Előfizetés

Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége építi fel a felcsúti iskolát, amelyet Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége tervezett

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.17. 17:32

Fotó: Google Street View
A Fejér-B.Á.L. Zrt. nettó 4,5 milliárd forintért vállalta a munkát.
A Fejér-B.Á.L. Zrt. tulajdonában lévő Fejér Tervező és Mérnökiroda Kft. megtervezte, most a Fejér-B.Á.L. Zrt. kivitelezi a felcsúti Endresz György Általános Iskola újjáépítését. Mindkét cég Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos gyerekeinek tulajdonában van – írja az Átlátszó. Június végi határidővel, nyílt eljáráson kereste a felcsúti iskola kivitelezőjét a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK). Az ekr.gov-ra feltöltött dokumentumok szerint július végén hirdettek győztest a közbeszerzésen, de a kivitelezői szerződést még nem írták alá. A tenderre három cég pályázott: 
  • a FK-RASZTER Építő Zrt.,
  • az Építő-és épületkarbantartó (Épkar) Zrt.,
  • valamint a FEJÉR-B.Á.L. Építő és Szolgáltató Zrt.
Bár mindhárom cég érvényes ajánlatot adott, a FEJÉR-B.Á.L. lett a befutó a legkedvezőbb árajánlattal. A felcsúti cég nettó 4,5 milliárd forintért vállalta a munkát, alvállalkozóként bevonva az Építő Munkaerő Kft.-t, valamint az ÉLŐ-ENERGIA Kft.-t. A felcsúti beruházással egy teljes mértékben akadálymentes, többszintes, 16 tantermes általános iskola épül kiszolgálóhelyiségekkel együtt. A Homlok-Mészáros Ágnes, Mészáros Beatrix és ifj. Mészáros Lőrinc által tulajdonolt FEJÉR-B.Á.L. Zrt. már több közbeszerzést is elnyert: ők építhettek például hatmilliárdért iskolát Biatorbágyon, a Bács-Kiskun megyei Izsákon és a Pest megyei Dunakeszin 3-3 milliárd forintért a West Hungária Bau Kft.-vel. A 2015 júniusában létrehozott FEJÉR-B.Á.L. Zrt. már az alapítás évében nettó 1,1 milliárd forint árbevételt ért el, majd ezt egy év alatt megháromszorozta. A cég árbevétele 2016-ban nettó 3,2 milliárd forintra, 2017-ben 10 milliárdra, majd 2018-ban 22,8 milliárdra ugrott. Tavaly 17 milliárdos éves forgalmat bonyolítottak, amiből 1,5 milliárd forint lett az adózott eredményük.   

Több mint kilencven százalékkal csökkent az utasforgalom Ferihegyen

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.17. 15:22

Fotó: Besenyei Gergely / AFP
Októberben is 80-90 százalék közötti visszaesésre lehet számítani.
Több mint kilencven százalékkal csökkent az utasforgalom szeptember első két hetében a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren augusztushoz képest, az áruforgalomban viszont alig tapasztalható visszaesés. A repülőteret üzemeltető Budapest Airport csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint augusztusban közel 400 ezer utas fordult meg a terminálokon. Szeptember egészére vetítve a Budapest Airport 90 százalék feletti visszaesést vár 2019 azonos időszakához viszonyítva. Több légitársaság már jelezte, hogy a kereslet hirtelen visszaesése miatt a következő hónapban is kevesebb járatot indít, így októberben is 80-90 százalék közötti forgalomvisszaesésre lehet számítani. A Budapest Airport korábban már lezárta a 2-es terminál több utasforgalmi területét, mostantól pedig a Holiday Lite parkoló sem használható. Az áruszállításban ugyanakkor alig látszik visszaesés: a január-augusztusi időszakban 84 500 tonna árut kezeltek Ferihegyen, ez alig 3 százalékos csökkenést jelent az előző évihez képest. A forgalom összetétele azonban megváltozott, a hosszútávú járatokkal együtt az alsófedélzeti légiáruszállító kapacitás is eltűnt, elsősorban a dedikált áruszállító járatok szolgálják ki a piaci igényeket: számuk 17 százalékkal nőtt az év első nyolc hónapjában.

Brüsszeli pecsét nélkül is megkaphatják októberben a postások a kiharcolt béremelésüket

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.17. 14:49

Fotó: Népszava
Az állami szolgáltató betartja a júliusi postástüntetés után kötött megállapodást, miközben a kormány még tárgyal erről Brüsszelben.
A szakszervezetekkel kötött bérmegállapodás értelmében a Magyar Posta Zrt. kifizeti a május 1-től visszamenőlegesen érvényes megemelt béreket, amelyet a szeptemberi bérek utalásakor, október elején kapnak először meg a munkatársak – közölte az állami vállalat az mfor.hu kérdésére.  A portál arra kérdezett rá a Magyar Postánál, hogy az Európai Bizottság engedélyezte-e, hogy a magyar kormány extra forrást biztosítson októbertől a bérfejlesztéshez. A társaság elismerte, hogy még tartanak a tárgyalások Brüsszel és a magyar kormány között. A portál kiemeli: értelmezésük szerint a brüsszeli tárgyalások eredményétől függetlenül, engedéllyel vagy engedély nélkül, de a magyar állam előbb vagy utóbb ad plusz pénzt a koronavírus-járvány miatt a korábbinál is rosszabb helyzetbe sodródott állami cégnek, amely most saját költségvetéséből állja a béremelést. Az állami cég és a szakszervezetek július közepén feszültek egymásnak, mert a vezetőség kijelentette, hogy nem tudnak általános bérfejlesztést végrehajtani, mivel veszteségesek. Ehelyett egyszeri kifizetést ajánlottak. A kormány pedig többször is hangsúlyozta, uniós irányelv korlátozza, hogy állami támogatással rendezzék a postai dolgozók bérét. A postás szakszervezetek július 18-i tüntetéséről a Népszava is beszámolt, s a tiltakozást követően a kormány és a Magyar Posta „hirtelen mégis talált pénzt” a béremelésre.  Az általános bérfejlesztést és az éves teljesítmény elismerést is figyelembe véve több mint 14 ezer munkavállaló részesülhet legalább 10 százalékos bérfejlesztésben.