Előfizetés

Harmincnyolc koronavírusos rabot találtak a nagyfai börtönben (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.22. 18:39
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Az elítéltek a börtön területén fertőződtek meg, többeket kórházba is szállítottak.
Előbb 19, egy nappal később már 38 koronavírus-fertőzött rabról számolt be a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) az RTL Klub kérdésére.
A hatóság szerint az elítéltek a nagyfai börtönben – egy belső munkaterületen – fertőződtek meg, és mindannyian tünet- és panaszmentesek.

Az első tizenkilenc rabról tudható, hogy őket a tököli központi rabkórházba szállították át, ahol karanténba kerültek.
A BVOP tavasszal kézi permetezővel és traktorokkal is fertőtlenítette ingatlanjait, és még szeptember 7-én is arról számoltak be, hogy nincs koronavírusos a magyar börtönökben. Igaz, ennek meg is volt az ára, a fogvatartottak ugyanis csak telefonon vagy online tarthatják a kapcsolatot szeretteikkel. Az Index korábbi cikke szerint a látogatás tiltása nagyjából 18 ezer fogvatartottat és családját érinti, az eltávozás tilalma pedig 400-500 fogvatartottat és családját. 
Az RTL Klub kérdésére a BVOP jelezte, folyamatosan tartják a kapcsolatot a járványügyi hatóságokkal, és mindent megtesznek azért, hogy a vírus ne terjedjen tovább a személyzet és a fogvatartottak között.

Szijjártó védett személy, ezért egyszerűen jár neki a rendőrségi helikopter

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.09.22. 16:57

Fotó: Donat Kekesi / Szijjártó Péter Facebook oldala
A külügyminiszter, státuszából adódóan bármikor kérhet légi szállítást - derül ki a Belügyminisztérium válaszából.
Szijjártó Péter fiatalosan kipattan egy rendőrségi helikopterből, hogy átadja X településen Y cég kormányzati támogatásával felhúzott új raktárhelyiségét vagy gyártósorát. A jelenet olyan gyakran ismétlődik a külügyminiszter Facebook-oldalán, hogy már szinte természetesnek hat: a politikus kormányzati PR-utakhoz használja a rendőrség alapvetően bűnüldözéshez, határvédelemhez beszerzett légi járműveit. Magától értetődőnek veszi ezt maga Szijjártó is, aki sértetten jegyzi meg: minimális földrajzi tudással belátható, hogy az ő munkájához szükség van a légi támogatásra.
Stummer János, a Jobbik képviselője most arra az esetre volt kíváncsi, amikor a külügyminiszter 2020. július 14-én rendőrségi helikopterrel érkezett meg tolnai hivatalos programjára, ezért Pintér Sándor belügyminiszternek tett fel kérdéseket:
  • Milyen költségek merültek fel pontosan a külügyminiszter rendőrségi helikopterrel történő szállítása során?
  • Ki adott engedélyt Szijjártó Péternek, hogy a rendőrségi helikoptert igénybe vegye?
  • Ön vette-e már igénybe a rendőrség, vagy bármely más hatóság légi járművét, hogy egy rendezvényre időben odaérjen?
Pintér helyett Kontrát Károly belügyminisztériumi államtitkár válaszolt, aki az utazási költségeket és főnöke helikopterezését firtató kérdésekre ügyet sem vetett, csak az engedély témájára válaszolt.
„A védett személyek és kijelölt létesítmények védelméről szóló 160/1996. (XI. 5.) Korm. rendelet értelmében a külgazdasági és külügyminiszter állandó személyvédelemben részesül, melyre tekintettel szolgálati helikopter vehető igénybe szállítása, illetve közúti, vasúti, vízi és légi utazásának biztosítása céljából”

– írta Kontrát. Azaz, Szijjártót még nem kötelező helikopterrel szállítani, de ha arra igény merül fel, akkor hajón és autóban is helikopteres őrség kísérheti útjain - sőt, szolgálati helikopter követheti akkor is, amikor éppen helikopterezik. Tegyük hozzá, a külügyminiszter lemondhat az állandó személyvédelem bizonyos elemeiről: így tett augusztusban is, amikor a TEK testőrsége nélkül nyaralt az Adrián, Szíjj László luxusjachtjának fedélzetén.

Kirúgás nincs, de valamiért sorra „elfáradtak” a Simonka-eljárásban résztvevő ügyészek

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.09.22. 16:01

Fotó: Béres Márton / Népszava
Egy jogászt felmentettek, ketten maguk kezdeményezték a kilépést Polt Péter szerint.
Nem rúgtak ki senkit – cáfolta Simonka György állításait az RTL Klub kérdésére a Legfőbb Ügyészség. Polt Péter hivatalának azért kellett magyarázkodnia, mert a megvádolt fideszes képviselő a Magyar Narancs birtokába jutott hangfelvétel szerint egy testületi ülésen azt mondta: az ellene készített vádirat „... az nullás! Ugyanis nincsenek meg a törvényi feltételei, hasraütésszerűen olyan ügyészek csinálták – és ezt most a kamerába mondom –, akik azóta mind ki vannak rúgva.”
A Legfőbb Ügyészség a csatorna megkeresésére közölte: a vádiratot előkészítő ügyészek közül senkit nem rúgtak ki, és az ügy miatt senkinek sem szűnt meg az állása. A vádiratot a bíróság az előkészítő ülésen törvényesnek találta és a bíróság fog dönteni róla. 

Úgy alakult, hogy mindhárman kiestek a pixisből

A helyzetet azonban némileg árnyalja az a levél, amit Polt Péter Hadházy Ákos független képviselőnek küldött. Hadházy szintén a közismertté vált Simonka-hangfelvétel igazságtartamát firtatta, a legfőbb ügyész pedig részletesen leírta, mi is történt az ügyészekkel. 
Mint kiderült, a nyomozás során eljáró ügyészek közül egy főnek felmentéssel ért véget a szolgálati jogviszonya. A meg nem nevezett illető Polt szavai szerint 2017 májusáig vett részt a Simonka-ügyben, 2019 júliusában pedig – „az ügyészségi nyomozás szervezetrendszerének átalakítása miatt” – egyszerűen megszűnt a munkaköre. Áthelyezték volna egy másik nyomozó ügyészségi pozícióba, de a felajánlott állást nem fogadta el. Hogy miért nem – és hogy a felajánlott állás milyen mértékű vissza- vagy előrelépést jelentett volna az ügyésznek -,  arra Polt Péter nem tért ki.
Ennél is rejtélyesebb a másik két ügyész esete, akik szintén részt vettek az eljárásban, de aztán valamiért mindketten kérték szolgálati viszonyuk megszüntetését, ami Polt szerint közös megegyezéssel zajlott le. 
Hogy a két jogász miért jutott arra az elhatározásra, hogy a közvéleményt nagyon is érdeklő, politikailag forró pitének számító Simonka-eljárás közepén inkább pályát változtassanak, az szintén nem derül ki Polt leveléből.

Nánási ebben nem érintett

A legfőbb ügyész arra is válaszolt, hogy folyik-e eljárás Nánási László, volt Bács-Kiskun megyei főügyész augusztus elején történt öngyilkosságával kapcsolatban, és Nánási kapcsolatba kerülhetett a Simonka-nyomozással? Polt Péter emlékeztetett rá, hogy Nánási halálügyében a rendőrség folytat eljárást, amire az ügyészségnek semmilyen rálátása nincs – Nánási pedig nem foglalkozott a kérdéses nyomozással, ahogy az általa vezetett megyei főügyészség sem. Emlékezetes, hogy Polt Péter tavaly novemberben mentette fel indoklás nélkül posztjáról Nánási Lászlót, akit lapértesülések szerint inkább a húspápának is becézett Piero Pini büntetőügye sodorhatott el.