Előfizetés

Élőemberes kísérlet lett a budapesti Szuperkupából

Vincze Attila
Publikálás dátuma
2020.09.24. 06:20

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Elvileg futballmérkőzés, gyakorlatilag a világtörténelem első, előre megfontolt szándékkal lebonyolított tömeges vírustesztje lesz a Puskás Arénában.
A magyar kormány hónapok óta szorgalmazta, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség mindenképpen pályázza meg a világjárvány miatt eleve elhalasztott Európai Szuperkupa-döntőt. Mivel a Covid-járvány második hulláma miatt erre finoman szólva sem volt túljelentkezés, ezért az UEFA, a kontinentális labdarúgás első számú szervezeteként örömmel kapott az alkalmon, hogy Magyarország Budapestre akarja hozni az eseményt. A kormány szerint semmilyen veszélyt nem jelent a Bajnokok Ligája-győztes Bayern München és az Európa-liga-első Sevilla összecsapás nézők előtti megrendezése. Az UEFA ezt látva bejelentette: a budapesti meccset élőemberes tesztnek tekinti és amennyiben beigazolódik, hogy nincs következmény, akkor bizonyos korlátozások mellett engedélyezi a lelátók népének visszatérését a tribünökre. A Puskás Aréna kapacitásának harmadában lehetnek szurkolók, ez 20 ezer nézőt jelent: mindkét csapat három-három ezer jegyet kapott, az UEFA elvileg 14 ezer jegyet sorsolt ki a kontinensen a meccsre regisztrált szurkolók között. Ez a szám nőhet még, ugyanis a Sevilla a magas utazási költségek és a koronavírus-helyzet miatt 2500 jegyről lemondott. Az MLSZ avval igyekszik védeni a védhetetlent, hogy közölte, szigorú protokoll előzi meg a szurkolók beléptetését: lesz testhőmérséklet mérés, kötelező maszk használat, a drukkereknek pedig tartaniuk kell a másfél méteres távolságot. Ezek rendőri vagy rendezői betartatását, az ellenszegülők szankcionálását nem részletezte a közlemény. A lakosság létszáma alapján Európa egyik legfertőzöttebb országában legalábbis bizarr ekkora kockázatot vállalni, szólt több ellenzéki politikus véleménye. Az aggódó hangokat azonban lehurrogták, és az MLSZ saját honlapján is hasonló álláspontra jutott: „A Bayern München–Sevilla összecsapás szabadtéren rendezett labdarúgó-mérkőzés. Mint ilyen, megrendezése nézők előtt kevésbé kockázatos, mint bármilyen zárt térben megtartott esemény. Sőt, a szigorú és alapos egészségügyi előírások eredményeként a zsúfolt utcai jelenlétnél is lényegesen nagyobb biztonságban lesznek azok, akik a Puskás Arénában tekintik meg a találkozót” – olvasható az MLSZ honlapján közzétett állásfoglalásban, amellyel a mérkőzés szervezését övező politikai állásfoglalásokra reagált. A szövetség szerint a nézők előtt tartott magyar bajnoki mérkőzések több hónapra visszamenő tapasztalata nem igazolja, hogy különösen kockázatos lenne kilátogatni a szabadtéri sportrendezvényekre.  A BL-győztes Bayern München csütörtökön 21 órától a Puskás Arénában játszik az El-győztes Sevillával. A koronavírus-járvány kitörése óta ez lesz az első találkozó az európai szövetség versenyrendszerében, amelyre beengednek nézőket.

Ezt mondták a döntőről

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: „Nem tartom veszélyesnek a járvány szempontjából, ha egy stadionban két hely kihagyásával minden harmadik helyen ülnek.” Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere: „Amíg a tisztifőorvos a könyvfesztivált veszélyesnek gondolja, azt a futballmecset már kevésbé, amit Európában egyedüliként nálunk tartanak meg nézők előtt. Ha lenne jogi lehetőségem dönteni a kérdésben, a mérkőzést biztosan zárt kapuk mögött rendeznék meg. De nincs jogom, így a felelősség is azoké, akiknek van.” Csányi Sándor, az MLSZ elnöke: „Összességében nagy problémát nem látunk. Érvényes koronavírus-teszttel jöhetnek a külföldi szurkolók, mindenkit lázmérőzni fogunk, a távolságtartásra odafigyelünk. Én nem gondolom azt, hogy szignifikáns veszélyt jelentenének az érkező vendégek.” Horváth Csaba, Zugló polgármestere: „Azt kérem Orbán Viktor miniszterelnöktől, fejezze be a hazárdjátékot, és döntsön úgy, hogy a meccset zárt kapuk mögött rendezik meg. Budapest vezetése számos alkalommal jelezte, a főváros felelőtlenségnek tartja, hogy a jelenlegi helyzetben nézők előtt rendezik meg a Szuperkupa-döntőt.” Röst Gergely, a vírus terjedésének matematikai modelljét felállító elméleti matematikus: „Az esetek jó része nem fertőz meg senkit, mások viszont sokakat. Ha több ilyen szuperfertőző jelenik meg valahol, könnyen kialakulhat a járvány.” Hansi Flick, a Bayern München vezetőedzője: „Ez is egy olyan dolog, amit az ember nem teljesen ért. De nem mi hozzuk a döntéseket, hanem mások.” Markus Söder, bajor miniszterelnök: „A német szurkolóknak nem lenne szabad elutazniuk a csütörtöki meccsre, mert járványügyi szempontból a magyar főváros rizikós hely és a mérkőzés egy újabb fertőzéshullám gócpontja lehet. Gyomorgörccsel gondolok a budapesti Szuperkupára.”

Újabb győri versenyző lett koronavírusos, neki is kell hagynia a kajak-kenu világkupát

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.23. 19:57
Balla Virág győzött egy 2020. júliusi versenyen
Fotó: Facebook/Kajak-Kenu Győr
Közös buszozás miatt fogyatkozott meg a pénteken kezdődő verseny rajtján indulók száma.
Nem versenyezhet a pénteken kezdődő szegedi világkupa-versenyen Balla Virág, a Graboplast Győr világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok kenusa, mivel pozitív lett a koronavírustesztje.    – Hétfőn tesztelték a csapatot, és szerdán kora reggel érkezett meg az eredmény, sajnos pozitív lett – mondta a Nemzeti Sportnak a 26 éves versenyző. Hozzátette, az eredmény azért „benne volt a pakliban”, mert két hete megfázásos tünetekkel bajlódik. A Graboplast Győr közösségi oldalának szerdai híradása szerint a csapat jelentős része nem utazhat el a szegedi versenyre, mert a szövetség által kijelölt egyik szűrőállomásra, Martonvásárra ugyanazzal a busszal mentek a versenyzők és az edzők, vagyis fennáll a fertőzés továbbadásának lehetősége. Az érintetteknek így vissza kellett lépniük a versenytől. A világkupán így csak Kopasz Bálint és Kammerer Zoltán képviseli a Graboplast Győr csapatát.

Hatgólos meccsen nem bírt egymással a Molde és az FTC

Korom Milán
Publikálás dátuma
2020.09.23. 19:53

Fotó: Zagyi Tibor / Népszava
A magyar bajnok már akár idegenben bebiztosíthatta volna továbbjutását a Bajnokok Ligája főtáblájára, végül annak kell örülnie, hogy nem kapott ki.
A Ferencváros 3-3-as döntetlent játszott a norvég Molde FK otthonában szerdán a labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtező negyedik, utolsó fordulójának első mérkőzésén. A visszavágót jövő kedden 21 órától rendezik Budapesten.
97. perc: Gregersen is besárgult, majd a játékvezető lefújta a meccset.

90. perc:
Hat perc hosszabbítást rendelt el a játékvezető.

89. perc:
Az utolsó változtatás a mérkőzésen: James ment le, Bolly állt be.

88. perc:
Isael állt be Tokmac helyére.

87. perc:
Büntetőhöz jutott a Ferencváros, Brynhildsen ért kézzel a labdához. Haratyin állt a labda mögé, a kapus elment jobbra, a labda pedig balra. (3-3)

83. perc:
GÓL! Ellingsen 12 méterről, nyakatekert mozdulattal bólintott Dibusz kapujába. (3-2)

81. perc:
Wolff Eikremet kellett ápolni, majd lecserélni. Omoijuanfo állt be a helyére a hajrára.

77. perc:
Zörrent a Ferencváros hálója, azonban Brynhildsen lövése előtt már sípjába fújt a játékvezető, lökés miatt kifelé ítélt szabadrúgást.

74. perc:
Blazic adta el a labdát, James került ziccerbe. Az elé vetődő Haratyin vállában akadt el a labda – videóbíró vizsgálta az esetet, majd szögletet ítélt.

73. perc:
Boli is elhagyta a pályát, Zubkov váltotta.

72. perc:
Nagy a zavar a Ferencvárosnál, ezúttal James bólintását kellett fognia Dibusznak.

71. perc:
Rebrov próbálja rendezni a sorokat, Sigér állt be Somália helyére.

65. perc:
GÓL! Egyenlít a Molde: Wolff Eikrem lőtt 10 méterről a jobb alsóba. (2-2)

58. perc:
Hussain is besárgult, Laidounit taposta meg hátulról.

57. perc:
Hazai csere: Brynhildsen váltotta Knudtzont.

55. perc:
GÓL! Nem örülhetett sokáig az FTC, egy jobb oldali szöglet után James bólintott öt méterről. Dibusz csak belekapni tudott, a labda a hálóban landolt. (1-2) Eddig ami kapura ment, abból gól lett.
52. perc: GÓL! Megint a hetedik perc, csak már a második félidőben. Újfent Botka tette középre a labdát, ezúttal Uzuni fejelt jó 10 méterről a hosszúba. (0-2) Második kaput talált lövéséből is gólt szerzett az FTC.

51. perc:
Jönnek előre a norvégok, Wolff Eikrem lövése pattant meg Blazic lábán, így a labda nem sokkal elkerülte a kaput.
46. perc: Elkezdődött a második félidő.

45. perc:
Wingo távoli lökete szállt el a kapu mellett, Dibusznak így még mindig nem akadt védeni valója. A játékvezető nem hosszabbított, véget ért az első játékrész.

43. perc:
Knudtzon sárgult be miután jókorát belerúgott Civic lábába.

40. perc:
Nehéz zavarba hozni a ferencvárosiakat, akik ezekben a percekben újra többet birtokolják a labdát.
33. perc: Blazicnak jár a taps, sikerült szögletre mentenie James elől. 29. perc: Egy szabadrúgás után Haratyin fejelt 15 méterről a kapu fölé. 27. perc: Egy jobb oldali szöglet után a vendégeknek sikerült kifejelni a labdát, a tizenhatoson kívülről Wingo próbálkozott, de a lövés jócskán a kapu fölött szállt el. Továbbra is csak egy kaput talált lövést jegyezhettünk fel, abból született az FTC vezető találata. 24. perc: Kiegyenlített játékot szemlélhetünk, a bekapott gól után a Molde kicsit próbálta fokozni a tempót, azonban az FTC állja a sarat. 19. perc: Egy bal oldali szöglet után ismét James fejét találták meg, ezúttal a léc fölé bólintott. 15. perc: Az első veszélyes hazai lehetőséget is feljegyezhettük, James bólintott a kapu mellé hat méterről.

7. perc: GÓL! Szokás szerint jól kezdett a Ferencváros, Botka tálalt a jobb szélről középre, Boli pedig közvetlen közelről a hálóba gurított. (0-1) 6. perc: Egyelőre mondhatni ismerkednek a csapatok, a kapusok eddig nem nagyon találkoztak a labdával. 1. perc: A Ferencváros indította útnak a labdát.

Molde – Ferencváros 3-3 (0-1)

Molde, zárt kapuk mögött. Játékvezető: Carlos del Cerro Grande (spanyol)
Molde:
Linde – Wingo, Gregersen, Ellingsen, Haugen – Aursnes, Hussain – E. Hestad, Wolff Eikrem (Omoijuanfo, 81.), Knudtzon (Brynhildsen, 57.) – James (Bolly, 89.). Cserék: Craninx, Bjornbak, Christensen, Brynhildsen, Pedersen, Bolly, Omoijuanfo. Vezetőedző: Erling Moe.

Ferencváros:
Dibusz – Botka, Frimpong, Blazic, Civic – Laidouni, Haratyin, Somália (SIgér, 71.) – Tokmac (Isael, 88.), Boli (Zubkov, 73.), Uzuni. Cserék: Bogdán, Lovrencsics, Zubkov, Sigér, Heister, Dvlai, Isael. Vezetőedző: Szerhij Rebrov.

Gólszerző:
James (55.), Wolff Eikrem (65.), Ellingsen (83.) illetve Boli (7.), Uzuni (52.), Haratyin (87.)

Sárga lap: Knudtzon (43.), Hussain (58.), Gregersen (97.)

Előzmények

A koronavírus-járvány miatt a kvalifikáció első három körében egyetlen mérkőzés döntött, a svéd bajnok Djurgardent a Groupama Arénában 2-0-ra, az 51-szeres skót bajnok Celticet bravúros teljesítménnyel idegenben verte 2-1-re Szerhij Rebrov alakulata, míg legutóbb, múlt szerdán a vendég Dinamo Zagrebnek vágott vissza egy 2-1-es győzelemmel a tavaly ugyanebben a körben elszenvedett vereségért. A norvég bajnokcsapatnak az első körben a finn KuPS búcsúztatása nem jelentett gondot (5-0), majd következett a szlovén Celje otthonában aratott 2-1-es győzelem, illetve az azeri Qarabag vendégeként tizenegyespárbajban kiharcolt továbbjutás.