Előfizetés

Szekusok, azaz egykori román állampárti titkosszolgák hálózhatták be a miskolci Fideszt?

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.21. 13:44

Fotó: Népszava
Érdekes értelmezései, áthallásai lehetnek annak a beszédnek, amit a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal leváltott vezetője, Demeter Ervin tartott még augusztusban.
Demeter Ervin, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal vezetője a szervezet augusztus 20-i ünnepségén, a Miskolc Nemzeti Színházban megjósolta a leváltását, ami mögött a román kommunista diktatúra egykori állambiztonsági szervezetét, a Securitatét vélte felfedezni – írta a 24.hu annak nyomán, hogy a Borsod24 a napokban megszerezte a hangfelvételt. Mint írták, Demeter a Szent István napi ünnepségen arról  monologizált, hogy nemrég volt egy rosszízű álma: egy „ellenérdekelt titkosszolgálat” arra törekszik, hogy beosztásától megfossza, és a helyére a saját emberét ültesse. Demeter Ervin azt is előadta, álmában hogyan állt össze betűnként a megfejtés, hogy melyik szervezetről van szó: a Securitatéról, az egykori román kommunista diktatúra állambiztonságáról. 
„Álmomban a fejemhez kaptam, és a szar, szemét szekusok alliteráló kifejezés pattant ki belőle. Ekkor a másik oldalamra fordulás miatt, vagy egy szúnyog zizegése miatt, már nem tudom pontosan, de felébredtem. Az álom eltávolodott, de a rossz érzés megmaradt. (…) Vajon csak egy rossz álom volt, vagy egy jövőbeli történés előérzete?”

– beszélt rejtélyesen Demeter Ervin.

A jóslat hamar valóra vált: a korábban MDF-es, majd fideszes politikust, az első Orbán-kormány titkosszolgálati miniszterét, aki 2011-es létrehozása óta irányította a kormányhivatalt, szeptember 10-én tényleg menesztették. A helyére Alakszai Zoltán, Miskolc korábbi jegyzője került. Az első értelmezések szerint az erdélyi származású volt miskolci polgármesternek, Kriza Ákosnak üzenhetett Demeter, de a 24.hu valószínűbbnek tartja, hogy az őt váltó fideszes politikus édesanyjának, Alakszainé Oláh Annamáriának „kapcsolatai” aggasztják. Alakszainé, a „miskolci jobboldal nagy befolyású háttérembere”, korábban volt a város alpolgármestere, ő vezeti a városban a Keresztény Értelmiségiek Szövetségét is. Korábban a szintén erdélyi Patrubány Miklós által vezetett Magyarok Világszövetsége (MVSZ) egyik vezetője, a szervezet Kárpát-medencei régiójának elnöke is volt. A kormányoldalon pedig sokan a határon túli magyarok kettős állampolgárságáról 2004-ben tartott népszavazás kudarca felelősének az akkori kezdeményező MVSZ-t tartják. Demeter Ervin a „meredek szekusozás” iránt érdeklődő 24.hu-nak csak annyit mondott:
„Semmit sem akarok visszavonni, de hozzátenni sem szeretnék.”

Müller Cecília: új arcát mutatja a járvány, és a helyzetet fokozza, hogy mindjárt influenza

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.09.21. 13:12

Fotó: koronavirus.gov.hu
Az országos tiszti főorvos szerint csak nagy fegyelmezettséggel kerülhetőek el a tavaszi korlátozások.
Tavasszal megállt körülöttünk az élet a koronavírus-járvány miatt, azóta viszont rengeteg tudásanyagunk gyűlt össze a fertőzés és a kórokozó természetével kapcsolatban. Most az a cél, hogy az ismeretek birtokában tudjuk élni a mindennapi életünket, de azt biztonságosan tegyük – fejtegette Müller Cecília, az operatív törzs néhány hónapos kihagyás után hétfőn újrainduló sajtótájékoztatóján.  Müller emlékeztetett rá, hogy az elmúlt öt napban az ezret közelítette (valójában már el is hagyta) a naponta regisztrált új fertőzések száma; a pandémia kezdete óta közel 17 ezren kapták el itthon a betegséget, közülük pedig több mint 11800-an aktív hordozónak számítanak. A tiszti főorvos felidézte a friss járványügyi adatokat is, majd azt fejtegette, hogy a járvány a második hullámban egy új arcát mutatja, ezért új stratégiát kell bevetni ellene. Most a 20-29 évesek között van a legtöbb fertőzött - átlagéletkoruk az utóbbi tíz napban a 35 év körül járt. Őket nem viseli meg igazán a vírus, de könnyen átadják azt szüleiknek vagy nagyszüleiknek, akik már nagyobb eséllyel produkálnak majd súlyos tüneteket.  Az Orbán Viktor által korábban elmondottakat gyakorlatilag összegző Müller többször is kitért arra, hogy most az ország megbénítását szeretnék elkerülni, ezért hoznak új szabályokat- és a járvány új arcát, viselkedését emlegette. Szerinte a szigorítások elkerüléséhez a lakosság fegyelmezettségére is szükség lesz.  
Újságírói kérdésre azt is elmondta: 14 napról 10 napra csökkentették a karanténidőszak időtartamát, mert a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a betegség tünetei többnyire 5-6 nap lappangás után megjelennek.

Magunknak is köszönhetjük az új arcot

Az az új arc kialakulásában a magyar kormánynak és a lakosságnak is felelőssége lehetett: az Orbán-kabinet még augusztus végén is zöld besorolású, alacsony járványkockázatú országnak tartotta Horvátországot, miközben ott naponta 300-nál is több új fertőzöttek találtak a pandemia.hu grafikonja alapján. A lazításnak köszönhetően tömegek mentek nyaralni a tőlünk a horvát tengerpartra, beleértve a luxusjachton nyaraló külügyminisztert. A lazítást követte a járvány hazai felerősödése: míg júliusra végén itthon10 alá esett a napi új fertőzések száma, augusztus 30-ra már elérte a 292 főt

 Müller emlékeztetett az új szabályokra is, melyek nagyobb részéről már korábban beszámoltunk: 
  • Nem csak a tömegközlekedési eszközökön, de a mozikban, színházakban, zárt terű plázák folyosóin is viselni kell a a textil vagy orvosi védőmaszkot, amit nem lehet kiváltani sállal, kendővel – a védőfelszerelést pedig a közönségnek, és a dolgozóknak is viselnie kell.
  • Viseljük jól a maszkot, az orrot és a szájat is el kell takarni, hiszen a vírus továbbra is cseppfertőzéssel terjed.
  • Kerüljük a zsúfolt helyeket, ha nem muszáj ott lennünk. Figyeljünk a megfelelő, szappanos kézmosásra, de legyen nálunk alkoholos kézfertőtlenítő – utóbbit pedig használjuk a maszk fel- és levétele után.
  • Ha bármilyen felső légúti megbetegedés tünetét észleljük, ne menjünk közösségbe.
  • Fennmarad a szociális és egészségügyi intézmények látogatási tilalma.
  • Októbertől hőmérséklet-ellenőrzés után léphetnek be csak az iskolába, óvodába a gyerekek, de a szülők az aulába még bekísérhetik, szükség esetén onnan ki is hozhatják a kisebbeket.
  • Október második felétől ingyenessé teszik az influenzaoltást.
Utóbbi fontosságát azzal is indokolta Müller, hogy októberben startol az influenzaszezon is, és annak kockázati célcsoportja, tünetei is egybeesnek a koronavíruséval – az oltással így nehezebb lesz összekeverni a két betegséggel A vakcinát a háziorvostól kérhetik az „oltakozni vágyók” – mondta Müller Cecília, aki lapunk kérdésére – hogy valósulhat meg az ingyenes oltás, ha a háziorvos telefonon bonyolítja munkáját a koronavírus-járvány miatt – azt mondta: előzetes telefonos bejelentkezés során lehet kérni az influenzaoltást.
Az országos tiszti főorvos lapunk nevének említése nélkül, de közvetetten reagált a Népszava értesülésére, mely szerint feszül a rendszer, a járványkórházakban nem elegendő a személyzet és a lélegeztetőgép-kapacitás is lassan betelik. A közmédia kérdésére Müller úgy fogalmazott: az aneszteziológusokat, asszisztenseket mind kiképzik a gépek használatára, a technikai személyzetre pedig akkor van szükség, ha ez gép apróbb javításra szorul. Müller Cecília bejelentése szerint jelenleg hat iskolában, húsz óvodában rendeltek el rendkívüli szünetet a koronavírus felbukkanása miatt, és 186 intézményben vezettek be digitális oktatást -ez 177 esetben egy-egy osztályt, 9 esetben a teljes iskolát érintette.  Kis Róbert alezredes pedig arról beszélt, hogy hat éves kor felett már a gyerekeknek is kötelező a maszkviselés, és a renitenseket – a közlekedési társaságok dolgozóinak kérésére – rendőrök is leszállíthatják a vonatokról, buszokról.  

Karácsony kiismerte a kormány szándékát: október közepén összeül a közfejlesztési tanács

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.21. 12:03

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A főpolgármester kérésére a nyárról elhalasztott tanácskozáson a kabinet szerint nem lesz „tabu”, és a céljuk, hogy felszámolják a „nagykörúti káoszt”.
Október 15-én újra Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa (FKT). Budapest érdeke a párbeszéd. A vitákat le kell folytatni, nem félni kell tőlük – vette észre az atv.hu Fürjes Balázs Twitter-bejegyzését arról, hogy Karácsony Gergely főpolgármester elfogadta a kormány javaslatát. Mint azt a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára írta:    
„Témánk a közlekedés, a nagykörúti káosz felszámolása. Nyitottak vagyunk a Városháza javaslataira is, tabu nincs.”

Fürjes Balázs azt MTI-nek elmondta, hogy a fővárosi delegációt a főpolgármester, a kormányét Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter vezeti.  Az államtitkár beszámolt arról is, hogy a végleges napirendet a héten alakítják ki a városvezetéssel közösen, s megjegyezte: a kormányoldal biztosan elfogadja Karácsony Gergely főpolgármester kezdeményezését, aki tárgyalni akar az önkormányzati finanszírozásról, a 135 gazdag magyar önkormányzat által a kisebbek és szegényebbek javára fizetett szolidaritási hozzájárulás kizárólag Budapestet megillető kedvezményeinek kivezetéséről.  Fürjes Balázs azt is elmondta, hogy mit ért a pontosan a „nagykörúti káosz” felszámolásán:
„az autósok kapják vissza az elvett sávot a Nagykörúton, és remélhetőleg az őszi-téli hónapokban születhet konszenzusos megoldás a kerékpáros forgalommal kapcsolatban, mert a járdán vezetett biciklisáv biztosan rossz megoldás.”

Az atv.hu felidézte, hogy a  közelmúltban az államtitkár arról is nyilatkozott, hogy szeretnének tájékoztatást kapni a Lánchídról, a hármas metró körüli bizonytalanságokról, és a városi sávlezárásokról is. Amint azt a Népszava még idén június 5-én elején megírta, akkor Karácsony Gergely közleményt adott ki az FKT-ülés elhalasztásáról, amelyben az állt: a következő ülésére a kormány szándékainak tisztázása, a költségvetésről szóló egyeztetések után kerülhet majd sor.
„Először történik olyan, hogy Budapest nettó befizetőjévé válna az államnak, vagyis a fővárosnak járó támogatások összegét meghaladja a budapestieket sújtó elvonás”

– írta akkor a főpolgármester.

Tarlósi örökség

Az FKT a főváros és a kormány közös döntéshozó és egyeztető fóruma, amely 2018-ban jött létre Tarlós István előző főpolgármester kezdeményezésére – emlékeztetett az MTI. A tanács a legjelentősebb fővárosi fejlesztéseket tárgyalja. Öt-öt fővel vesz részt benne a két oldal, mindkét félnek egyetlen szavazata van és csak akkor születik döntés, ha egyhangúan határoznak. Ha egy kérdés napirendre vételét akár a főváros, akár a kormány kéri, a tanács köteles megtárgyalni azt. Karácsony Gergely főpolgármesterré válása óta háromszor is tartottak FKT-t, és olyan jelentős kérdésekben sikerült egyezségre jutni, mint a Galvani-híd és a csatlakozó külső körúti úthálózat megépítése, az északi és déli HÉV-vonalak korszerűsítése és bővítése, vagy éppen a budapesti háziorvosi rendelők felújításának, kerületi orvosi eszközbeszerzéseknek a kormány általi 50 milliárd forintos támogatása.