Előfizetés

Beszakadhat a tesztelési piac

Danó Anna
Publikálás dátuma
2020.09.18. 06:00

Fotó: Varga György / AFP
A szakember becslése szerint a magánszolgáltatók napi 3500-4000 tesztet végeznek, ez a kapacitás pedig eltűnhet: a miniszterelnök által megnevezett összeg ugyanis csak a laborköltséget fedezi.
A megszabott hatósági ár miatt beszakadhat a hazai vírustesztelési piac – mondta Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász lapunk érdeklődésére arról, hogy a kormányfő szerdai bejelentése szerint 19 500 forintban határozták meg a vizsgálatok maximált árát. A szakember becslése szerint a magánszolgáltatók napi 3500-4000 tesztet végeznek, ez a kapacitás pedig eltűnhet: a miniszterelnök által megnevezett összeg ugyanis csak a laborköltséget fedezi. Így akkor maradhat meg szolgáltatási kapacitás, ha a laborok jelentősen csökkentik az áraikat – sok magánrendelőben csak a mintát veszik le, annak vizsgálatát egy külön, speciális labor végzi el. Megoldás lehet az is, ha az egészségügyi magánszolgáltatók lehetőséget kapnak arra, hogy a teszt árára különféle szolgáltatási felárat, például mintavételi vagy szállítási díjakat számolhassanak fel. Ha azonban ezek a korrekciók elmaradnak, akkor a szolgáltatás szűkülni fog. Erre máris van példa: a piacon van egy szereplő, amely 15900 forintért kínálja a koronavírus laboratóriumi PCR tesztjét, ám ez az ár csupán a mintavevő eszközt, a futárral való kiszállítást és a laborvizsgálatot tartalmazza. A mintát a páciensnek magának kell levennie a saját orrából. Ez azért kockázatos, mert a mintavétel az achilles sarka a tesztnek, ha abban hibázik valaki, az eredmény könnyen lehet „fals negatív.” A lapunk által megkeresett szolgáltatók szerdán még nem kívántak reagálni, mint mondták, megvárják, hogy a döntésről megjelenjen a jogszabály. Egy, a piacot jól ismerő szakember szerint a jelenlegi tesztárakon a szolgáltatást szervezők 4-7 ezer forintot keresnek, a laboroknak pedig 2-3 ezer forintos árrése van. Ebből az is látszik, hogy a maximált árral a kicsik kiszorulnak a piacról. Ezen az áron csak azoknak éri meg vállalni a feladatot, akik maguk látják el a labormunkát és kellően nagy számú vizsgálatot végeznek. Megjegyezte: a tesztek árát a piacon maga az állam srófolta fel, amikor a járványügyi hatóság is 30500 forintra árazta a vírus diagnosztikáját. Ez hozhatta meg a magánrendelők kedvét, hogy beszálljanak a piacra. Volt ugyanakkor olyan laborszolgáltató is, amely lapunknak arról beszélt, hogy számára elfogadható ár a 19500 forint. Annyi már most biztosnak látszik, hogy a hatósági ártól több nem, csak kevesebb teszt lehet, holott a szakemberek szinte egyhangúan még több és térítésmentes tesztelést szorgalmaznak. A napi riasztó adatokból is ez következik. Csütörtökön 711 új esetet regisztráltak. Mintegy 328 embert ápolnak kórházban, közülük 21-en vannak lélegeztető gépen, és szerdán kilencen meghaltak. Június óta nem volt ennyi halott egy nap. Az adatok kezdik igazolni a szakemberek előrejelzését: bár egyelőre a megbetegedettek legtöbbje fiatal, a vírus mind inkább eléri az idősebbeket, ami a halálozási adatokban is látszódik majd.

Raktárban erősek

Lélegeztetőgépek számára épít raktárbázist a magyar kormány, a beruházásra november 30-ig 2,5 milliárd forintot különítenek el – szúrta ki a vonatkozó kormányhatározatot az Mfor.hu. A határozat leszögezi: „a kormány egyetért a COVID-19 világjárvánnyal összefüggő lélegeztetőgép-készlet magyarországi raktárbázisának rescEU pályázat keretében történő kialakításával kapcsolatos önrész finanszírozásával és a költségek részbeni megelőlegezésével”. Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára közölte: a raktárban az Európai Unió által Magyarország közreműködésével vett lélegeztetőgépeket tárolják majd. A beruházást az EU finanszírozza, a készletet pedig rescEU néven felállított elosztási mechanizmust létrehozó Európai Bizottság kezeli majd. (M. L. F.)

Nem fizet az állam Iványiéknak, de a tartozást azért behajtaná

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2020.09.17. 20:45

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezető lelkésze lapunknak elmondta, hogy a MÁV-telepi iskolájukból a Nemzeti Közművek emberei már elvitték a gázórát, és most ugyanezt akarták tenni a Dankó utcában is.
A józsefvárosi Dankó utca látszólag a szokásos képét mutatta csütörtök kora este: hajléktalanok várták, hogy az Oltalom Karitatív Egyesület fenntartásában lévő szállás kinyissa kapuit. Viccelődtek egymással, sejtelmük sem volt, hogy veszélybe került az őket befogadó intézmény működése. „Szerencsétlenek, nem tudom, mi lesz velük” – rázta a fejét a szomszédos Wesley János Lelkészképző Főiskola portása. Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezető lelkésze lapunknak elmondta, hogy a MÁV-telepi iskolájukból a Nemzeti Közművek emberei már elvitték a gázórát, és most ugyanezt akarták tenni a Dankó utcában is. „Nem engedtük nekik. Erre azzal kezdtek fenyegetőzni, hogy visszajönnek éjszaka” – idézte fel a történteket a lelkész.
Iványi Gábor közlése szerint a „közművesek” azt is kilátásba helyezték, hogy amennyiben nem tudnak bejutni, akkor az utcán feltörik az aszfaltot, lekapcsolják a gázt, a munka költségeit pedig „kifizettetik velünk”. Így az egyház központja, a főiskola, valamint az egyesület hajléktalanokat ellátó intézményei – közöttük kórház, óvoda – gázszolgáltatás nélkül marad.
Iványi Gábor elismerte, hogy valóban jelentős tartozásokat halmoztak fel, de – hangsúlyozta – ez kizárólag annak a következménye, hogy vallási közösségét az állam jogsértően megfosztotta egyházi rangjától és az ezzel járó forrásoktól. „Milliárdokkal tartozik nekünk az állam. Sokkal több pénzzel, mint amennyivel mi neki” – jelentette ki Iványi Gábor, aki közleményt is kiadott: „Legutóbb a vírusveszélyre hivatkozva, arcpirító módon csökkentették tovább a legszegényebb gyerekek javára működtetett iskoláink kiegészítő támogatását, most pedig elzárják a gázcsapot, esetleg kikapcsolják az áramot vagy a vizet, hogy térdre kényszerítsenek minket”. Iványi Gáborék riadóláncot szerveztek arra az esetre, ha a közművek emberei valóban megjelennek a Dankó utcában.

Kissé lehűl az idő hétvégére, de így is sok lesz a napsütés

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.17. 20:05
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Pénteken néhol szél és eső várható.
Pénteken hajnalban keleten csökken a felhőzet, de a nyugati és a középső megyékben még több lesz a felhő, és ott néhol zápor, eleinte zivatar is lehet – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében. Az északi, északkeleti szél a nyugati és keleti megyékben több helyen erős, a Bodrogközben néhol viharos lesz. A hőmérséklet hajnalban általában 9 és 15 fok között valószínű. Napközben a középső és nyugati tájakon is csökken a felhőzet, a déli óráktól mindenütt sok napsütésre számíthatunk. Az északi, északkeleti szél a Dunántúlon és a keleti területeken többfelé megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 25 fok között alakul.  Szombaton túlnyomóan napos időre számíthatunk fátyolfelhőkkel, csapadék nem lesz. Helyenként megélénkül a keleti, északkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 11, a legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 25 fok között várható.  Vasárnap többnyire gyengén felhős, napos idő várható, csapadék nem lesz. Helyenként megélénkül a délkeleti, keleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 27 fok között valószínű.