Előfizetés

Ütődött liberálisnak fordítják angolul Orbán Viktor legújabb kedvenc szavát, a libernyákot

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.21. 16:58

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Ben / MTI
A degradálónak szánt jelzőt bárki megkaphatja a miniszterelnöktől, ha nem kormánypárti.
Loopy liberal, vagyis ütődött liberális – így szól angolul az 1992 és 2000 között a Liberális Internacionálé alelnökeként szolgáló Orbán Viktor új kedvenc kifejezése, a libernyák – vette észre a 24.hu a kormányfő honlapján. A miniszterelnok.hu oldalon ugyanis angolul is közzétették Orbánnak a hétfői Magyar Nemzetben megjelent írását. A Népszava is beszámolt az átfogó kormányfői dolgozatról, amely a magyarázat szerint amiatt született, hogy a koronavírus-járvány a szokásos Orbán-beszédek közül a tusnádfürdőit és a kötcseit is elsodorta. Az is kiderült, hogy a libernyák kifejezés, amely immár a kormányzati közbeszéd hívószava lett, mindenkire ráhúzható, aki az ellenzékhez sorolható, vagy tágabban: aki nem kormánypárti. Orbán Viktor aktuális világmagyarázatát most az angol fordításnak köszönhetően most a világ „ideológiailag képzetlenebb felén is megismerhetik” – írta a 24.hu, egy más szempontú elemzést is bemutatva. A Qubit összegzése szerint ugyanis a miniszterelnök több mint 3600 szavas, nagyjából 27 ezer karakteres szövegében összesen 38-szor szerepel a liberális, a liberalizmus és a libernyák kifejezés, míg az illiberális háromszor. 

Novák Katalin átvette miniszteri kinevezését

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.21. 15:18

Fotó: Bruzák Noémi / MTI
Tárca nélküli miniszter lett a korábbi államtitkár.
Átvette hétfőn miniszteri kinevezését Novák Katalin. A korábbi család- és ifjúságügyért felelős államtitkárt a családokért felelős tárca nélküli miniszterré nevezte ki Áder János államfő. Novák Katalin hétfőn a Sándor-palotában vette át az erről szóló dokumentumot.  
Az átadáson Orbán Viktor miniszterelnök is jelen volt.
Az előléptetett politikus több mint félmilliós fizetésemelést kap. Az államtitkár tavaly havi bruttó 1,3 millió forintot keresett, de a miniszteri fizetések összege bruttó 1,9 millió forint. Erre jön még rá a képviselői fizetése.

Visszatért Izsák élére az EU-s pénzből vadászpanziót építő fideszes polgármester

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.21. 15:08
Mondok József
Fotó: Ujvári Sándor / MTI
Mondok József úgy lett újra a település vezetője, hogy jelenleg is büntetőeljárás zajlik ellene.
Mondok Józsefet (Fidesz-KDNP-Nemzeti Fórum) választották a Bács-Kiskun megyei Izsák polgármesterévé a vasárnapi időközi önkormányzati választáson - közölte az izsáki önkormányzat jegyzője az MTI-vel. Nagy Attila Egon elmondta, hogy a szavazóköri jegyzékben 4822 választópolgár szerepelt, közülük 2548-an jelentek meg a hat szavazókörben. Mondok József 1491 szavazatot szerzett, míg Varga Istvánra (független) 1035-en voksoltak, 22 szavazat érvénytelen volt.   A szavazóköri jegyzékben 4822 választópolgár szerepelt, közülük 2548-an jelentek meg a hat szavazókörben.    Mondok József már volt korábban Izsák polgármestere, 1998-tól öt cikluson át, összesen 21 évig vezette a települést, és 2019-ben is indult a tisztségért. Tavaly ősszel 39 szavazattal a független Kutas Tibor nyerte meg a választást.
Mondok József ellen a Kecskeméti Járásbíróságon költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt per van folyamatban. Mint 444.hu nyomán a Népszava is megírta volt polgármester 35 millió forint uniós pályázati támogatásból vadászházat építtetett, ahova feleségével beköltözött; most emiatt vádolják. A per tárgya az is, hogy az önkormányzat jogtalanul vett igénybe csaknem 1 millió forint értékű támogatást egy olyan közfoglalkoztatottra, aki a vadászházban dolgozott.  A Miniszterelnökséget akkor vezető Lázár János azt mondta, Mondoknak vissza kell fizetnie a panzióért kapott 35 millió forint EU-s pénzt, ezt elvileg azóta meg is tette.