Előfizetés

Szobrot avattak Bálint György emlékére

Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.28. 19:51

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Megtiszteltetés számunkra, hogy Bálint György nem jelképesen, hanem ténylegesen volt tagja felsőoktatási intézményünk polgárságának, oktatói közösségének – hangsúlyozta az Iványi Gábor vezette Wesley János Lelkészképző Főiskola közleménye „Bálint gazda” halálakor. Bálint György idén nyáron, életének 101. évében hunyt el. Emlékére hétfőn kora este mellszobrot avattak Budapesten: Kocsis András Sándor alkotása a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (Iványi Gáborék egyháza) békásmegyeri központjában, a Megbékélés Háza Temploma kertjében kapott helyet.
Pár hónappal halála előtt Bálint György – Beer Miklós nyugalmazott katolikus püspökkel és Kocsis András Sándorral közösen – felhívást tett közzé, kérve, hogy lehetőségei szerint mindenki keressen valakit, aki a járványhelyzet miatt különösen bajban van, és segítsen rajta. „Karolj fel egy szegény családot, karolj fel egy elesett embert!” – állt a felhívásban. 

Itt a hamisítatlan ősz, keleten még befigyelhet egy-egy zivatar

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.28. 19:29

Fotó: Pixabay
Napsütésből nem lesz sok.
Kedd hajnalra sokfelé párás lesz a levegő, nagyobb eséllyel az Alföldön és az északi völgyekben ködfoltok is képződhetnek - írja előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat. Főként északon és keleten fordulhat elő zápor, a Tiszántúlon késő estig zivatar sem kizárt. A légmozgás általában gyenge vagy mérsékelt marad, de a Kisalföldön, Bakonyban élénk, hajnalban már erős közeli lesz az északnyugati szél. A hőmérséklet késő este 9 és 17, hajnalban 7 és 13 fok között alakul. A keleti országrészben zivatarok is előfordulhatnak. Emiatt kedden Borsod-Abaúj-Zemplén-, Hajdú-Bihar-, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elsőfokú riasztás van érvényben. 
Szerdán a Dunántúlon és délutánig a középső megyékben közepesen felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. Az ország északkeleti, keleti harmadában azonban erősen felhős vagy borult lesz az ég, és délutántól már a középső tájakon is erősen felhős idő lesz jellemző. Nagyjából a Budapest-Szeged vonaltól keletre sok helyen várható eső, zápor, az északkeleti megyékben érdemi mennyiség eshet. Az északnyugati szél nagy területen megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 17 és 21 fok között alakul, de az északkeleti megyékben csak 13, 16 fok lesz.

Gulyás Gergely szerint is méltatlan állapotok közé kerültek a kiskunhalasi kórház koronavírusos betegei (videó)

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.09.28. 18:45
Kivágott képkocka az RTL kiskunhalasi kórházviszonyokat bemutató összeállításából
Fotó: RTL Klub
A fertőzöttek lepukkant kórtermekben várakoznak, néhány kilométerre a jól felszerelt, teljesen üres konténerkórháztól.
Hol van itt a józan ész, miniszter úr?– kérdezte a Parlamentben Harangozó Tamás Gulyás Gergely, kancelláriaminisztertől, akinek Orbán Viktor távollétében kellett válaszolnia az MSZP politikusának.
A józan ész helyét vagy inkább hiányát firtató kérdés arra vonatkozott, hogy RTL Klub kiderítette: a Kiskunhalasi Semmelweis Kórházban lepusztult, omló vakolatú kórterembe helyezték át a koronavírus-fertőzött betegeket, miközben a város szélén (Harangozó szerint milliárdokból, vagy talán tízmilliárdokból) felhúzott konténerkórház üresen áll. A betegek egyike arra panaszkodott a csatornának, hogy az intézmény zsúfoltsága miatt még párnát sem tudnak adni nekik az ápolók, a romos kórteremben nincs melegvíz, a mellkasi röntgen pedig kezelésük csúcspontjának tűnik az intézetben.
Gulyás Gergely lényegében megismételte az Emberi Erőforrások Minisztériumának témában adott tájékoztatását: a kiskunhalasi kórházban éppen tavaly festették át a kórtermeket, de egy csőtörés miatt két kórtermi fürdőszobát is meg kellett bontani, a betegeket pedig emiatt régebbi, de „folyamatosan karbantartott helyiségekbe” költöztették át.
Azzal kapcsolatban, hogy a betegeket miért nem telepítik át a teljesen üres, jól felszerelt konténerkórházba, a kancelláriaminiszter a „vezénylési tervet” emlegette. Ha a fertőzöttek száma elér egy előre meghatározott számot, aktivizálni fogják a konténer komplexumot is, és átvezényelnek oda kórházi dolgozókat is; a jelek szerint sajnos előbb a tervezettnél – fejtegette Gulyás. 
Azt ugyanakkor elismerte, hogy a betegek áthelyezésekor illene nem azt a két szobát igénybe venni, ahol ilyen méltatlan állapotok vannak, „bizonyos körülmények között nem kell betegeket tartani”. Harangozó szerint viszont „hagyni kellene a fenébe” a vezérlési tervet, és a józan észnek megfelelően a konténerkórházba kellene szállítani a koronavírusos betegeket, ha már a városi kórház kórtermei alkalmatlanok az ellátásukra. Azért hagyják mindezt, mert egyikük családtagjai sincsenek ott? - szegezte a kérdést Gulyás Gergelynek a szocialista politikus. Az üggyel kapcsolatban megkerestük az illetékeseket, azaz a Kiskunhalasi Semmelweis Kórházat is. Kíváncsiak voltunk rá, hogy  
  • mit gondolnak Gulyás Gergely szavairól, ők is méltatlannak érzik-e a betegek elhelyezését?
  • meg tudják-e erősíteni, hogy a túlzsúfoltság miatt párna sem jut mindig az ápoltaknak?
  • hány koronavírusos beteget tudnak még elhelyezni járványügyi részlegükben, mikor várható, hogy az új fertőzötteket más helyre - például a város határában felállított konténerkórházba -  vigyék át?

Főigazgató: párna van, a kórház pedig nem romos

A kórház főigazgatója, Szepesvári Szabolcs szerda délután válaszolt megkeresésünkre. Ebben igyekezett cáfolni az állítást, hogy a járványkórház kórtermei romos állapotúak lennének. "... Gulyás Gergely miniszter úr a tényeknek megfelelő tájékoztatást adott a kórház állapotáról, a Kiskunhalasi Járványkórház kijelölt épületében 27 kórteremben összesen 84 ágy áll rendelkezésére a COVID-19 betegeknek. Itt kialakítottunk 12 beteg számára lélegeztetésre is alkalmas intenzív kapacitást, melynek a humán erőforrását is a Kórház biztosítja. Minden kórterem saját fürdőszobával rendelkezik. Ebből egyetlen 2 ágyas kórterem fürdőszobájában volt csőtörés. A hibát elhárítottuk, és a fürdőszoba – a javítás rövid idejét kivéve – mindvégig használható volt. A betegszám folyamatos emelkedése miatt sajnos elkerülhetetlenné vált, hogy két beteget – még a csőtörés nyomainak eltüntetése előtt - ebben a szobában helyezzünk el. Azóta mindketten gyógyult állapotban elhagyhatták intézményüket." -írta Szepesvári, bár Gulyás megjegyzését a méltatlan állapotokról nem kommentálta.  A főigazgató szerint  valótlan az RTL azon állítása is, hogy (a koronavírusos betegek nem kapnak párnát, mint írta az ágyneműt a járványügyi higiéniás szabályoknak megfelelően a beteg érkezésekor helyezik az ágyra. "A betegszám napról – napra, akár óráról – órára változhat, hiszen a nap 24 órájában kerülnek felvételre betegek és kerülnek elbocsátásra is. Folyamatos egyeztetés történik a Dél-Alföldi régió betegelhelyezésével kapcsolatban, melyet az OMSZ irányít, így folyamatosan kellő kapacitás áll a rendelkezésre a biztonságos betegellátáshoz. A Mobil Járványkórház felkészített a nyitásra, a járvány dinamikájának megfelelően miniszteri utasításra bármikor megnyitható" - írta Szepesvári.