Előfizetés

Tizenötmilliárdos alappal kedveskedik Orbán a kirgiz elnöknek

Árpási Bence
Publikálás dátuma
2020.09.28. 21:06

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala
A Türk Tanács egyik országának vezetője éppen Budapesten vizitál.
Hétfő este hivatalos budapesti látogatásra érkezett Szooronbaj Dzseenbekov kirgiz elnök - derült ki a miniszterelnök Facebook-oldaláról. Hivatalos tájékoztatás egyelőre nem érkezett, hogy miről tárgyalhat egymással a két vezető. 
Egy eredménye már mindenesetre már úgy tűnik van: a Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint
létrehozzák a Magyar–Kirgiz Fejlesztési Alapot.

Az indoklás szerint ennek "célja, hogy a kirgiz gazdaság szempontjából fontos projektek finanszírozásában vegyen részt hitelnyújtással, tőkeági finanszírozással vagy egyéb pénzügyi instrumentum biztosításával." Nagyvonalú gesztusként a magyar fél 50 millió dolláros (kb. tizenöt és fél milliárd forint) ún. donor felajánlást biztosít az idei évi költségvetésből az alap számára.   

Szobrot avattak Bálint György emlékére

Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.28. 19:51

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Megtiszteltetés számunkra, hogy Bálint György nem jelképesen, hanem ténylegesen volt tagja felsőoktatási intézményünk polgárságának, oktatói közösségének – hangsúlyozta az Iványi Gábor vezette Wesley János Lelkészképző Főiskola közleménye „Bálint gazda” halálakor. Bálint György idén nyáron, életének 101. évében hunyt el. Emlékére hétfőn kora este mellszobrot avattak Budapesten: Kocsis András Sándor alkotása a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (Iványi Gáborék egyháza) békásmegyeri központjában, a Megbékélés Háza Temploma kertjében kapott helyet.
Pár hónappal halála előtt Bálint György – Beer Miklós nyugalmazott katolikus püspökkel és Kocsis András Sándorral közösen – felhívást tett közzé, kérve, hogy lehetőségei szerint mindenki keressen valakit, aki a járványhelyzet miatt különösen bajban van, és segítsen rajta. „Karolj fel egy szegény családot, karolj fel egy elesett embert!” – állt a felhívásban. 

Itt a hamisítatlan ősz, keleten még befigyelhet egy-egy zivatar

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.28. 19:29

Fotó: Pixabay
Napsütésből nem lesz sok.
Kedd hajnalra sokfelé párás lesz a levegő, nagyobb eséllyel az Alföldön és az északi völgyekben ködfoltok is képződhetnek - írja előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat. Főként északon és keleten fordulhat elő zápor, a Tiszántúlon késő estig zivatar sem kizárt. A légmozgás általában gyenge vagy mérsékelt marad, de a Kisalföldön, Bakonyban élénk, hajnalban már erős közeli lesz az északnyugati szél. A hőmérséklet késő este 9 és 17, hajnalban 7 és 13 fok között alakul. A keleti országrészben zivatarok is előfordulhatnak. Emiatt kedden Borsod-Abaúj-Zemplén-, Hajdú-Bihar-, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elsőfokú riasztás van érvényben. 
Szerdán a Dunántúlon és délutánig a középső megyékben közepesen felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. Az ország északkeleti, keleti harmadában azonban erősen felhős vagy borult lesz az ég, és délutántól már a középső tájakon is erősen felhős idő lesz jellemző. Nagyjából a Budapest-Szeged vonaltól keletre sok helyen várható eső, zápor, az északkeleti megyékben érdemi mennyiség eshet. Az északnyugati szél nagy területen megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 17 és 21 fok között alakul, de az északkeleti megyékben csak 13, 16 fok lesz.