is – Parlamenten kívüli párt országgyűlési képviselőjelöltjei a hozzájussanak szükséges ajánláshoz, a hamisítás segítségével pedig három országgyűlési képviselőjelöltet is nyilvántartásba vettek.
A két nő mint felbujtó ellen a Fővárosi Főügyészség három rendbeli választás rendje elleni bűntett és hat rendbeli hamis magánokirat-felhasználásának vétsége miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre. A Fővárosi Főügyészség indítványozta, hogy a bíróság ítélje a vádlottakat végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetésre. A Népszava információi szerint két, úgynevezett kamupártról, az ajánlásokat az állami támogatás begyűjtése érdekében létrehozott szervezetről van szó. Aktivistáikat pedig már 2018 márciusában elfogták a rendőrök – az azóta már megszűnt Zoom.hu részletesen be is számolt a ferencvárosi rajtaütésről, melynek során 36 embert értek tetten, buzgó adatmásolás közben.
Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) korábbi elnöke a 2018-as szavazólapokkal
Fotó: Népszava

Kásler: véglegesen elérhető marad a telefonos gyógyszerfelírás

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.17. 12:11

Fotó: Népszava
A miniszter szerdán írta alá az erről szóló rendeletet.
Véglegesen elérhető marad a telefonon keresztüli gyógyszerfelírás lehetősége - közölte az emberi erőforrások minisztere csütörtöki Facebook-bejegyzésében. Kásler Miklós szerdán írta alá az erről szóló rendeletet, amelynek értelmében megtartják a "rendkívül sikeres és népszerű" gyakorlatot a továbbiakban is. Mint írta, a telefonon keresztül történő gyógyszerfelírás (telemedicina) sok százezer embernek nyújt kényelmes és biztonságos lehetőséget. Egyúttal arra biztatta az elsősorban a járványügyi szempontból veszélyeztetetteket, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel a jövőben is, ezzel tovább csökkentve megfertőződésük esélyét. A vírussal szemben ugyanis minden lehetséges módon védekeznünk kell, az ország működésének megőrzése mellett - tette hozzá a miniszter.
Június közepén írtunk arról, hogy az Országgyűlés döntése értelmében a veszélyhelyzet megszűnését követően is - időkorlát nélkül - megmarad az e-receptek egyszerűsített kiváltási módja, amelyhez a beteg taj-számának megadása mellett a kiváltó személyazonosságának hitelt érdemlő igazolására van szükség. Az akkor elfogadott szabályozás a veszélyhelyzet megszűnését követő 90 napig volt érvényben, azonban felhatalmazó rendelkezés biztosította a kormánynak annak lehetőségét, hogy szükség szerint rendeletben szabályozza a telemedicinális ellátások feltételeit.