labdarúgás;szuperkupa;koronavírus;

2020-09-24 06:04:00

Kenyér és cirkusz

Panem et circenses – kenyeret és cirkuszt – hangzott a római uralkodó osztály jelmondata, mellyel hosszú időn át biztosította saját maga számára alattvalóinak tömeges szimpátiáját és támogatását. Hasonló elveket vall a magyar politikai vezetés is, cirkuszból legalábbis nincs hiány, abból kap eleget a nép. Csak míg a római uralkodók a gladiátorharcokkal és egyéb versenyekkel próbálták megszerezni a tömegek támogatását, a magyar kormány ugyanerre a célra a labdarúgást használja.

A legújabb cirkusz a labdarúgó európai Szuperkupa, amelyet a kontinentális labdarúgó-szövetség (UEFA) próbaeseménynek nevez, de a valóságban egy tömeges emberkísérlethez adta a nevét a magyar kormány. Ha nem sikerül kordában tartani a koronavírust, akkor az UEFA továbbra sem engedi, hogy az európai kupamérkőzéseket és a válogatott találkozókat közönség előtt rendezzék meg. Amennyiben elégedettek lesznek az UEFA illetékesei a Szuperkupa tapasztalataival, akkor más meccsekre is beengedik a nézőket.

Azt nem tudni, hol van a határ: ha a Puskás Ferenc Stadionba kilátogatók közül senki sem kapja el a fertőzést, akkor a kísérlet sikeres volt? Honnan tudja majd az UEFA, hány futballszurkoló lett fertőzött? Ha pár százan hazaviszik a koronavírust, néhány családban ez tovább terjed, és meghal pár rokon, akkor az még belefér? Legyenek büszkék és boldogok az elhunytak rokonai, családtagjai, hogy hozzátartozójuk egy nemes ügy, a futballkísérlet oltárán áldozta fel az életét?!

Az UEFA alelnöke azt mondta, ő nem aggódik a járvány miatt. A VIP-páholyból, lazacos szendvicset fogyasztva, hermetikusan elzárva a nézőktől én sem félnék a fertőzéstől. A meccs előtt és után is védett útvonalon közlekedő illetékes nagy valószínűséggel valóban nincs veszélyben, ahogy a mérkőzés többi díszvendége sincs. De mi van azokkal a nézőkkel, akik a büfében egymás hegyén-hátán esznek-isznak, vagy a mellékhelyiségben tolonganak?

Az UEFA-alelnök, aki egyben a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke is, egyébként sem egy idegeskedő típus, nem aggódik az NB I-es és NB II-es meccsekre kijáró nézőkért sem. Ezeken a találkozókon nincs sem maszkviselési kötelezettség, sem távolságtartás. Marad az imádkozás azért, hogy ne legyen semmi baj. Egy keresztény értékrendjére büszke és arra vigyázó országban ennek elégnek kell lenni.

A Szuperkupa-mérkőzést megelőzi majd a nézők testhőmérsékletének ellenőrzése, és a külföldiek közül elvileg csak az mehet be a stadionba, aki felmutatja a negatív vírustesztjét is. Ennek az lehet az oka, hogy a Bayern München és a Sevilla szurkolóinak gyengébb az immunrendszerük, mint az FTC, Honvéd, Újpest és a többi drukkereié. Az a lehetőség kizárt, hogy az MLSZ a magyar kormánnyal együtt annyira sem foglalkozik a futballszurkolók egészségével, mint az UEFA.

Markus Söder bajor miniszterelnök azt mondta, görcsbe rándul a gyomra, ha arra gondol, hogy a müncheni drukkerek Budapestre utaznak a Szuperkupa-meccsre. Az enyém felfordul a próbamérkőzésnek nevezett budapesti emberkísérlettől.