Előfizetés

Csekkolja szerencséjét: itt vannak az ötös lottó nyerőszámai

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.19. 19:46

Fotó: Shutterstock
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 38. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 5 (öt) 24 (huszonnégy) 28 (huszonnyolc) 34 (harmincnégy) 58 (ötvennyolc) Nyeremények: 5 találatos szelvény nem volt; 4 találatos szelvény 53 darab, nyereményük egyenként 959.100 forint; 3 találatos szelvény 3614 darab, nyereményük egyenként 15.290 forint; 2 találatos szelvény 90.478 darab, nyereményük egyenként 1590 forint. Joker: 343478

Hatalmas, légcsavaros katonai szállítógépeket vehet Magyarország, megint csak német biznisz

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.19. 18:57
Airbus A400M Atlas
Fotó: Nicolas Economou / Nicolas Economou/NurPhoto
Elsőként csatlakoztunk a nemzetközi katonai légszállítási projekthez.
Magyarország az első ország, amely csatlakozott a német Luftwaffe Multinational Air Transport Unit (MNAU) programjához – írja az Index a német fegyveres erők honlapja alapján. A 2017-ben Németország által megrendelt 40 darab A400M légcsavaros katonai szállítógéppel kapcsolatban a német szövetségi védelmi minisztérium javaslatot tett egy nemzetközi légi szállító alakulat (MNAU) felállítására. 
– A megvalósító csoport felállításával létrejöttek az első tényleges pozíciók az MNAU wunstorfi bázisán, amely lépés egy újabb mérföldkő a többnemzeti, katonai légszállítási projekt megvalósításában. A Magyar Légierő első tisztjeinek integrálásával megkezdődött az együttműködése magyar partnereinkkel

– mondta a légi szállító egység felállításának az alkalmából Ingo Gerhartz altábornagy, a Luftwaffe ellenőre.

A lechfeldi repülőtéren hamarosan újabb tíz A400M repülőgép áll az alakulat szolgálatába. Az MNAU tagországainak lehetővé válik, hogy összehangolják repülési tevékenységüket és a légi szállítási igényeiket, és költségeket és erőforrásokat is megtakarítanak a környezet fokozottabb védelme mellett. Előfordulhat, hogy a magyar rakományokat német pilóták szállítják és fordítva, emellett a partnerállamok számára lehetőség nyílik saját felségjelzésű gépeik használatára is az alakulaton belül. Az Index megegyezte, hogy mindez felveti, hogy Magyarország A400 szállítógépeket vásárolhat a jövőben. A magyar állam az elmúlt években komoly hadászati beruházásokba fogott. A kormány 2018 decemberében például összesen 44 Leopard 2A7+ nehéz harckocsit és 24 Panzerhaubitze 2000 (Pzh 2000) önjáró löveget vásárolt a német Krauss-Maffei Wegmann cégtől. Idén szeptemberben pedig a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos, Maróth Gáspár titkársága közölte, hogy több mint kétmilliárd euróból összesen 218 darab Lnyx-KF41 gyalogsági harcjárművet szerez be a Magyar Honvédség.

Jakab Ferenc: Ezt a járványt normál intézkedésekkel nem lehet megállítani

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.19. 18:23

Fotó: SILVIO AVILA / AFP
A virológus elmondása szerint nagy ütemben zajlanak a világon a vakcina kutatások, és nyolc már az utolsó fázisban van.
Jakab Ferenc nagyon reméli, hogy minél hamarabb lesz vakcina, mivel az eddig trendek azt mutatják, hogy ezt a járványt normál intézkedésekkel nem lehet megállítani. A virológus az ATV Spirit Show műsorában azt mondta, hogy a vakcina lesz az a megoldás, ami hosszú távon megszabadít minket a vírustól. Jakab Ferenc megjegyezte, hogy nagy ütemben zajlanak a vakcina kutatások, körülbelül 100-130 vakcina fejlesztési projekt van szerte a világon. 
Ezek közül 30 van a klinikai vizsgálata fázisok valamelyikében, és 8 ért a legutolsó fázisba.

Úgy véli, ezek nagyon ígéretesek. Ide tartozik az oxfordi egyetem projektje, amiről korábban lehetett hallani, hogy leállították, mert az 50 ezer önkéntes közül egy esetben egy relatíve súlyos mellékhatás lépett fel. Jakab Ferenc úgy tudja, már kiderült, hogy nem az oltás miatt alakult ki, a beteg jól van, és folytatják a kutatást. Elmondása szerint a harmadik fázis hónapokat, de akár éveket is igénybe vehet, mert több tízezer embert oltását kell kiértékelni. A virológus az angol vakcinát egy nagyon biztonságos, jó konstrukciónak tartja, és bízik benne, hogy a tesztelések is igazolni fogják ezt. 
Ez azt jelentené, hogy 2021 első felében megkezdődhetnének a tömeggyártások és a tömegoltások is.

Közölte, hogy az orosz vakcináról nincs sok tudományos információjuk, de nemrég megjelent egy kapcsolódó tanulmány egy tudományos lapban, ahol a klinikai vizsgálatok első és második fázisát ismertették. Harmadikról viszont ott sem volt szó, ami Jakab Ferenc szerint aggasztó, mivel a tömeges tesztelés kihagyásával engedélyeztették a vakcinát. Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter egyébként a héten Moszkvában bejelentette, hogy a Szputnyik V vakcinával beoltott önkénteseik 14 százalékánál – vagyis minden hetedik embernél – egy-másfél napig tartó gyengeség, láz vagy izomfájdalom jelentkezett. A tárcavezető a tüneteket előrelátható szövődménynek nevezte.