Előfizetés

Van, ahol továbbra is 36 ezer forintba kerül egy PCR-teszt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.21. 21:14

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Annak ellenére, hogy hétfőtől a hatósági árnál nem kerülhet többe a vizsgálat.
Van olyan cég, amely továbbra is 36 ezer 500 forintot kér egy PCR tesztért, annak ellenére, hogy hétfő óta az hatósági áras, és 19 ezer 500 forintban maximalizálták – számolt be róla az RTL Híradó. A csatorna egy nézője számolt be erről, de az RTL Klub is azt tapasztalta, hogy van olyan magánszolgáltató, amely különböző jogcímeken – például kiszállási és kényelmi díj felszámításával – drágábban végez el egy PCR-tesztet a hatósági árnál. 
Hétfőtől a vizsgálat hatósági áras és 19 ezer 500 forintnál semmilyen jogcímen nem kerülhetne többe az országos tisztifőorvos szerint. Az RTL Híradónak nyilatkozó háziorvos szerint sok magánszolgáltatónak ennyiért ez nem éri meg. A híradónak egy néző azt mondta, az általa megkeresett négy szolgáltatóból három már nem végez koronavírustesztet a hatósági ár miatt, mert ez nem éri meg nekik. Egy háziorvos úgy vélekedett, hogy emiatt nagyobb lesz az állami mintavételi helyek terheltsége, és a mintavételezési eljárás is húzódni fog. Tesztért csak annak kell egyébként fizetnie, aki külföldről tér haza és nem akar karanténba vonulni. Illetve annak, aki önszántából csináltatna tesztet de az járványügyi szempontból nem indokolt. 

Szuperkupa: mutatjuk, hol lesz forgalomkorlátozás keddtől péntekig a fővárosban

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.21. 20:45
Képünk illusztráció
Fotó: Béres Márton / Népszava
Lesz, ahol tilos lesz autóval megállni, és időszakosan utcarészeket is lezárnak.
Forgalomkorlátozásokra kell számítani keddtől péntekig Budapest V., VII., VIII. és XIV. kerületében az Európai Szuperkupa csütörtöki labdarúgó-mérkőzés miatt – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság hétfőn a rendőrség honlapján. A tájékoztatás szerint kedd délután 5 órától szakaszosan és időszakosan lezárják az V. kerületi Apáczai Csere János utcát a Deák Ferenc utca és a Régi posta utca között. Szerda délelőtt 11 órától ugyancsak szakaszosan és időszakosan lezárják a VII. kerületi Dob utcát az Erzsébet körút és a Hársfa utca között, a Hársfa utcát a Wesselényi utca és a Király utca között, valamint a Király utcát az Eötvös utca és az Erzsébet körút között. Lezárják továbbá csütörtökön délután 5 órától éjfélig a Dózsa György utat a Kerepesi út és a Thököly út között, a Stefánia utat a Hungária körút és a Thököly út között, valamint az Istvánmezei út, a Szabó József utca, a Cserei utca, az Egressy út, a Gizella utca, a Cházár András utca egy-egy szakaszát, a Verseny utcát, az Ifjúság útját, az Ilka utcát és a Jobbágy utcát. Emellett az V., a VII., a VIII. és a XIV. kerületben számos helyen tilos lesz megállni keddtől péntekig.  Az Európai Szuperkupa-mérkőzés csütörtökön 21 órakor kezdődik a Bayern München és az Európa-liga-győztes Sevilla FC csapatai között. A koronavírus-járvány kitörése óta ez lesz az első találkozó az UEFA versenyrendszerében, amelyre beengednek nézőket. 

A szegedi Csillag 19 rabja lett koronavírusos

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.21. 19:43
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A fogvatartottak karanténban vannak.
19 fogvatartott kapta el a koronavírust a Szegedi Csillagbörtönben – erősítette meg az RTL Híradó értesülését a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága.   A BVOP tájékoztatása szerint a 19 fertőzöttet átszállították Tökölre, a Büntetés Végrehajtás Központi Kórházába, ahol karanténba kerültek. A rabok vélhetően külső foglalkoztató helyen fertőződtek meg, jelenleg valamennyien tünet és panaszmentesek. A szegedi börtön teljes épületét fertőtlenítették.  Ez az első eset egyébként, hogy a rabok között megjelent a koronavírus. Szeptember 7-én a BVOP még azt közölte, hogy addig a napig egyetlen fogvatartott sem kapta el a fertőzést, és továbbra is mindent megtesznek azért, hogy a koronavírus ne kerülhessen be a börtönfalak mögé. A járvány miatt a rabok továbbra is csak telefonon és Skype-on tarthatják a kapcsolatot hozzátartozóikkal.
Kapcsolódó
BVOP: Nincs koronavírusos beteg a magyarországi börtönökben