képzés;Állami Számvevőszék;vezetők;etika;

Online etikus vezetőképzést tart a Domokos László vezette Állami Számvevőszék

Igen, az az ÁSZ.

Ingyenes, online etikus vezetőképzés kezdődött csütörtökön a nevelési és szociális közfeladatokat ellátó, nem állami intézményfenntartók, illetve intézmények vezetői számára – közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az MTI-vel.

A közlemény szerint az ÁSZ ingyenes közpénzügyi vezetőképzésén már több mint 200, közpénzből gazdálkodó szervezet első számú vezetője vett részt. A közpénzügyi vezetőképzés célja a tudásmegosztás, a számvevőszék által az ellenőrzés során tapasztaltak – és különösen a jó gyakorlatok – terjesztése, valamint a közpénzügyi és vezetői ismeretek fejlesztése a közpénzügyi rendszer szervezetei körében.

– A sorrendben már tizenharmadik képzésen 19 nevelési és szociális feladatokat ellátó intézményfenntartó, illetve intézmény vezetője vesz részt – tették hozzá.

Az öthetes távoktatás képzési tematikáját az ÁSZ – a Miskolci Egyetem Vezetéstudományi Intézetével együttműködve – úgy alakította ki, hogy kifejezetten az egyes szervezetek és intézmények, illetve fenntartók vezetői részére nyújtson hasznos ismereteket. 

A hír azért megmosolyogtató, mivel az ÁSZ rendre az ellenzéki pártok gazdálkodásában talál problémákat, de nem így a Fidesz és KDNP esetében. Nemrég pedig a kormány által egy mozdulattal alapítványi fenntartásba áttolt Színház- és Filmművészeti Egyetemnél tárta fel a szervezet, hogy az SZFE gazdálkodása évek óta nem felel meg a törvényi előírásoknak, ezért a közpénzek szabályszerű felhasználása és a közvagyon védelme érdekében indokolt lehet megfontolni az SZFE közfeladatainak más szervezeti keretek között történő ellátását.

Arról sem feltétlenül az etika jut eszünkbe, amikor a milliós állami fizetésén tengődő ÁSZ-elnök, Domokos László áprilisban azt magyarázta segítőkészen, hogy a családoknak meg kellene tanulniuk spórolni a járvány idején.