Előfizetés

Bombafenyegetés miatt ki kellett üríteni az Eiffel-tornyot

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.23. 14:37

Fotó: Julien Mattia / AFP/Anadolu Agency
A tornyot korábban is többször le kellett zárni.
Kiürítették szerdán délben az Eiffel-tornyot bombafenyegetés miatt – adta hírül a párizsi rendőrség. A francia főváros egyik legismertebb turisztikai nevezetességének kiürítését a tornyot üzemeltetők is megerősítették. A rendőrség lezárta a torony környékét, a közeli utcákat és a Szajnán a Trocadero térhez vezető hidat.  UPDATE:  Újranyitották szerda délután a párizsi Eiffel-tornyot a korábbi bombafenyegetést követően, miután a rendőrség nem talált semmilyen robbanószerkezetet - jelentette a Reuters hírügynökség. A rendőrség telefonon kapta a fenyegetést, ami miatt lezárta a francia főváros egyik legismertebb turisztikai nevezetességének környékét. 
A 131 éves Eiffel-tornyot naponta átlagosan 25 ezer turista keresi fel. Az idén azonban a koronavírus-járvány miatt számuk megcsappant, ráadásul a fémépítmény a kór fékezése végett csaknem két hónapig zárva volt, június 25-én nyitották meg újból. A tornyot már többször le kellett zárni korábban is öngyilkosságot tervezők és bombafenyegetések okán, vagy a személyzet sztrájkja miatt.

Egy teljes román falu maradt egészségügyi személyzet nélkül

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.23. 14:27

Fotó: Népszava
Minden orvos és asszisztens karanténba vonult.
Koronavírus miatt a teljes orvosi személyzetnek szüneteltetnie kell a munkát Romániában a Szatmár megyei Turc községben – írja a Főtér. A több mint 4300 lakossal rendelkező falu polgármestere, Ioan Irimie bejelentette, hogy a helyi rendelő egyik orvosánál kimutatták a COVID-19-et. Ezért aztán szeptember 21-étől a teljes orvosi személyzet karanténba vonul. A polgármester közölte, hogy ezért mind az ügyeleti központ, mind a háziorvosi rendelők zárva lesznek 30-áig, hiszen az összes orvos és asszisztens elkülönítésben van. A portál megjegyezte, hogy így a helyieknek több kilométert kell megtenniük, ha valami baj történik, vagy a 112-es segélyhívószámot kell hívniuk, illetve a tisztiorvosi szolgálatot. Aztán pedig várakozniuk kell.

Olyan titkos volt Lukasenko eskütétele, hogy több minisztere sem tudott róla

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.23. 13:57

Fotó: ANDREI STASEVICH / AFP
Még törvényt is sértett a diktátor, amikor beszédét nem adták élő adásban.
Letette a hivatali esküt szerdán Minszkben a vitatott körülmények között újraválasztott Alexandr Lukasenko fehérorosz elnök

- közölte a BelTA fehérorosz hírügynökség híradására hivatkozva az MTI.  Az állami hírügynökség szerint a szertartást néhány száz ember - felső állami vezetők, a törvényhozás tagjai, valamint a tudomány, a kultúra és a sport képviselői - jelenlétében a Függetlenség Palotájában, vagyis az államfői rezidencián rendezték meg. Az eskütételt nem jelentették be előre, és noha ezt a törvény előírja, nem közvetítették a televízióban. Lukasenko az alkotmánynak megfelelően belorusz nyelven tette le az esküt. A Tut.by hírportál szerint 
a szerdai szertartásról több miniszternek sem volt tudomása, és nem kapott rá meghívót Dmitrij Mezencev minszki orosz nagykövet sem.

Az előző, 2015-ös eskütételi szertartáson mintegy ezer vendég volt jelen: a kormánytagok, a parlamenti képviselők és külföldi vendégek. Az utóbbiak között jelen volt Gennagyij Zjuganov, az orosz kommunista párt vezetője és Leonyid Kucsma volt ukrán elnök. Az eskütételt az elnökválasztás után két hónapon belül, vagyis október 9-ig kellett volna megrendezni. Lukasenka mandátuma november 5-én járt volna le. A hivatalos adatok szerint Lukasenka a szavazatok több mint 80 százalékával nyerte meg az elnökválasztást, amit az ellenzék csalásra hivatkozva nem fogadott el, és közölte, hogy Szvjatlana Cihanouszkaja volt elnökjelöltet fogadja el államfőnek. Az országban rendszeresek a tüntetések, amelyek nagyságrendje sajtójelentések szerint vasárnaponként százezres. Mint ahogy a Népszava is beszámolt róla, most hétvégén sem maradt el a tömeggyűlés Minszkben, amely már hatodik ilyen esemény volt.