Orbán Viktor;lélegeztetőgép;szakemberhiány;koronavírus;Országos Korányi Pulmonológiai Intézet;

Orbánt saját videójában szembesítették azzal, hogy nincs elég szakember a lélegeztetőgépekhez

A miniszterelnök kellemetlen ténnyel szembesült, gyorsan jelezte is, hogy nem erre kíváncsi.

Folytatja márciusban megkezdett kórházi vendégszerepléseit Orbán Viktor: pénteken hajnalban egyenesen Cinege úti otthonából indult el, hogy felkeresse az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetet.

A kórházról a Népszava csütörtökön írta meg, hogy feszül a rendszer, a „lélegeztető kapacitás” betelt, kevés a szakember – úgy tűnik, a miniszterelnök ezt szerette volna ellenőrizni.

Miniszterelnöki interjú, 22 óra ügyelet után

Orbán maszkos testőrével és egy katonával indult a Korányiba – ők végig arctalan szereplői maradtak a videónak – miközben úgy kérdezősködött, mintha nem ismerné az úti célt. Hőmérős ellenőrzésük után a kórház covid-részlegére hajtottak, ahol a miniszterelnök egy ügyeletes orvossal beszélt.

A videóban be sem mutatott orvos elmondta, csütörtök reggel nyolckor kezdte a munkát – és mivel karórája hat órát mutatott – már 22 órája ügyeletben lehetett az interjú idején. Orbán kérdésére elmondta, hogy „negyven körüli” koronavírusos beteget kezelnek, és még 12 szabad helyük van.

Orbán jelezte, mit szeretne hallani

„És lélegeztetőgép? Van-e elég?”- kérdezett rá a miniszterelnök, ám az utána jövő válassszal már kevésbé lehetett elégedett. 

„Hát, úgy tudom, hogy azzal nem is volt probléma, inkább az a baj, hogy kell hozzá technikus”

– válaszolta tűnődve az orvos, mire Orbán Viktor azonnal közbevágott:

„Nem volt vele probléma, csak az a kérdés, hogy most van-e. A múltban nem volt, tavasszal”

- aztán elégedetten nyugtázta, hogy gép van elég, a használatukhoz nélkülözhetetlen kezelők hiányára nem kérdezett vissza.

A beszélgetés során az is kiderült, hogy a Korányi orvosa a jelenleginél sokkal több fertőzöttre számít (az elmúlt egy napban 941 új koronavírusos esetet regisztráltak), mert az emberek már nem tartják úgy be a szabályokat, mint tavasszal, a járvány visszafogásához pedig szerinte szigorúbb korlátozásokra lenne szükség. Orbán Viktor már erre a beszélgetést idézte fel a közrádióban, ahol a közeljövőben ezernél is több napi megbetegedést jósolt.