Előfizetés

További korlátozásokat vezetett be az osztrák kormány

Földvári Zsuzsa (Bécs)
Publikálás dátuma
2020.09.18. 17:59

Fotó: GEORG HOCHMUTH / AFP
A hétfőtől életbe lépő rendszabályok elsősorban a vendéglátóipari ágazatot sújtják.
Ausztriában egyre több tesztet végeznek el – csütörtökről péntekre például több, mint 15 ezret. Ezzel is összefüggően egyre több a felismert koronavírusos fertőzött, számuk 24 óra alatt meghaladta a 800 főt. Rudolf Anschober egészségügyi miniszter a következő két hétben naponta 650-1500 fertőzöttel számol. Az ijesztő kilátások, s az, hogy Németország rendkívül kockázatosnak minősítette az országot és Bécset, újabb korlátozások bevezetésére késztette az osztrák kormányt. A hétfőtől életbe lépő rendszabályok elsősorban a vendéglátóipari ágazatot sújtják: éttermekben kizárólag asztalnál lehet étkezni, s egy asztalnál legfeljebb tíz vendég foglalhat helyet, beleértve a gyerekeket is. Maszkot csak az étkezés alatt nem kötelező a vendégeknek viselni, de a vendéglői mozgás során már igen. A tízfős határ esküvőkön és beltéri partikon is érvényes – ezzel a báli szezonnak is búcsút lehet mondani. Szabadban a legmagasabb létszám száz fő. Lakáson belül a tízfős maximum csak ajánlás – ennyit tesz lehetővé az osztrák alkotmány. A megadott létszámtól csak temetéseken, vallási rendezvényeken illetve tüntetéseken szabad eltérni. A szigorítás az éjszakai klubokra, bárokra is kiterjed, a záróra legkésőbb éjjel egy óra. A forgalmi adó 5 százalékos csökkentésére vonatkozó rendeletet viszont a jövő év végéig meghosszabbítják. A bécsi önkormányzat október 1-től 50 ezer euró támogatással segíti valamennyi bécsi szállodát. Az október 11-én önkormányzati választást tartó fővárosban, de a néppárti-zöld kormány köreiben is azon fáradoznak, hogy ne kelljen elrendelni teljes, a gazdaságot megbénító karantént. Bécsben szeptember eleje óta átlagosan napi 4410 koronatesztet végeznek, de a hét első napjain, amikor a hétvégi szünet után tömegesebb a tesztelés, 6000 vizsgálatra is sor került már naponta. A bécsi vizsgálatok 95 százalékát magánlaboratóriumokban végzik, a hatóság által előírt tesztelés ingyenes, a laboratóriumok az államtól 85 eurós kompenzációt kapnak. Az iskolák esetében az „önellátás” a cél, az iskolaorvosok az oktatási miniszter szerint két óra alatt 60 tesztet el tudnak végezni, s az eredmény már másnap rendelkezésre áll. Az osztrák lapok elejére került a hír, hogy koronavírus okozta tüdőgyulladással öt napja kórházban fekszik az osztrák állampolgársággal is rendelkező világhírű operaénekesnő Anna Netrebko.

Belarusz rendőrőrs előtt gyújtotta fel magát egy férfi

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.18. 16:59

Fotó: TUT.BY
Az első információk szerint túlélte a történteket.
Felgyújtotta magát egy férfi pénteken a fehéroroszországi Szmaljavicsi város egyik rendőrőrse előtt - írja a fehérorosz belügyminisztérium közlésére hivatkozva az MTI. Az állami hírügynökség a tárca tájékoztatása alapján azt írja, a férfit súlyos égési sérülésekkel kórházba szállították. A minisztérium által közzétett felvételen látható volt, hogy az egyik rendőr poroltóval próbálta eloltani a fájdalomtól földön fetrengő, lángoló férfit. A hatóságok szerint a férfi mentális problémákkal küszködött. A fehérorosz nyomozó bizottság időközben közölte: a 36 éves elkövető pszichiátriai kezelés alatt állt, és öngyilkos hajlamai vannak. Már korábban is megpróbált önkezűleg véget vetni életének, de ezt sikerült megakadályozni. A hatóságok hozzátették, hogy a férfi több alkalommal is feltűnt iszákosság miatt.  
A TASZSZ ugyanakkor az Onliner független hírportálra hivatkozva arról számolt be, hogy úgy tűnt, mintha a férfi a hatósági erőszak ellen akart volna ilyen módon tiltakozni.

Az orosz hírügynökség mindemellett megjegyzi, hogy a férfi nem hangoztatott semmit, amiből következtetni lehetett volna tettének indítékára, amit így továbbra is homály fed. A történtek helyszínét lezárták, a nyomozó bizottság emberei vizsgálatot indítottak.  Korábban a Népszava is beszámolt arról a hírről, amely szerint fehérorosz jogvédők ötszáznál több bizonyítékot gyűjtöttek össze az országban elkövetett kínzások áldozatairól – számolt be pénteken a Vjaszna jogvédő szervezet. Jelenleg a bizonyítékok rendszerezése és azok alapján egy jelentés elkészítésén dolgoznak. A Vjaszna adatai szerint a nyomozó szervekhez 1200 feljelentés érkezett olyan sérültektől, akikre erkölcsi és lélektani nyomást gyakoroltak. A nyomozó hatóságok egyelőre egyetlen esetben sem kezdeményeztek eljárást.

Bizonyítékok százaival támasztják alá a fehérorosz hatóságok kínzásait az áldozatok

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.18. 16:30

Fotó: SERGEI GAPON / AFP
Fényképek és videók vannak arról, hogy az egyenruhások az ellenzéki tüntetőket őrizetbevételkor, szállításkor és a rendőrségen is bántalmazták.
Fehérorosz jogvédők ötszáznál több bizonyítékot gyűjtöttek össze az országban elkövetett kínzások áldozatairól – számolt be pénteken a Vjaszna jogvédő szervezet. Jelenleg a bizonyítékok rendszerezése és azok alapján egy jelentés elkészítésén dolgoznak.
A Vjaszna adatai szerint a nyomozó szervekhez 1200 feljelentés érkezett olyan sérültektől, akikre erkölcsi és lélektani nyomást gyakoroltak. A nyomozó hatóságok egyelőre egyetlen esetben sem kezdeményeztek eljárást.

Mint ismertették, számos városban a békés tüntetőkre belügyi különleges alakulatok (OMON) emberei támadtak, aránytalan mértékben használtak rendőri eszközöket és fegyvereket az állampolgárok őrizetbevételekor, a rabszállító járművekben, a rendőrsökön és fogdákban bántalmazták a tüntetőket. 
Az augusztus 9-i fehéroroszországi elnökválasztás napján 180 újságírót vettek őrizetbe, közülük 21-et letartóztattak. A jogvédő központ nem kevesebb mint 40 olyan esetet rögzített, amikor külföldi sajtóorgánumoknak dolgozó újságírókat vettek őrizetbe.

A jogvédők csupán az augusztus 12-től 20-ig tartó időszakban a kínzások és durva bánásmód néhány száz kárvallottjától szereztek bizonyítékokat, amelyeket fényképekkel és videofelvételekkel támasztanak alá. Több mint száz sérült nyilatkozatát rögzítették. Korábban a fehérorosz jogvédők a 47 egykori őrizetbe vett ember érdekében fordultak az ENSZ kínzás elleni bizottságához a kegyetlen és megalázó bánásmód miatt.

Szerveződik az ellenzék, célba talált az EP-határozat

Fehéroroszországban pénteken Zsodino településen kiszabadult a nyomozati fogságból Szjarhej Dilevszki, az ellenzéki Koordinációs Tanács elnökségének tagja, aki egyben a Minszki Traktorgyár(MTZ) sztrájkbizottságának elnöke. A hírt pénteken megerősítette Viktar Babarika volt ellenzéki elnökjelölt stábjának sajtószolgálata. Közben a Koordinációs Tanács oltalmazására szólította fel pénteken a fehérorosz állampolgárokat Paval Latuska a testület elnökségi tagja egy videofelvételen. A külföldön tartózkodó Latuska felhívásában maximális támogatást kért testületének. Felhívta a figyelmet arra, hogy minél több ember támogatja a tanácsot, annál nehezebbé válik az államnak megkerülni. Ugyanezen a felvételen Szvjatlana Cihanouszkaja Litvániába távozott volt ellenzéki elnökjelölt újból arra szólította a hatalmon lévőket, hogy folytassanak párbeszédet az ellenzékkel.  Mint mondta, súlyos politikai válságban van az ország, az egyetlen kiutat a párbeszéd jelenti – tette hozzá. Andrej Szavinih, a fehérorosz parlament nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó bizottságának elnöke politikai önhittségnek nevezte pénteken azt a határozatot, amelyet az Európai Parlament (EP) előző nap hozott Fehéroroszországgal kapcsolatban.  Az EP csütörtöki határozatában elítélte a fehérorosz hatóságokat, és támogatásáról biztosította az ellenzéket, valamint a képviselők szankciók bevezetését sürgették Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel, állami erőszakszervezetével, illetve a fehérorosz hatóságoknak támogatást nyújtó Oroszországgal szemben.