Előfizetés

Valamit benézett Menczer Tamás a Transparency International szerint

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.22. 14:35
Menczer Tamás
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Nem újságíróknak szerveznek külföldi utakat, hanem a szakma iránt érdeklődő egyetemi hallgatóknak. Azok messze is esnek az érzékenyítéstől.
Korábban a Népszava is beszámolt arról az interjúról, amelyet Menczer Tamás adott hétfő este az ATV-ben. Itt elmondta, a tárcánál elkezdetek újságírói látogatásokról adatokat gyűjteni, mivel azt vették észre, hogy "Soros-szervezetek" érzékenyítő kurzusokat tartanak nekik, amiben együttműködő partnerként vannak feltüntetve különböző budapesti nagykövetségek is. Menczer Tamás politikai támadásnak minősítette az újságírók részvételét az ilyen alkalmakon. "Nekem az a feladatom a Külügyminisztériumban, hogy politikai ügyekkel foglalkozzak. És ezt egy politikai ügynek tekintem, hogy Soros György finanszíroz médiakurzusokat baloldali újságíróknak." Az alábbi videóban 10:30-tól tekinthető meg az idevágó rész:
Az interjúra Facebook-bejegyzésben reagált a Transparency International. A szervezet azt írja,
Menczer Tamás súlyosan félretájékoztatta a közvéleményt.

"Ezt a programot ugyanis az újságírás iránt érdeklődő hallgatóknak szervezzük nagykövetségek támogatásával. Eddig partnerünk volt az amerikai, a finn, a francia, a holland, a német, a norvég és a svéd nagykövetség. A mentorprogramban ezek a fiatalok tapasztalt oknyomozó újságírókkal dolgozhatnak együtt, majd a legjobb közös cikket jegyző győztes páros pénzjutalomban részesül, továbbá számos esetben a nagykövetségek néhány napos külföldi tanulmányutat is felajánlanak." - fogalmaznak a bejegyzésben.  Úgy vélik, a program kiemelkedő sikerét bizonyítja, hogy már a nyolcadik ilyet szervezték meg. Az egyik legutóbbi tanulmányút alkalmával öt hallgató három napot tölthetett Helsinkiben, ahol látogatást tettek többek között az Oodi könyvtárban, egy médiamúzeumban, a finn médiatanácsnál, a finn közszolgálati televíziónál és a Külügyminisztériumban. (Lehet, hogy a független újságírás eltanulása nem tetszik egyeseknek a Bem rakparton, ezt vélik érzékenyítésnek - a szerk.) A Transparency International bejegyzésében hozzátette, a kormányzati lejáratókampány ellenére büszkék a mentorprogramjukra, mivel abban hisznek, hogy 
a független újságírás egy jól működő demokrácia alappillére.

Egy néző hasába fúródott a nyíl a lovasíjász-bemutatón, elítélték a figyelmetlen lövészt (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.22. 13:46

Fotó: Shutterstock
Két év próbára bocsátás járt a balesetért.
Jogerős ítéletet hozott az Esztergomi Járásbíróság abban a büntetőügyben, amely a városban, a Bazilika mellett történt még 2019 nyarán. Itt egy lovasíjász bemutatót tartottak és az egyik számnál következett be a baleset. Ugyanis az egyik íjász nem a kellő odafigyeléssel járt el és a lövést az indokoltnál távolabbról indította, 
emiatt a nyílvessző nem a megcélzott szalmabálába fúródott, hanem annak szélén megpattant, irányt váltott és egy néző hasába fúródott.

A néző sérülései 8 napon túl gyógyulóak voltak és egy hónap alatt épült fel.  A történtek videó is készült, amelyet az ügyészség tett közzé még korábban:
Az Esztergomi Járásbíróság tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt 2 évre próbára bocsátotta a férfit - közölte a Tatabányai Törvényszék.  Utóbbi azt jelenti, hogy elhalasztják a büntetés letöltésének megkezdését, (jelen esetben két évig), és ha az ítéletben meghatározott ideig nem követ el újabb bűncselekményt, egyáltalán nem kell börtönbe vonulnia.

Beütött a koronavírus a Balaton-parton: egy hétig online oktatás lesz az egyik iskolában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.22. 13:24

Fotó: Népszava
Egy tanár fertőződött meg.
"Ezúton tájékoztatjuk diákjainkat, a szülőket és partnereinket, hogy a Siófoki SZC Krúdy Gyula Technikum és Gimnáziumban is megjelent a COVID-19 vírus, egyik kollégánk produkált pozitív teszteredményt. A tanulók, az oktatók és dolgozóink biztonsága érdekében a Siófoki SZC Operatív Munkacsoportja úgy döntött, 
az egészségügyi hatósággal egyeztetve, hogy 2020. szeptember 22. és 28. között átáll az intézmény a digitális munkarendre."

- ez áll abban a levében, amelyet az iskola igazgatója írt a diákoknak és a szülőknek. Szeptember 29-én visszaáll a normál munkarend, addig fertőtlenítik az intézményt - olvasható abban a tájékoztatásban, amelyet a hirbalaton.hu tett közzé. Az intézménybe közel 700 diák jár és hetven tanár dolgozik.  Kérdés, hogy az érintett pedagógus milyen juttatást fog kapni, ameddig a fertőzés miatt nem tud dolgozni. A Népszava hétfő számában arról írt, a megfertőződő tanároknak akkor jár a teljes fizetéssel egyenértékű táppénz, ha a munkahelyükön kapják el a vírust. Csakhogy ezt - főleg tesztek híján - nem könnyű bizonyítani.