Előfizetés

Tiltakozás Pécsett: a testükkel írták ki, hogy FREE SZFE

Ungár Tamás
Publikálás dátuma
2020.09.19. 20:48

Fotó: Ungár Tamás / Népszava
Autonómiát követeltek az egyetemnek, amire Vidnyánszky Attila rátenyerelt.
Pécsett újra tüntettek a Színház- és Filmművészeti egyetemmel szolidaritást vállaló civilek a város központjában, a Széchenyi-téren. A szombat esti rendezvényen három vonós és egy fuvós alkalmi kvartettje népdalokat játszott, majd az egyik szervező felolvasta a Felelős Értelmiség Csoport nyílt levelét, ami az egyetemeknek autonómiát, az oktatóknak és a kutatóknak szabadságot követelt a magyar kormánytól. Ezután huszonöt demonstráló a FREE SZFE jelmondatot formálta ki földre fekve, betűként szolgáló testéből. Az üzenetet egy drónról lefotózták, és feltették az internetre. Tíz napja már tüntettek a színművészeti hallgatóival együtt érző pécsiek a színház előtt mintegy háromszázan, ezúttal azonban csak félszázan jöttek el a rendezvényre. A szombati akció viszont sokakat megállított, és őket kérdezve nem találkoztunk olyan pécsivel, aki ne értett volna egyet a demonstrálókkal. 

Volner János megalapította pártját, és el is nevezte magáról

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.19. 20:14

Fotó: Soós Lajos / MTI
A szombaton megalakult párt már döntő befolyásról álmodozik.
Nem csupán parlamenti jelenlétre, hanem döntő befolyásra törekszik a magyar közéletben a szombaton megalakuló Volner Párt – jelentette be Volner János független országgyűlési képviselő szombati budapesti sajtótájékoztatóján. Közölte: a pártot fiatal értelmiségiekkel és idősebb tapasztalt értelmiségi holdudvarral alakítják meg. Céljuk az, hogy a megszerzett parlamenti mandátumaikkal ellenzékben maradva, elvtelen politikai alkukat nem kötve az ország fenntartható fejlődését szolgáló programot alkossanak, és elősegítsék, hogy „Magyarország ismét demokrácia legyen”. Volner János szerint a 2022-es országgyűlési választásokon sem a Fidesz, sem a baloldali összefogás nem tud országgyűlési többséget szerezni, és kisebbségi kormány alakul majd.
– A Volner Párttal egy nemzeti ügyekben elkötelezett szakértői kormányért dolgoznak, amely képes Magyarország felemelésére, és biztonságot, jólétet teremtve az egész magyar társadalmat képes felemelni

– tette hozzá.

Programjukat vázolva kiemelte: a nemzet megújulásának alapegységeiként tekintenek a gyermeket vállaló családok sokaságára, támogatják a hagyományos családmodellt és megőrzendő értéknek tekintik a történelmi egyházak tevékenységét. Közölte, Európa erejét a nemzetállamokban élő népek sokszínűségében látják, és elutasítják az Európai Egyesült Államok gondolatát, valamint a migrációval létrejövő multikulturális társadalom tervét, hasonlóan a szélsőségesség minden formájához. 
– Európa népeire a náci és kommunista rezsimek után jelenleg a szélsőséges liberalizmus jelenti a legnagyobb veszélyt

– fogalmazott.

Kérdésre válaszolva megjegyezte: a pártot professzionális munkatársak segítik majd, a versenyszférában, üzleti életben szerzett tapasztalatukkal. A 2018-as választás után Apáti István, Dúró Dóra, Fülöp Erik, valamint Volner János parlamenti képviselő is elhagyta a Jobbikot, és csatlakozott a Toroczkai László-féle Mi Hazánkhoz. Az eredetileg 26 képviselőből álló Jobbik parlamenti frakciója így 17 fősre csökkent. Volner később a Mi Hazánknak is hátat fordított, és már nyilatkozataiból is arra lehetett következtetni, hogy egy új jobboldali párt létrehozásában gondolkodik.
Kapcsolódó
Szervezkednek a volt jobbikosok

Csekkolja szerencséjét: itt vannak az ötös lottó nyerőszámai

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.19. 19:46

Fotó: Shutterstock
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 38. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 5 (öt) 24 (huszonnégy) 28 (huszonnyolc) 34 (harmincnégy) 58 (ötvennyolc) Nyeremények: 5 találatos szelvény nem volt; 4 találatos szelvény 53 darab, nyereményük egyenként 959.100 forint; 3 találatos szelvény 3614 darab, nyereményük egyenként 15.290 forint; 2 találatos szelvény 90.478 darab, nyereményük egyenként 1590 forint. Joker: 343478