Előfizetés

91,9 milliárdért építhet hidat és utat Szíjj László cége

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.22. 15:22

Fotó: Magyar Építők
Jól fizet az új Kalocsa-Paks Duna-híd.
Szíjj László cége, a Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Kft. nyerte a Kalocsa-Paks Új Duna-híd és az ahhoz kapcsolódó úthálózat tervezésére és kivitelezésére kiírt közbeszerzést

- derült ki az EU hivatalos értesítőjéből, amelyet a 444.hu fedezett fel. A projekt teljes értéke 91,9 milliárd forint. Ebből ki kell jönnie a tervezési munkáknak, a hídnak, a vízelvezető rendszernek és a közútnak. Az erről szóló szerződést szeptember 14-én írták alá a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztővel.   
A portál megjegyzi, a teljes projekt végül 12 milliárdnál lett drágább a tervezettnél.

Szíjj László neve onnan lehet ismerős az utóbbi időkből, hogy az ő luxusjachtján nyaralt Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter - miközben a Facebook-ra feltöltött fotók tanúsága szerint lázasan telefonálgatott a Bem rakparton.  

Maradt az alapkamat

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.22. 14:44

Fotó: Népszava
A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak.
Nem módosította a jegybanki alapkamat 0,60 százalékos szintjét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa, és a kamatfolyosó sem változott - közölte kedden az MNB. A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak. Előző, augusztusi ülésén a testület ugyancsak változatlanul hagyta a monetáris kondíciókat, miután a júliusi és a júniusi ülésen is 15-15 bázisponttal csökkentette az alapkamatot, amely ezt megelőzően 2016. május 25. óta állt 0,90 százalékon.

Sportakadémiákra, kajak-központra költ a kormány gazdaságvédelem címén

P. Zs.
Publikálás dátuma
2020.09.22. 12:29

Fotó: Népszava
Újabb a 185 milliárd forintot költött el a kormány a tök üres gazdaságvédelmi alapból – így a presztízsberuházásokat szolgáló kiadások a hiányt és az államadósságot növelik. A fővárostól további öt milliárdot vonnak el a gazdaságvédelem jegyében.
A Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémiára 68 millió forintot, a honvédelmi sportközpontokra 90 milliót, az emelt szintű könnyűzenei képzési központ építésnek előkészítésre 64 millió forintot szavazott meg a kormány, ráadásul mindezt az úgynevezett gazdaságvédelmi alapból vennék ki – derül ki a Magyra Közlönyben megjelent kormányhatározatból. A hétfői döntésekkel összesen 185 milliárd forintot költött a kormány, ám egyetlen egy döntés sem kapcsolható sem a szoros értelemben vett gazdaságvédelemhez pláne nem a járvány elleni védekezéshez. A költségvetés gazdaságvédelmi alapjából eddig 1852 milliárd forintot költött a kormány, annak ellenére, hogy eleve csak 923 milliárd forint volt benne. A 929 milliárdos túlköltés így az idei költségvetési hiányt és az államadósságot növeli, ami akár üdvözölhető is lenne, ha a kormány a bajba jutott cégek támogatásra, vagy a szélesebb körű ingyenes tesztelésre, a egészségügyi bérek rendezésre költené a pénzt. Ám ehelyett a NER közeli ágazatok beruházásaira illetve a állam normál működtetésre megy el a pénz. A mostani 185 milliárdos döntéscsomagból:
  • 15 milliárdot kap a Miniszterelnökség közelebbről meg nem nevezett beruházásokra
  • 2,7 milliárdot költenek a Nemzeti Olimpia Központ működésre
  • 11,5 milliárdot a már működő stopakadémiák napi működtetésre
  • 42,5 milliárdot a Miniszterelnöki Kabinetiroda turisztikai fejlesztésekre
Ezek a költések a kormánynak kedves ágazatok támogatásra megy el. A turisztikai fejlesztések vitathatatlanul gazdaságélénkítési célokat szolgálnak, de nincs közük a gazdaságvédelemhez. Ugyanis a pénzből jellemzően nem a csődben ment fővárosi szolgáltatók kapnak forrást a túléléshez, hanem új, főként vidéki szállodaberuházások. Ezzel komoly megrendeléshez jut a szintén NER-ellenőrzés alatt lévő építőipar és új kapacitásokhoz a turizmus – ám ez utóbbinak majd 2022 utáni években lehet gazdasági haszna. A költések másik csoportjába azok a  döntések tartoznak, amely az állam által ellenőrzött cégeke, ágazatok támogatásra szolgálnak. E pénznek többségét a pandémia nélkül is kifizetné a kormány, sőt ezeket a kiadásokat meg kellett volna tervezni a költségvetési törvényben - vagyis semmi közük a sokat hangoztatott gazdaságvédelemhez. Így jut:
  • 4,3 milliárd a útdíjfizető rendszer működtetésre
  • 21,4 milliárd forint a vasúti pályahálózat fenntartásra
  • 29,5 milliárd az vasúti cégek (MÁV, Gysev) a vasúti személyszállítás támogatásra
  • 32 milliárd a Volánok, a buszközlekedés veszteségeinek finanszírozásra
  • 2,5 milliárd a nemzeti kukaholding az NHKV Zrt. a működésre – vagyis a veszteséget kipótlásra
  • 10,3 milliárd az állami víziközművek működtetésre – vagyis a veszteségek pótlásra
Egy külön döntésben a kormány arról is gondoskodott, hogy öt milliárd forinttal csökkentse a fővárosi önkormányzat támogatását a pénzt a Miniszterelnökség kapja. A kormány korábban döntött arról, hogy nem a főváros és Karácsony Gergely főpolgármester döntsön arról, hogy mely utakat kell felújítani a fővárosban, hanem erről az ehhez is értő Gulyás Gergely kancellária- miniszternek kell döntenie.